Sunday, November 22, 2015

Di Sebalik Filem Kuch Kuch Hota Hai Yang Boleh Dipelajari !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Ketika Filem Kuch Kuch Hota Hai (KKHH) ini ditayangkan di pawagam pada 1998 saya berada ditingkatan 6 atas, demam KKHH bukan sahaja merebak dikalangan rakan-rakan yang berbangsa Melayu dan India, tetapi yang berbangsa Cina turut dijangkiti. 



Malah ketika saya memasuki dunia kampus pada Mei 1999 demam filem ini masih tak kebah. Masih ramai kawan-kawan perempuan yang memotong rambut ala-ala Anjali di kolej kediaman, membeli lisptik yang sama warna macam Anjali pakai. 

Tapi takde siapa pulak yang pakai jaket kuning Rahul Khana ! - Win!

Filem ni tiada teknik pengambaran ala David Cameron pun, apa lagi 3D !
Hanya cerita ringan.
Itulah bahasa filem agaknya yang mengaangkat sejuta wajah manusia.

Filem ini menang semua 8 kategori utama Filmfare Awards 1999. Best film, best actor, best actress, best director, best supporting actor, best supporting actress, best lyricist etc. 

Apa yang boleh kita pelajari dari filem yang di arahkan oleh Karan Johar ini ? Siapa Karan Johar ?

Saya sangat tertarik dengan satu sumber di Facebook tentang disebalik pembikinan filem ini.


==========
Ini filem pertama Karan Johar. Umur masa tu baru 26 tahun. Muda lagi tu.
Bukan terer sangat pun.
Karan dan krew beliau masih mentah. Banyak sangat perkara teknikal pembuatan filem yang mereka tak tahu sehingga Shahrukh Khan sendiri perlu ajar.
Tengok! Betapa teruk sampai pelakon yang kena ajar pengarah dan krew.

Sharukh Khan:
"Karan makes no bones of the fact that his technical knowledge of filmmaking was not at its peak when he made the biggest hit of the decade."
Maksudnya lebih kurang:
"Karan tak ambil peduli yang skil filem beliau tak la hebat mana waktu dia hasilkan filem paling hit dekad ini."

Kalau dia tunggu masa yang TERBAIK dan cukup semua SEMPURNA macam kita suka buat, mungkin sampai bila pun Karan takkan jadi pengarah filem dan hasilkan filem yang meletop.
Jadi...
Bersedia lebih kurang. Timba ilmu sedikit.
Sedikit -- setakat yang perlu. Bukan nak pergi semua kelas semua seminar semua group coaching personal coaching nak beli semua kursus buku video apa bagai.
BELASAH (dengan ilmu).
Ready - FIRE - aim.
Jangan tunggu sempurna. Jangan tunggu nak betul semua. Jangan fikir banyak sangat.
Kalau rasa nak buat, buat.
Ya, silap mesti ada. Elok kita buat silap itu dan belajar daripada sentiasa risau buat silap. Tak mati pun.
Kalau jatuh, bangun semula. Sapu habuk-habuk di baju dan seluar, JALAN LAGI!
Dah, apa tunggu lagi?
Pergi hasilkan 'Kuch Kuch Hota Hai' anda!
---


Setuju ?


Kalau anda rasa teragak-agak nak tulis kat blog, kat FB pasal vitamin yang dah bertahun anda ambil, sebab nak tunggu anda betul-betul faham dan tau tentangnya - cerita ini motivasi terbaik untuk anda berubah.

Nak join Shaklee ?

Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...