Saturday, June 4, 2016

Mengapa Air Isotonik Popular Ketika Bulan Puasa ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Perasan tak, bila bulan puasa, selain iklan kurma, kita selalu tengok iklan isotonik.



Air isotonik ni termasuk dalam kategori minuman sukan yang membantu atlet menggantikan air dan tenaga selepas bersukan atau bertanding.

Jadi, mengapa air isotonik popular ketika Ramadhan ?

Sebelum tu nak share, minuman isotonik mengandungi gabungan air, gula dan elektrolit yang sesuai untuk sistem hidrasi badan manusia.

Elektrolit ni merujuk kepada penjanaan tenaga dalam badan macam tenaga yang terhasil dari bateri ke lampu.

Elektrolit dalam isotonik ialah sodium, potassium, kalsium, magnesium, klorida, fosfat dan air. Bila kita berpeluh, akan keluar cecair yang mengandungi kepelbagaian elektrolit daripada liang-liang roma badan.

Bila berterusan ia menyebabkan nyahhidrasi atau dalam bahasa mudahnya kurang air dalam badan yang boleh sebabkan badan jadi lesu. Apatah lagi ketika kita berpuasa di tambah lagi dengan keadaan cuaca kita yang panas dan sesetengah dari kita bekerja dibawah panas terik mentari.

Jadi, air  isotonik berfungsi untuk mengembalikan elektrolit yang hilang lalu mengembalikan tenaga.
Sebab tu air isotonik popular ketika berpuasa.

Air isotonik mana yang paling bagus dan sesuai untuk semua termasuk kanak-kanak yang baru nak belajar berpuasa ? 

Jenama lain saya tak tau, sebab sejak 5 tahun lepas, saya ambil adalah Performance Drink dari Shaklee.


Apa istimewanya Performance Drink ni selain ciri-ciri sebagai minuman isotonik ?
* Tidak mengandungi gas membuatkan ia sesuai di ambil oleh kanak-kanak.
* Mempunyai perisa oren yang asli
* Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang berfungsi 
  1. membekalkan tenaga serta merta 
  2. Tidak mengganggu kestabilan gula dalam darah, jadi ia sesuai diambil oleh pesakit Diabetis
  3. Bagi yang aktif bersukan, ia dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda
  4. Memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh jadi kurang rasa haus dan kurang risiko kekeringan pada keliling mulut.
Cara saya ; saya suka bancuh Cinch Tea bersama Performance Drink ketika bersahur. Dan ambil ESP ketika sambil sediakan juadah bersahur.

Mudah-mudahan berpuasa kali ini bukan bererti untuk merasa letih sepanjang hari. 

Selamat berpuasa ! 

Nak dapatkan Performance Drink disekitar Bandar Muar? Hubungi saya di wassapp 012-6816979  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...