Sunday, November 13, 2016

Jerawat Di Dahi Tu Tanda Apa ?!

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Akhir-akhir ni suka betul jerawat tumbuh di dahi. Sebiji baik, sebiji tumbuh. Tapi takdelah banyak. Sakit nak sujud okay bila jerawat tumbuh di dahi. Apa sebabnya ye ?.....


Masa saya bergelar penuntut dulu memang banyak jerawat. Bila kerja jerawat hilang, tapi bekasnya memang kena pakai bedak tebal-tebal. Kenal Shaklee Alhamdulillah bekas tu dah hampir hilang. Saya ambil ESP dan Vitamin E sahaja. Ambil masa dekat setahun juga baru hilang bekas-bekas tu !

Ni tumbuh jerawat kat dahi pula. Saya tercari-cari maklumat di En. Google saya jumpa kat sini nurulaziyana.blogspot.my. Meh nak share sebab dan apa saya kena buat ?

Jerawat kat dahi ni satu signal berkaitan dengan Sistem pencernaan dan pundi kencing

Apa yang perlu dilakukan?
  1. Minum air membantu untuk mengeluarkan toksin daripada dalam badan anda. Jadi tingkatkan pengambilan air anda dan pantau makanan yang anda makan.
  2. Kurangkan pengambilan minuman bergas dan minuman berkafein tinggi. Sebaliknya beralihlah kepada teh herba, teh hijau.
  3. Kurangkan makan coklat, kek, air limau dan Coke. Banyakkan minum air mineral, sudah tentu minuman tanpa gas! Makan makanan yang membantu menyingkirkan toksin dari badan: kubis rebus, dan epal.
  4. Masuk tidur awal (10 malam) dan bangun awal pagi (4-5 pagi), walaupun anda tidak dapat tidur. Adalah baik untuk anda berehat supaya hati anda dapat berehat dan bersedia untuk bekerja pada hari berikutnya
  5. Amalkan 20-30 minit senaman ringan setiap hari, terutamanya di luar rumah.
  6. Amalkan teknik relaksasi untuk mengurangkan rasa stress.
  7. Pastikan sentiasa bersih (rambut, topi)
  8. Teh hijau, lemon dan buah beri juga boleh membantu kerana ianya adalah makanan yang kaya dengan antioksida. Digalakkan juga mengambil suplemen. Cadangan Vitamin yang tinggi antioksidan adalah Carotomax, Vitamin C, Vitamin E dan Vivix.
Banyak-banyak tu yang patut saya ambil perhatian adalah nombor 2. Ada orang okay minum kaffein, tapi saya tak okay kot. hehehe ! Lain-lain Insyaallah takde hal. Dalam kawalan.

Nombor 8 tu okay sangat sebab memang ambil. Sebab suplemen yang tinggi kandungan antioksidannya berperanan meningkatkan kekebalan tubuh dan mencegah dari segala bakteria penyebab munculnya jerawat.
Anda selalu hadapi jerawat ? Tak kiralah kat mana. Kawal ia sebab jerawat ni boleh merebak. Cukup-cukuplah masa zaman remaja dulu muka kaya raya dengan jerawat.

Okay, cabar diri sendiri untuk hentikan jerawat kat dahi dalam masa sebulan.

Anda pun nak dapatkan vitamin hentikan jerawat yang bermaharajalela ? 

Okay wassapp saya di 012-6816979
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...