Thursday, February 25, 2016

Rutin Harian Kita Menyebabkan Sistem Imun Kita Lemah ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sistem imun kita ni bukan tiba-tiba aje menjadi lemah. Ia ambil masa untuk jadi lemah. Dan paling utama, sistem imun kita jadi lemah datang dari cara hidup kita sehari-hari juga.

Nak tau tak, cara hidup kita yang tidak mahu bersenam menyebabkan sistem imun kita menjadi lemah. Apa yang dikatakan senaman ? Ia memerlukan masa 30 minit tanpa henti, itu yang dikatakan senaman. Kalau kita parking kereta jauh dari tempat yang nak kita tuju, katalah 10 minit, ia tak cukup yang dikatakan bersenam yang tubuh kita perlukan.

Tak cukup tidur pun boleh buat sistem imun kita lemah. Maksud tak cukup tidur ni lebih kepada kualiti tidur. Waktu paling bagus untuk kita tidur adalah daripada pukul 10 malam sampai 3 pagi. Sebab pada waktu itu adalah waktu yang sangat effektif untuk tubuh kita memperbaiki hati, memperbaiki sel dalam badan dan tubuh mendapat rehat secukupnya.

Apa yang kita makan hari-hari pun mempengaruhi sistem imun kita. Makanan ringan, segera semua orang tau tak bagus untuk badan kita. Termasuklah makanan warna-warni yang bukan dari sumber semulajadi. Apatah lagi makanan manis-manis yang boleh melemahkan sel darah putih kita memerangi virus dalam badan.
Lagi satu bila kita kerap berada dalam keadaan tertekan, sentiasa marah-marah, sentiasa rasa bimbang juga akan mengurangkan bilangan sel darah putih yang berperanan untuk menghapuskan virus dalam badan.

Bagaimana nak memulihkan kembali sistem imun kita yang lemah, tentulah ubah rutin kita ni. Bersenam, mengambil pemakanan seimbang, dapatkan tidur berkualiti, urus tekanan dengan cara yang baik - bak kata seorang kawan dunia ini masih indah !

Dan, ada baiknya ambil suplemen yang dapat menguatkan kembali sistem imun badan kita dalam menyokong usaha-usaha kita untuk memperbaiki keupayaan sistem imun kita.

Suplemen yang bagus untuk sistem imun kita adalah Garlic, Zink, Nutriferon dan Vitamin C. Mana satu yang badan kita perlukan ?

Dapatkan konsaltansi di wassapp saya 012-6816979


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...