Wednesday, June 29, 2016

Suplemen Untuk Cantik Tapi baik Untuk Sendi !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Parent anda alami sakit lutut dan menyukarkan mereka untuk Solat Terawikh ?
Ataupun anda sendiri sukakan sukan extreme yang buat sakit lutut walau masih muda ?
Mencari AJHT tetapi tak ada stok 1 Malaysia ?

Ada satu suplemen pengganti yang jika diamalkan secara berterusan dapat membantu mengurangkan kesakitan tu !

Suplemen yang saya maksudkan adalah Shaklee Collagen Powder (SCP)


Walaupun namanya kologen sinonim dgn perempuan nak cantek, tpi disebabkan ia dilengkapi dgn ekstrak kekerang ia sesuai untuk mereka yang alami sakit-sakit sendi. Ekstrak kekerang ini mengandungi glucosamine yang penting dlm sintesis cecair synovial yg membekalkan pelincir kpd sendi-sendi.

SCP juga mengandungi juga Vitamin C yang selalu popular dikalangan perempuan yang nak cantik kerana fungsinya merangsang pembentukan kolagen. Tu memang betul, tapi kolagen diperlukan sebagai sebatian asas otot, tisu, rangka dan tulang rawan kita. Lagi satu, Vitamin C sifatnya adalah antioksida yang membantu menjaga cairan synovial supaya dpt berfungsi dgn  baik !

Berminat ?

wassapp saya di 012-6816979

Monday, June 27, 2016

Wanita Uzur Dan Amalan 10 Terakhir Ramadhan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya ambil daripada facebook  Dr Zaharuddin Abd Rahman‬.

Kita sudah menjengah ke 10 hari terakhir bulan Ramadan..ada yang hati semakin sayu namun ada yang semakin gembira untuk hariraya...Sepuluh terakhir terdapat malam al-qadar...
Ada yang bertanya, adakah wanita sedang haid terhalang dari keberkatan lailatul Qadar?. 

Sudah tentu jawabnya tidak, Allah s.w.t maha adil. Bagi wanita sedang uzur pelbagai amalan dan ibadah yang masih boleh dilakukan seperti :-
1) Berzikir
2) Berdoa
3) Membawa terjemahan Al-Quran serta memahaminya.
4) Mendengar bacaan Al-Quran oleh suaminya, adik beradik atau dari kaset.
5) Mendengar dan menghayati kuliah agama yang menghuraikan pengajaran ayat al-Quran, Hadis, kaedah beramal dan hukum hakam.
6) Banyakkan menderma dan bersedeqah
7) Menulis dan memberi nasihat-nasihat berguna kepada ahli keluarga dan sahabat handai.
Berkenaan wanita haid untuk membaca al-Quran tanpa menyentuh mushaf atau secara hafalan, sebahagian ulama silam seperti mazhab Imam Malik, satu pendapat pada mazhab Ahmad, Ibn Taimiyyah dan al-Syaukani juga memilih pendapat ini berdasarkan ketiadaan dalil yang kuat dan jelas yang melarangnya. Demikian ijtihad dari mereka setelah menganggap hadis specifik yang melarang sebagai lemah. Ini termasuklah bacaan sama ada dari smartphone atau tafsir. 

Manakala ilmuwan kontemporari yang mengharuskan seperti Syeikh Prof. Dr Muhammad Abu Laylah ( Prof Syariah di Univ Al-Azhar), Ibn Baz, Albani berpendapat mereka dibenarkan juga membaca al-Quran tanpa memegangnya (melalui hafazan), malah sebahagian yang lain seperti Fatwa Ulama Saudi pula membenarkan mereka membacanya melalui mushaf. Saya tidak ingin membincangkannya di sini. Sekadar memberikan idea dan keterbukaan di kalangan para ulama.

Pun begitu, majoriti mazhab termasuk mazhab al-Syafie tidak mengharuskan wanita hadi membaca al-quran kecuali pada kadar yang sederhana dan niat zikir dan bukannya bacaan al-Quran. Wallahu'alam.

Wednesday, June 22, 2016

Taufik dan Hidayah

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Cikgu saya pesan,



Taufik dan hidayah adalah 2 perkara berbeza.
Ramai orang tahu bagusnya kelebihan sunat Dhuha. Ini dipanggil Taufik.
Hanya segelintir yang laksanakan Dhuha. Ya ia perlu hidayah.

Tentulah Hidayah itu datangnya dari Allah. Maka mohon kita kepada Allah supaya kita dapat hidayah dalam apa yang kita buat dunia dan akhirat.

Tuesday, June 14, 2016

Anda Alami Masalah Sukar Bangun Bersahur ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Bila saya menjadi pengamal kalsium atau Osteomatrix, saya dapat rasakan saya senang untuk bangun pagi. Ia umpama jam loceng pada saya walaupun saya tidur lewat, mudah bangun pagi.

Anda alami kesukaran untuk bangun pagi apatah lagi untuk bersahur ?

Cuba amalkan Osteomatrix !

Mudah bangun pagi dan lebih bertenaga.




Nak dapatkan Osteomatrix ?

Wassapp saya di 012-6816979  

Sunday, June 12, 2016

Mengantuk Selepas Sahur ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pada saya benda yang paling tak best selepas bersahur adalah MENGANTUK ! Kadang-kadang sedang mengaji usai Solat Subuh boleh terlelap. Pernah tak alami ?
Dulu-dulu memang YES. Tapi, selepas amalkan berbuka dan bersahur dengan Cinch Tea takdelah mengantuk. Cinch Tea ni teh kurus yang tak akan buat kita cirit birit, penggalak tenaga semulajadi, jadi taklah letih, mengantuk dan lemau.





Cara saya bancuh setengah peket Cinch Tea ketika berbuka dan 1 peket ketika bersahur. Sebab apa saya ambil separuh aje ketika berbuka ? Sebab saya tak mahu jadi burung hantu di malam hari. Kalau bersahur 1 peket sangat ok.

Lagi satu yang baru saya tau, teh ini membantu menukar lemak jadi mucsle jika diamal secara konsisten. Jadi sangat bagus kalau anda di antara mereka yang nak menurunkan berat badan.

Anda selalu mengantuk selepas bersahur ?

Berminat nak dapatkan sekotak ?

Hubungi saya di wassapp 012-6816979

Saturday, June 11, 2016

Sentiasa Bertenaga Ketika Berpuasa

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bila berpuasa kita selalu rasa mengantuk, lemau kan ? Lepas Solat Subuh tidur balik. Bila bangun mulalah terasa pening dan perut terasa amat-amat lapar.

Memanglah berpuasa untuk menahan diri dari rasa lapar dan dahaga. Tetapi bukan bererti letih dan menguap sepanjang hari. Sedangkan ketika zaman Rasullah dulu, berperang ketika berpuasa lagi. Kita hari ni berperang dipejabat sudah rasa letih dan mengantuk.

Dah cuba Performance Drink (PD) ?


Kalau pun tak membeli Set Berpuasa Shaklee, cubalah sediakan Performance Drink walau satu canister untuk satu bulan. Supaya kita dapat bertahan dalam cuaca panas. Kalau yang tinggal dengan keluarga, bancuhlah sekali untuk satu keluarga walau bancuh PD cair-cair saja. Supaya semua orang dapat manfaat PD ni.

Cara saya ambil Performance Drink ini adalah dengan mencampurkan ESP dan Mealshakes sambil-sambil sediakan juadah untuk bersahur, tulis blog ke. Memang kena bangun awal, sebab kalau bangun tinggal 15 minit sebelum Imsyak memang tak sempat nak buat itu ini. 

Saya minum ni usai bangun dari tidur, sebab bangun tidur saya rasa sangat lapar. Jadi rasa kenyang sikit bila minum bancuhan ni. Oh ye ! ESP ni adalah protein yang bantu mengenyangkan ntuk tempoh lebih lama dan Mealshakes ini adalah gabungan protein, multivitamin, mineral dan fiber yang bagus untuk menampung kekurangan nutrisi ketika berpuasa.

Lepas tu, ketika ketika bersahur saya bancuh Performance Drink dengan Cinch Tea. Sebab ia bantu saya lebih bertenaga dan tidak mengantuk terutama pada awal pagi. Sebab pagi-pagi selepas hantar anak ke sekolah saya akan terus memandu ke tempat kerja yang tak kurang jauhnya. 

Pernah sekali, rasa mengantuk sangat semasa memandu hingga terpaksa berhenti di tepi masjid dan tidur sekejap. Sejak tu, bila berpuasa saya tak pernah miss Cinch Tea ketika bersahur.

Memang berpuasa kita akan rasa lapar, dahaga, letih, mengantuk tetapi pengambilan suplemen ini dengan Izin Allah supaya kita dapat bertahan kerana berpuasa kita tetap perlu memenuhi tugas sebagai hamba Allah.


Jadi, nak dapatkan Performance Drink tak ? 

Jika anda tinggal di Bandar Muar, Pagoh boleh terus dapatkan dari saya ye ! Hubungi saya di wassapp 012-6816979

Thursday, June 9, 2016

Apa Beza Kurma Dengan Kebanyakan Buah-Buahan Lain ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya terbaca di Facebook, menarik untuk perkongsian bersama. 



Kurma diangkat tinggi oleh Rasulullah kerana mempunyai nilai kandungan makanan yang tinggi. Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8 hingga 2.0 per seratus, serat 2.0 hingga 4.0 per seratus yang mana kandungan gulanya 50 hingga 57 peratus glukosa.

Ini menunjukkan kandungan gula didalamnya telah ditukar secara semulajadi. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta.

Sebaliknya gula di dalam kebanyakan buah-buahan dikenali sebagai fraktosa dan gula tebu atau gula pasir yang biasa mengandungi sukrosa tidak boleh menyerap terus dalam tubuh. Ia terpaksa dipecahkan dahulu oleh enzim sebelum bertukar menjadi glukosa lalu diserap tubuh sebagai tenaga. 

Disunatkan berbuka dengan kurma kerana orang yang berpuasa tidak makan selama 13 jam. Kurma memberi tenaga serta-merta kepada si pemakannya dan ini memudahkan seseorang beribadat dan menunaikan solat Maghrib atau tarawih.

Apabila tubuh berasa segar dan bertenaga ia menghalang kita makan berlebihan atau mengikut nafsu. Kadangkala waktu berbuka kita makan terlalu banyak, tetapi masih letih dan tidak bertenaga.

-Dr Norzaidi Zakaria, PERDIM

Nak dapatkan Shaklee ? Hubungi saya di wassapp 012-6816979

Atasi Kekeringan Disekitar Mulut Ketika Berpuasa

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pada awal puasa biasa kita jarang alami kejadian macam ni. Tapi masuk minggu kedua berpuasa atau minggu akhir berpuasa mulalah keliling mulut kering, bibir pecah-pecah malah berdarah lagi.

 
Sakit. Tak selesa. Nak buka mulut pun terasa pedih.

Tip paling mudah adalah ambil air masak secukupnya semasa berbuka dan bersahur. Tapi, bagi saya sendiri nak minum air di antara waktu selepas berbuka hingga sahur nak dapat 2 litter pun payah sebenarnya. Makan sikit, minum sikit dah kenyang. Jadi jangankan 2 litter, 1 litter pun azab jugaklah !

Jadi cara saya nak atasi masalah itu adalah dengan mengambil Performance Drink yang berfungsi untuk menjaga keseimbangan air dalam badan kita ni.




Memanglah bila kita berpuasa badan rasa macam kurang air, tetapi dengan ambil Performance Drink, Insyallah takdelah kulit disekeliling mulut kering dan bibir pecah-pecah berdarah.

Saya pastikan ambil Performance Drink ketika berbuka, bersahur. Jika anda tinggal bersama keluarga bancuh satu jug dan nikmati bersama keluarga.

Nak dapatkan Performance Drink sekarang tak ?

Kalau anda tinggal di Bandar Muar, Pekan Pagoh ke, boleh hubungi saya di wassapp 012-6816979



Wednesday, June 8, 2016

Atasi Sembelit Ketika Berpuasa !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Pada awal puasa biasanya takde masalah sukar ke toilet, masuk seminggu ramai yang mula hadapi masalah ni. Memanglah ketika bersahur dan berbuka kita makan sayur, buah-buahan dan minum air masak. 


Tetapi, barangkali kuantitinya tak mencukupi seperti badan kita kehendaki untuk memudahkan urusan toilet kita. Apatah lagi bila 'mata' kita lebih terjamu dengan macam-macam juadah yang enak-enak berbanding keperluan badan kita.

Selain meneruskan pengambilan sayur, buah-buahan dan minum air masak macam selalu kita amal dalam bulan puasa ni, sangat bagus kalau kita ambil suplemen untuk meringankan sembelit.

Suplemen yang saya maksudkan adalah Lecithin. Ia berfungsi sebagai pelembut najis yang berkesan, ianya melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus.


Mudah-mudahan, dengan kehadiran Ramadhan dapat meningkatkan amalan kita dan dapat kita lebih menjaga kesihatan kita.

Berminat nak dapatkan Lecithin ? Istimewa tau, sepanjang Ramadhan ini Shaklee buat offer kepada penggemar Lecithin.

Apa offer menarik tu ? Beli 4 botol Lecithin pada harga 3 botol

Nak beli ? 

Wassapp saya di 012-6816979
 

 

Tuesday, June 7, 2016

Kebaikan Bersahur

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Terlupa ? Tak sempat bersahur ? Cuba usahakan untuk bersahur walau seteguk air.



Zaman saya study dulu selalu makan sebelum tidur dan niat puasa siap-siap. Yang tak bestnya bila bangun tidur untuk Solat Subuh dah rasa lapar yang teramat sangat. Memang tak senonoh !

Memanglah bila seharian berpuasa, kita akan rasa lapar dan dahaga, tetapi dengan melambatkan waktu bersahur ia umpama kita beritahu serta ingatkan diri kita supaya fizikal dan mental kita supaya bersedia. Secara tak langsung ia memudahkan ibadah berpuasa kita sebab berpuasa bukan bererti mendera.

Dari sudut sains bersahur boleh diumpamakan seperti bersarapan. Kita selalu membaca betapa pentingnya bersarapan. Jadi, mengapa tak bersahur ?

Kajian ni bagus untuk rujukan betapa pentingnya bersahur.
Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan. Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya". Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut: 1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti. 2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w. 3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi. 4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam.

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ
  • Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard mendapati mereka yang tidak bersahur atau bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan diabetis
  • Kajian itu juga menunjukkan mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan gula dalam darah berbanding yang jarang sarapan pagi.
  • Kajian menunjukkan apabila glukos dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan dengan tidak bersarapan pagi.
  • Satu kajian di Universal Scholl Breakfast Pilot Programme yang mengambil masa 3 tahun di sekolah rendah Minnesota, Amerika Syarikat menunjukkan kanak2 yang bersarapan dengan semangkuk bijirin dan susu setiap pagi dapat menumpukan lebih perhatian di sekolah. ini dibuktikan dengan peningkatan markah pelajar yang bersarapan sebanyak 6 peratus bagi matematik dan 10 peratus bagi membaca.
  • Kajian oleh Dr. Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 orang pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko 2 kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia. 
Bersahur adalah merupakan salah satu amalan sunat yang sangat digalakkan dan tidak sepatutnya ditinggalkan oleh setiap muslim kerana amalan ini mengandungi banyak kebaikan.

Sabda Rasulullah s.a.w dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Hibban yang bermaksud: "Bersahurlah kamu, kerana dalam bersahur itu ada keberkahannya". Antara kebaikan bersahur itu ialah seperti berikut: 1- Amalan bersahur dapat memberi kekuatan kepada orang yang berpuasa pada siang hari nanti. 2- Bersahur akan mendapat pahala kerana ia adalah ibadat sunat dan menjadi sunnah Rasulullah s.a.w. 3- Amalan bersahur juga yang membezakan puasa Muslim daripada puasa dalam agama lain seperti Yahudi. 4- Amalan bersahur juga akan memberi peluang kepada para muslim untuk bangun beribadah kepada Allah s.w.t pada malam hari khususnya 2/3 malam. 

Jom, kalau rasa tak lalu nak bersahur, ambillah beberapa biji kurma dan air masak. 

Nak dapatkan Set Berpuasa Shaklee boleh wassapp saya di 012-6816979

Saturday, June 4, 2016

Mengapa Air Isotonik Popular Ketika Bulan Puasa ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Perasan tak, bila bulan puasa, selain iklan kurma, kita selalu tengok iklan isotonik.



Air isotonik ni termasuk dalam kategori minuman sukan yang membantu atlet menggantikan air dan tenaga selepas bersukan atau bertanding.

Jadi, mengapa air isotonik popular ketika Ramadhan ?

Sebelum tu nak share, minuman isotonik mengandungi gabungan air, gula dan elektrolit yang sesuai untuk sistem hidrasi badan manusia.

Elektrolit ni merujuk kepada penjanaan tenaga dalam badan macam tenaga yang terhasil dari bateri ke lampu.

Elektrolit dalam isotonik ialah sodium, potassium, kalsium, magnesium, klorida, fosfat dan air. Bila kita berpeluh, akan keluar cecair yang mengandungi kepelbagaian elektrolit daripada liang-liang roma badan.

Bila berterusan ia menyebabkan nyahhidrasi atau dalam bahasa mudahnya kurang air dalam badan yang boleh sebabkan badan jadi lesu. Apatah lagi ketika kita berpuasa di tambah lagi dengan keadaan cuaca kita yang panas dan sesetengah dari kita bekerja dibawah panas terik mentari.

Jadi, air  isotonik berfungsi untuk mengembalikan elektrolit yang hilang lalu mengembalikan tenaga.
Sebab tu air isotonik popular ketika berpuasa.

Air isotonik mana yang paling bagus dan sesuai untuk semua termasuk kanak-kanak yang baru nak belajar berpuasa ? 

Jenama lain saya tak tau, sebab sejak 5 tahun lepas, saya ambil adalah Performance Drink dari Shaklee.


Apa istimewanya Performance Drink ni selain ciri-ciri sebagai minuman isotonik ?
* Tidak mengandungi gas membuatkan ia sesuai di ambil oleh kanak-kanak.
* Mempunyai perisa oren yang asli
* Mengandungi formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opticarb yang berfungsi 
  1. membekalkan tenaga serta merta 
  2. Tidak mengganggu kestabilan gula dalam darah, jadi ia sesuai diambil oleh pesakit Diabetis
  3. Bagi yang aktif bersukan, ia dapat meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda
  4. Memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh jadi kurang rasa haus dan kurang risiko kekeringan pada keliling mulut.
Cara saya ; saya suka bancuh Cinch Tea bersama Performance Drink ketika bersahur. Dan ambil ESP ketika sambil sediakan juadah bersahur.

Mudah-mudahan berpuasa kali ini bukan bererti untuk merasa letih sepanjang hari. 

Selamat berpuasa ! 

Nak dapatkan Performance Drink disekitar Bandar Muar? Hubungi saya di wassapp 012-6816979  

Friday, June 3, 2016

Makanan Segera, Tanpa Curiga

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Lengkap dengan vitamin, mineral, protein dan serat. Sesuai untuk anda dan anak-anak dari usia 2 tahun.

Nak dapatkan ? Wassapp saya di 012-6816979



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...