Wednesday, August 3, 2016

Osteomatrix Mencegah Risiko Penyakit Senyap !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Osteoporosis adalah 'penyakit senyap' yang dikaitkan dengan kerapuhan/patah tulang. Kita takkan sedar kehadirannya sehingga tiba-tiba tulang kita patah secara tiba-tiba atau akibat kemalangan kecil yang biasanya tidak akan menyebabkan tulang patah.


Lelaki dan perempuan terdedah pada risiko ini, jadi ia bukan eksklusif hanya untuk PEREMPUAN. Salah tu ! Cuma lelaki lebih lambat berisiko berbanding perempuan.
Sebab perempuan ni lebih mudah terdedah kepada kehilangan kalsium berbanding lelaki. Sebab perempuan melalui kehamilan demi kehamilan dan menyusukan bayi. Dan, risiko perempuan kena Osteoprorosis lebih besar apabila mereka telah Menoupouse !

Osteoporosis adalah penyakit sistamik yang bererti ia melibatkan pereputan semua tulang dalam badan kita ni, walaupun ada bahagian tulang yang lebih cepat reput atau patah dulu berbanding tulang yg lain. Kebiasaannya tulang yg patah atau reput dahulu adalah pergelangan tangan, belakang dan paha sebab bahagian itu paling banyak bergerak dan menampung berat badan kita.

Cara mencegahnya tentulah dengan mengambil kalsium yang mencukupi dengan keperluan tubuh kita berdasarkan umur dan keperluan kita, juga lakukan senaman berkala supaya tulang kita mendapat 'tenaga'.

Ada banyak sumber kalsium, antaranya sumber tenusu dan sayur-sayuran.

Kalau rasa jumlah kalsium yang kita ambil tak mencukupi, ambillah dalam bentuk suplemen. Kalau tanya saya tentulah Osteomatrix sebab itu yang saya ambil sejak 4 tahun lepas.

Istimewanya Osteomatrix Shaklee ia umpama dinding simen yang kukuh kerana ia turut mengandungi magnesium yang berfungsi untuk menghantar kalsium untuk diserap oleh Vitamin D.

Manakala Boron berperanan untuk membuat tulang, Mangan, tembaga dan zink untuk kuatkan tulang. 

Selain itu gabungan vitamin dan mineral ini membantu penyerapan yang hampir 100% selepas diambil selama 12 jam. Jadi tak timbul kesan sampingan seperti batu karang dan sebagainya. Sebab kita nak ambil suplemen ni untuk sihat, bagaimana kita boleh bertolak ansur dengan isu keselamatannya kan ?

Nak cuba Osteomatrix ? Hubungi saya di wassapp 012-6816979
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...