Tuesday, February 28, 2017

Beruban Sebelum Waktunya?

Pokok ni namanya Polygonum Cuspidatum atau Knotweed Jepun sebab ia banyak tumbuh di Jepun. Sejenis pokok yang menjalar. Senang nak membiak semula biarpun di bakar kerana ia mengandungi kandungan antioksidan yang sangat tinggi sebab tu ia boleh memperbaiki dirinya sendiri walau dibakar.

Sejenis pokok yang tak boleh di makan sebab akan menyebabkan cirit birit. Tetapi ia ada satu keistimewaan, iaitu ia membantu menghitamkan rambut. Sebab tu ia digunakan oleh masyarakat Jepun untuk menghitamkan rambut - ni saya dapat dalam kelas Shaklee.

Bila sebut nak hitamkan rambut putih akan ada yang kata "oit! Tak sedar diri ke?

Bukan bermakna rambut hitam aje biarpun dah berusia tak sedar diri! Sebab sekarang ni ramai yang muda-muda malah ada yang berusia 20an dah memutih rambutnya! Tu apahal pula?!

Ada banyak sebab kenapa di usia muda lagi rambut dah beruban, antaranya kekurangan nutrisi tertentu yang menyebabkan rambut putih sebelum masanya.

Sebab tu ada terbaca sesiapa yang mengalami rambut putih sebelum masanya bagus ambil makanan yang bewarna gelap seperti beri biru, anggur, bijan hitam mengandungi banyak nutrisi untuk menghasilkan lebih banyak melanin untuk pigmen hitam dalam kortex rambut.

Berapa banyak nak makan?

Sukar nak sukat bukan?

Nak tau tak, dalam Vivix mengandungi banyak tumbuhan yang bewarna gelap. Buah anggur, purple carrot, elderberry. Malah..... Polygonum cuspidatum yang asalnya beracun tu...... Ada dalam Vivix.

Alami masalah rambut putih pada hal belum pun 40an?

Nak cuba Vivix tak?
Boleh wassapp di 012-6816979

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...