Monday, November 16, 2015

Sesuatu Dari Sejarah Larian Marathon !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Marathon adalah nama seorang pemuda Greek yang telah di arahkan oleh rajanya untuk meminta bantuan kerajaan Sparta kerana negaranya akan di serang oleh Tentera Normandic.

Jarak antara Greek dengan Sparta macam dari Johor Bahru Ke Muar. 

Namun demi raja dan negaranya, Marathon tak banyak soal sanggup berlari berbulan-bulan untuk sampai ke Sparta. Sampai di Sparta dan setelah menghulurkan warkah Raja Greek kepada Raja Sparta, Marathon pun rebah dan meninggal kerana keletihan dan kelaparan.

Bila bantuan tentera dari Kerajaan Sparta sampai, Greek yang cuma terdiri dari petani dan peniaga yang memang tak ada asas ketenteraan berjaya tumpaskan tentera Normandic yang brutal dengan apa sahaja alatan yang mereka ada, tentunya alat pertanian menjadi senjata. Barangkali raja mereka menitahkan agar masyarakat Greek bertahan mempertahankan negara mereka sementara menanti bantuan.

Ada sesuatu dari kisah sejarah ini yang boleh kita ambil, setianya, kuatnya semangat  Marathon sehingga pada hari ini namanya digunakan dalam acara sukan. Kalau Marathon masih hidup mesti dia gelak guling-guling melihat jarak larian pada hari ini berbanding apa yang dia lakukan.

Begitu juga masyarakat Greek, padahal mereka bukan pakar dalam mengatur strategi perang pun. Mereka hanya tahu berniaga dan bertani.

Lagi satu yang boleh kita ambil pengajaran adalah jangan banyak soal ! Buat saja kerja yang diberi pada kita jika ia memang diketahui baik dan bermanfaat !

Nak beli Shaklee ? Oh ye ! Bulan ni bulan promosi Vitamin C.
Hubungi saya wassapp saya di 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...