Saturday, October 15, 2016

Buah Berangan Penyebab Jerawat ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pagi ni saya membuat melihat 'traffic' dalam blog saya. Tiba-tiba....... Terkedu sekejap melihat 'keyword' yang pernah sampai kat blog saya ni !



Buah berangan ? Atau barangkali kuat berangan kot ! Adoi ! Tak pernah saya tulis buah berangan penyebab jerawat. Tak pernah !

Penyebab utama jerawat adalah apabila folikel rambut pada kulit tersumbat. Manusia menghasilkan minyak di bawah kulit (ia dipanggil  sebum) daripada kelenjar di sebelah folikel rambut yang membantu mengekalkan kulit daripada kering. Namun, apabila ada jerawat maka terlalu banyak sebum dihasilkan. Minyak yang berlebihan dan digabungkan dengan sel kulit mati boleh menyebabkan folikel kulit tersumbat. Jerawat atau sista berlaku apabila bakteria yang biasanya tidak merbahaya hidup di dalam kulit, membesar dan menghalang folikel sehingga menjadi radang.

Tapi ada banyak penyebab lain, contohnya tidak menjaga kebersihan. Kenalah raji nbasuh sarung bantal, cadar dan selimut. Kena juga rajin shampoo rambut, cuci muka sebelum tidur.

Lagi satu yang orang jarang perasan adalah pemakanan. Makanan berminyak tu rasanya ramai dah tau penyebab jerawat. Tau tak peminat makanan dan minuman manis juga punca jerawat. Lebihkan minum air putih, banyakkan makan buah-buahan dan sayuran.

Lagi satu perubahan hormon - GLA Complex untuk seimbangkan hormon, terutama remaja yang sedang akil baligh.

Apa vitamin yang bagus untuk atasinya ? Paling asas boleh ambil Vitamin B, Vitamin C dan Vitamin E. Lagi satu, bagi yang alami jerawat yang besar-besar, bagus ambil Omega Guard beberapa biji sehari kerana ia membantu mengatasi keradangan kulit akibat jerawat dan juga bersifat anti abnormal sel. Jerawat tu adalah abnormal sel ye ! 

Selamat berhujung minggu ?

Nak dapatkan vitamin atau nak jadi ahli boleh wassapp di 012-6816979


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...