Monday, June 19, 2017

Musim Raya Musim Demam

Begitulah kan rutinnya? Lepas raya penuh klinik. Demam. Belum lagi dengan cirit biritnya dan muntah-muntah, terutama kanak-kanak.

Tersalah makan. Ada anak-anak yang alah dengan makanan tertentu tapi budak-budak macam biasalah! Nampak sedap, mereka pun makan.

Lagi satu, gula. Gula antara penyebab kepada lemahnya sistem imun kita. Pengambilan makanan dan minuman yang banyak dihidang dan kita mengambilnya dalam kuantiti yang banyak memang memudaratkan.

Juga, jangkitan. Kau demam selang dua tiga hari, kita pula demam!

Suplemen yang bagus untuk mencegah tak sihat pada musim perayaan di samping jaga sikit apa yang kita makan, ambillah Vitamin C untuk tingkatkan sistem imun setiap hari dan ambil Nutriferon sesekali sebagai 'first Aid' kepada badan.

Berminat? Hubungi saya di 012-6816979

Friday, June 9, 2017

Kenapa Wanita Nampak Cepat Tua Berbanding Lelaki ?

✔kulit muka lelaki lebih banyak kologen semulajadi berbanding kulit muka perempuan

✔ Kulit muka lelaki 25% lebih tebal berbanding wanita

✔Sebab itu kulit wanita dewasa boleh kelihatan 15 tahun lebih tua berbanding lelaki yang sebaya dengannya.

Lagi satu,
✔wanita melalui kitaran setiap bulan
✔hamil
✔melahirkan
✔menyusukan
Situasi ini menyebabkan banyak nutrien dalam badan di bawa keluar yang menyebabkan wanita kekurangan nutrisi. Tanpa nutrisi diganti ia menjadikan wanita kelihatan lebih cepat tua berbanding lelaki.

Itu dari segi biologi, belum lagi psikologi.

Sebab itu banyak suplemen dicipta untuk wanita. Paling penting sebelum menjadi pengguna perlu pastikan suplemen itu selamat digunakan.

Lagi satu, pengambilan suplemen masih perlu makanan seimbang sebagai asas dan senaman sebagai rutin- itu prinsip Shaklee tau!

Tiada, ambil suplemen sekian-sekian sebagai ganti jika anda tak suka makan sayur atau sebagainya.

Berminat dengan suplemen Shaklee? Boleh wassapp saya di 012-6816979

Thursday, June 8, 2017

Cerita Wanita Di 10 Ramadan Akhir

Saya ambil daripada facebook  Dr Zaharuddin Abd Rahman‬.

Kita sudah menjengah ke 10 hari terakhir bulan Ramadan..ada yang hati semakin sayu namun ada yang semakin gembira untuk hariraya...Sepuluh terakhir terdapat malam al-qadar...

Ada yang bertanya, adakah wanita sedang haid terhalang dari keberkatan lailatul Qadar?. 

Sudah tentu jawabnya tidak, Allah s.w.t maha adil. Bagi wanita sedang uzur pelbagai amalan dan ibadah yang masih boleh dilakukan seperti :-

1) Berzikir
2) Berdoa
3) Membawa terjemahan Al-Quran serta memahaminya.
4) Mendengar bacaan Al-Quran oleh suaminya, adik beradik atau dari kaset.
5) Mendengar dan menghayati kuliah agama yang menghuraikan pengajaran ayat al-Quran, Hadis, kaedah beramal dan hukum hakam.
6) Banyakkan menderma dan bersedeqah
7) Menulis dan memberi nasihat-nasihat berguna kepada ahli keluarga dan sahabat handai.

Berkenaan wanita haid untuk membaca al-Quran tanpa menyentuh mushaf atau secara hafalan, sebahagian ulama silam seperti mazhab Imam Malik, satu pendapat pada mazhab Ahmad, Ibn Taimiyyah dan al-Syaukani juga memilih pendapat ini berdasarkan ketiadaan dalil yang kuat dan jelas yang melarangnya. Demikian ijtihad dari mereka setelah menganggap hadis specifik yang melarang sebagai lemah. Ini termasuklah bacaan sama ada dari smartphone atau tafsir. 

Manakala ilmuwan kontemporari yang mengharuskan seperti Syeikh Prof. Dr Muhammad Abu Laylah ( Prof Syariah di Univ Al-Azhar), Ibn Baz, Albani berpendapat mereka dibenarkan juga membaca al-Quran tanpa memegangnya  (melalui hafazan), malah sebahagian yang lain seperti Fatwa Ulama Saudi pula membenarkan mereka membacanya melalui mushaf. Saya tidak ingin membincangkannya di sini. Sekadar memberikan idea dan keterbukaan di kalangan para ulama.

Pun begitu, majoriti mazhab termasuk mazhab al-Syafie tidak mengharuskan wanita hadi membaca al-quran kecuali pada kadar yang sederhana dan niat zikir dan bukannya bacaan al-Quran. Wallahu'alam.

Wednesday, June 7, 2017

Idea Nak Minum Cinch Tea

Ada orang tak boleh minum teh kosong. Kena bubuh gula atau susu pekat manis.

Tapi untuk konsep Cinch Tea, akan hilang kemujarabannya jika dicampur gula atau susu pekat manis.

Rendam serai dengan sedikit air panas. Bila dah keluar aroma harum serai, letak air masak, masukkan hirisan lemon dan Performance Drink. Kalau suka ais kiub, boleh letak.
Serius, sangat sedap, segar dan lebih menyihatkan!

Boleh, dapatkan Cinch Tea dan Performance Drink daripada saya di 012-6816979, serai dan lemon boleh beli di pasar ye!

Friday, June 2, 2017

Nak Beli Suplemen Shaklee Murah ?

Anda 'survey' di sana sini mencari siapa Pengedar Shaklee atau Shaklee Independent Distribute (SID) yang menjual vitamin harga paling murah.

Dari satu nombor ke satu nombor anda dail. Susah kan?

Apa kata, anda saja mendaftar menjadi SID ! Confirm boleh dapat harga ahli untuk anda amalkan vitamin itu. Jadi ahli tak bermakna anda kena jual vitamin.

Jadi, tak payah susah-susah survey sana sini ! Malah, anda boleh dapat dapat vitamin percuma.

Oh! Bukan Shaklee bagi vitamin percuma, tetapi dapat bonus hasil belian suplemen tu, anda boleh beli vitamin lain tanpa mengganggu perbelanjaan lain anda.

Jadi, anda tak payah keluarkan duit !

Nak beli vitamin murah tanpa survey? Wassapp saya di 012-6816979

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...