Thursday, December 17, 2015

Vitamin C Nipiskan Karsinogen !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Vitamin C bukan sahaja untuk kecantikkan tapi kita boleh simpulkan ia sebagai asas kepada kesihatan.

Termasuklah menipiskan  karsinogen iaitu agen-agen yang boleh mencetuskan pertumbuhan kanser dalam tisu hidup. Ini disebabkan oleh gangguan dan ketidakstabilan pertumbuhan sel yang tidak terkawal. Antara contoh-contoh karsinogen yang ketara ialah daripada  abestos dan asap rokok.

Kita mungkin tak merokok, tapi persekitaran kita yang tinggal dengan perokok buat kita tak terlepas dari risiko kanser. Sebatang rokok buat perokok tegar atau pasif kehilangan 25 hingga 30mg Vitamin C dalam tubuh, jika 20 batang sebabkan hampir tiada Vitamin C dalam tubuh.
Oh ye ! Mengapa Vitamin C mampu tipiskan Karsinogen ?  Kerana Vitamin C mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dengan berkesan.

Dan, satu yang saya pelajari, Vitamin C ni mudah hilang dari badan sebab sifatnya larut air dan mudah keluar bersama air kencing, jadi perlu ambil setiap hari dan jumlah tak sama setiap orang. Kalau kita terdedah dengan mereka yang merokok, kerja dalam stress kita perlukan kuantiti yang lebih sedikit. 

Nak dapatkan Vitamin C ? 

Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...