Tuesday, June 7, 2016

Kebaikan Bersahur

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Terlupa ? Tak sempat bersahur ? Cuba usahakan untuk bersahur walau seteguk air.Zaman saya study dulu selalu makan sebelum tidur dan niat puasa siap-siap. Yang tak bestnya bila bangun tidur untuk Solat Subuh dah rasa lapar yang teramat sangat. Memang tak senonoh !

Memanglah bila seharian berpuasa, kita akan rasa lapar dan dahaga, tetapi dengan melambatkan waktu bersahur ia umpama kita beritahu serta ingatkan diri kita supaya fizikal dan mental kita supaya bersedia. Secara tak langsung ia memudahkan ibadah berpuasa kita sebab berpuasa bukan bererti mendera.

Dari sudut sains bersahur boleh diumpamakan seperti bersarapan. Kita selalu membaca betapa pentingnya bersarapan. Jadi, mengapa tak bersahur ?

Kajian ni bagus untuk rujukan betapa pentingnya bersahur.
Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan. Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya". Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut: 1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti. 2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w. 3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi. 4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam.

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
  • Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard mendapati mereka yang tidak bersahur atau bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan diabetis
  • Kajian itu juga menunjukkan mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan gula dalam darah berbanding yang jarang sarapan pagi.
  • Kajian menunjukkan apabila glukos dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan dengan tidak bersarapan pagi.
  • Satu kajian di Universal Scholl Breakfast Pilot Programme yang mengambil masa 3 tahun di sekolah rendah Minnesota, Amerika Syarikat menunjukkan kanak2 yang bersarapan dengan semangkuk bijirin dan susu setiap pagi dapat menumpukan lebih perhatian di sekolah. ini dibuktikan dengan peningkatan markah pelajar yang bersarapan sebanyak 6 peratus bagi matematik dan 10 peratus bagi membaca.
  • Kajian oleh Dr. Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 orang pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko 2 kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia. 
Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan.

Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya". Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut: 1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti. 2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w. 3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi. 4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam. 

Jom, kalau rasa tak lalu nak bersahur, ambillah beberapa biji kurma dan air masak. 

Nak dapatkan Set Berpuasa Shaklee boleh wassapp saya di 012-6816979

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...