Saturday, October 29, 2016

Usah Berdukacita, Usah Berkeluh Kesah

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Ada satu doa yang yang di ajar oleh Baginda Rasullah SAW kepada seseorang seorang sahabat yang bernama Umaimah yang memikirkan hutangnya. Lalu baginda mengajarkan doa di bawah ini.Cikgu saya ajar baca doa ini setiap hari usai solat 5 waktu. Pesannya lagi bukan hanya di 'share' di ruangan maya, amalkan baru 'share' - baru berkat !

Walaupun doa itu berkaitan dengan hutang, tetapi sebenarnya yang kita tak tahu di sebalik ini.

Dalam doa ini ada perkataan keluh kesah dan dukacita. Saya nak kongsi sedikit hasil tulisan Puan Norli binti Madian salah seorang penulis dalam Majalah Anis.

Menurut rencana itu, 'keluh kesah ' itu terkait dengan rasa bimbang atas sesuatu yang belum pasti. Kita belum melalui sesuatu, belum buat pun, tapi kita asyik memikirkan boleh ke melaluinya sekali lagi. Adakah akan melalui peristiwa sedih lagi. Boleh ke ? Boleh ke ?

Manakala 'dukacita' merujuk kepada sesuatu yang dah berlaku. Menimbulkan trauma, mungkin berbulan-bulan. Tapi tak akan lama.

Dalam rencana itu juga di tunjukkan bagaimana menundukkan perasaan 'keluh kesah' itu. Bawa hati kita kepada Allah dan redha walaupun pada sesuatu yang belum terjadi. Bukankah itu termasuk dalam Rukun Iman iaitu Percaya Pada Qada dan Qadar.

Percaya semua perkara berkaitan jodoh, rezeki, amal dan ajal telah ditentukan semasa kita dalam kandungan ibu lagi. Tak perlu bimbang - percaya sahaja kepada ketentuan Allah.

Tapi memang tak mudah sebab sifat manusia itu - penuh dengan tergesa-gesa.

Dalam Surah Al- Isra' "Dan manusia berdoa untuk keburukan sebagaimana dia berdoa untuk kebaikan. Dan manusia bersifat tergesa-gesa"

Macamana tu ? Menurut penulis ini, Ada ketikanya kita memohon sesuatu yang tidak ada kebaikan kepada kita. Contohnya kita nak memiliki sesuatu, tetapi Allah Maha Tahu jika kita miliki nanti kita akan menderita - Inilah maksudnya manusia tergesa-gesa hingga tanpa sedar mendoakan keburukan terhadap takdirnya sendiri.

Begitulah takdir hidup kita, kita tak boleh memaksa sesuatu sebelum masanya. Yakin bahawa semua yang ditetapkan dan Allah Maha Baik dalam setiap perencanaan. Selain usaha dan ikhtiar, ada sesuatu yang lebih diperlukan. Sabar. Dan sabar.

Ibrah (pengajaran) untuk saya dan mungkin anda yang sedang membaca.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...