Saturday, November 28, 2015

Mengapa Jari Manis ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Bila sebut jari manis tak lepas dengan cincin. 

 
Jari manis juga selalu di syorkan oleh mereka yang terlibat dengan dunia kecantikan sebagai jari yang paling sesuai untuk 'berurusan' dengan kulit disekitar mata. Tak kira mekap untuk mata, atau krim untuk mata. 

Sebab ia paling kurang memberi tekanan, oleh itu sebarang aplikasi pada mata sebaiknya menggunakan jari manis kerana kulit di bahagian mata sangat nipis dan akan cepat berkedut jika diberi tekanan beroebihan.

Mengapa, tak percaya jari manis paling kurang tekanan ?

Cuba letak jari atas meja, biarkan jari anda terangkat satu persatu (angkat kemudian letak). Anda akan dapati jari manis tidak mampu terangkat tinggi berbanding jari-jari yang lain.

Oh ya! Bercakap tentang aplikasi untuk mata, Shaklee pun ada produk special untuk mata selain pengamalan vitamin seperti Vitamin C, Corotomax, Omega Guard tau ! 

Saya suka dengan krim mata ni !



Ia berfungsi untuk kurangkan circle hitam, lambatkan kedutan kat keliling mata. Paling penting yang saya suka ia tak berminyak yang buat kat keliling mata tumbuh bintik-bintik putih. Jangan tak tau selain bermasalah dengan kolestrol yang jadi punca bintik-bintik putih tu, krim mata yang berminyak pun jadi punca.

 
Nak cuba ? 

Boleh wassapp saya di 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yaho..com.my

Thursday, November 26, 2015

Macamana Vitamin C Boleh Bikin kulit Anjal Dan Cerah ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Selalu kita dengar dan baca, nak kulit cerah dan anjal, ambillah Vitamin C. Macamana Vitamin C berfungsi untuk kesan di atas ?


Sebab Vitamin C ni mampu mengaktifkan fibroblast iaitu sel yang menghasilkan kologen. Semakin bagus kologen yang dihasilkan oleh tubuh, maka semakin anjal dan cerahlah kulit. 

Vitamin C Shaklee memiliki rumusan unik yang membenarkan pelepasan Vitamin C secara perlahan-lahan dan berterusan selama 5 jam iaitu 100mg di lepaskn setiap jam supaya ia tidak terbazir. 

Selain itu, ia dibekalkan Bioflavinoid dalam jumlah yang seimbang yang berperanan supaya Vitamin C dapat diserap sepenuhnya oleh tubuh dan ia mengelakkan Vitamin C teroksida sebelum sempat diserap oleh tubuh. 

Nak cuba Vitamin C Shaklee ? Bulan ni ada offer menarik.





Wassapp saya di 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Wednesday, November 25, 2015

Vitamin C Membantu Mengatasi Keputihan Ketika Hamil !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kehamilan adalah sesuatu tempoh yang mengujakan ibu, tak kira kehamilan kali ke berapa. Tak kisah apa jua cabaran ketika hamil.

Keputihan, ada ibu hamil yang alaminya. Lelehan putih yang lebih sedikit ketika hamil,bersifat cair ia adalah biasa tak tak dipanggil keputihan. Tapi yang luar biasanya jika lelehan itu pekat, bertukar warna, berbau, diikuti rasa gatal bermakna keputihan sedang melanda !
 

Ada tak suplemen yang dapat membantu mengatasinya. Harus diingat ketika hamil tak semua suplemen ibu boleh ambil, apatah lagi pada trimester pertama.

Sesuatu yang baru saya pelajari daripada Master Norita (N) adalah, ambil Vitamin C untuk mengatasi masalah keputihan di awal trimester kehamilan.

Bagaimana Vitamin C membantu mengatasi kedua-dua masalah tersebut ?
Dari jawapan N, saya cari bacaan, bagaimana Vitamin C membantu atasi keputihan ! Jawapan hasil bacaan saya, vitamin C sifatnya  sebagai booster pada sistem kekebalan tubuh daripada kulat dan bakteria yang menyebabkan keputihan. Setelah sistem kekebalan tubuh menjadi lebih baik, secara tak langsung ia mampu melawan kulat dan bakteria untuk mengembalikan pH kewanitaan kepada normal.

Selain daripada itu, Vitamin C juga membantu menyingkirkan bau disebabkan keputihan tersebut.

Vitamin C ni, memang termasuk dalam Set Kehamilan Shaklee yang terdiri daripada Vitamin C, Vitalea, ESP, Osteomatrix, Vitamin B dan untuk trimester kedua boleh tambah Omega Guard. 

Saya teringat kata-kata Nutrition Shaklee yang memberi penerangan bertajuk pasal kehamilan dan kelahiran ada menyebut bahawa, "kalau ambil suplemen kehamilan ni secara berterusan Insyallah takkan ada keputihan!" 

Anda hamil di trimester pertama ? Hadapi keputihan ? Nak atasi ?

Oh ye ! Masih lagi berlangsung offer Vitamin C disepanjang November 2015 ni.
 

Wassapp saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Sunday, November 22, 2015

Di Sebalik Filem Kuch Kuch Hota Hai Yang Boleh Dipelajari !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Ketika Filem Kuch Kuch Hota Hai (KKHH) ini ditayangkan di pawagam pada 1998 saya berada ditingkatan 6 atas, demam KKHH bukan sahaja merebak dikalangan rakan-rakan yang berbangsa Melayu dan India, tetapi yang berbangsa Cina turut dijangkiti. 



Malah ketika saya memasuki dunia kampus pada Mei 1999 demam filem ini masih tak kebah. Masih ramai kawan-kawan perempuan yang memotong rambut ala-ala Anjali di kolej kediaman, membeli lisptik yang sama warna macam Anjali pakai. 

Tapi takde siapa pulak yang pakai jaket kuning Rahul Khana ! - Win!

Filem ni tiada teknik pengambaran ala David Cameron pun, apa lagi 3D !
Hanya cerita ringan.
Itulah bahasa filem agaknya yang mengaangkat sejuta wajah manusia.

Filem ini menang semua 8 kategori utama Filmfare Awards 1999. Best film, best actor, best actress, best director, best supporting actor, best supporting actress, best lyricist etc. 

Apa yang boleh kita pelajari dari filem yang di arahkan oleh Karan Johar ini ? Siapa Karan Johar ?

Saya sangat tertarik dengan satu sumber di Facebook tentang disebalik pembikinan filem ini.


==========
Ini filem pertama Karan Johar. Umur masa tu baru 26 tahun. Muda lagi tu.
Bukan terer sangat pun.
Karan dan krew beliau masih mentah. Banyak sangat perkara teknikal pembuatan filem yang mereka tak tahu sehingga Shahrukh Khan sendiri perlu ajar.
Tengok! Betapa teruk sampai pelakon yang kena ajar pengarah dan krew.

Sharukh Khan:
"Karan makes no bones of the fact that his technical knowledge of filmmaking was not at its peak when he made the biggest hit of the decade."
Maksudnya lebih kurang:
"Karan tak ambil peduli yang skil filem beliau tak la hebat mana waktu dia hasilkan filem paling hit dekad ini."

Kalau dia tunggu masa yang TERBAIK dan cukup semua SEMPURNA macam kita suka buat, mungkin sampai bila pun Karan takkan jadi pengarah filem dan hasilkan filem yang meletop.
Jadi...
Bersedia lebih kurang. Timba ilmu sedikit.
Sedikit -- setakat yang perlu. Bukan nak pergi semua kelas semua seminar semua group coaching personal coaching nak beli semua kursus buku video apa bagai.
BELASAH (dengan ilmu).
Ready - FIRE - aim.
Jangan tunggu sempurna. Jangan tunggu nak betul semua. Jangan fikir banyak sangat.
Kalau rasa nak buat, buat.
Ya, silap mesti ada. Elok kita buat silap itu dan belajar daripada sentiasa risau buat silap. Tak mati pun.
Kalau jatuh, bangun semula. Sapu habuk-habuk di baju dan seluar, JALAN LAGI!
Dah, apa tunggu lagi?
Pergi hasilkan 'Kuch Kuch Hota Hai' anda!
---


Setuju ?


Kalau anda rasa teragak-agak nak tulis kat blog, kat FB pasal vitamin yang dah bertahun anda ambil, sebab nak tunggu anda betul-betul faham dan tau tentangnya - cerita ini motivasi terbaik untuk anda berubah.

Nak join Shaklee ?

Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my.

Saturday, November 21, 2015

Awak Umpama Vitamin Dalam Hidup Saya !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya pernah membaca catatan seseorang di wall facebooknya.
Begini, 

"Awak umpama vitamin dalam hidup saya. Tanpa awak, saya tetap akan hidup tapi tak ceria. Sebab awak vitamin saya yang buat saya ceria !"

Vitamin pun boleh jadi sesuatu perumpamaan yang ada bunga dalam hati !

Comel kan ?
 
Nak beli vitamin ? Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Friday, November 20, 2015

Vitamin C Bantu Beri Tenaga Dan Kurangkan Tekanan !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Vitamin C selalu diandaikan untuk mendapatkan kulit yang cantik dan sihat. Tapi sebenarnya ia satu vitamin keperluan untuk kita supaya kekal sihat.


Sedikit pembacaan saya mengenainya mengatakan Vitamin C akan mensintesis bahan yang dipanggil L-Carnitine yang bertanggungjawab memindahkan molekul lemak ke dalam sel-sel yang lain untuk menjana tenaga tubuh dan pembinaan otot-otot badan. Jadi, kesannya ia buat kita rasa lebih bertenaga setiap hari.

Lagi satu, ia membantu kita mengurangkan stress, iyelah kehidupan hari ini mana yang tak stress. Kalau tak banyak sedikit mesti ada. Ada kalanya baik stress tu, sebab ia macam satu booster untuk kita buat sesuatu, tapi yang tak bestnya kita gagal kawal stress tu. Sudahnya jadi murung dan buat perangai pelik-pelik. Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol iaitu sejenis hormon yang mengawal stress.

Masih lagi promosi Vitamin C bulan ni.

Jumpa lagi !


Hubungi saya diwassapp 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Thursday, November 19, 2015

Manfaat Vitamin C Pada Kulit

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Penggunaan Vitamin C telah lama di amalkan oleh wanita diseluruh dunia untuk kulit mereka walau dari pelbagai sumber. Bagi wanita Tibet mereka menggunakan Sea Buckthorn iaitu sejenis beri dan disapu pada kulit untuk mencegah menuaan kulit. Penduduk asli Amerika pula menggunakan biji bunga mawar kerana tinggi kandungan Vitamin C nya.

Apa agaknya 10 manfaat Vitamin C untuk kulit ni ? Nota ni saya petik daripada Majalah Rapi bertarikh 1 Julai 2014.


Shaklee pun ada suplemen Vitamin C yang diberi nama Vita-C Plus. Ia juga antara produk Shaklee yang popular di kalangan pengamalnya.
Sesuatu yang saya pelajari daripada kelas-kelas Shaklee yang saya hadiri, untuk kesan lebih baik ambil 2 biji Vitamin C sehari, iaitu sebiji pagi dan sebiji petang.

Mengapa tak ambil 2 biji sekaligus ?
Vitamin C Shaklee bersifat 'pelepasan waktu' yang bermaksud ia akan mengeluarkan sedikit demi sedikit vitamin C yang diperlukan oleh tubuh sehingga 5 jam. Dengan anggaran sebiji oren untuk setiap jam. 

Selepas 5 jam, Vitamin C yang masih tinggal akan keluar dari tubuh badan kita melalui proses perkumuhan. Jadi rugilah kalau ambil 2 biji sekaligus. Sebab ia tak dapat diserap oleh badan sepenuhnya.

Nak cuba kebaikan Vitamin C Shaklee ? Bulan ni ada promosi best !
 

Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Wednesday, November 18, 2015

3 Vitamin Untuk Kekal Sihat Edisi Baru !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Selama saya join Shaklee, bila sebut suplemen asas untuk kesihatan kekal atau Wellness Set ada 4 jenis iaitu :-

ESP
Berfungsi untuk menghasilkan sel yang sihat untuk menyerap vitamin yang mineral yang kita ambil.

Vitalea 
Mengandungi 12 vitamin dan 7 jenis mineral yang diperlukan oleh badan.

Vitamin B 
Kekurangan vitamin B buat kita cepat letih, pemarah dan sukar menumpukan perhatian pada sesuatu perkara yang ingin kita lakukan. 

Vitamin C 
Vitamin C sama dengan vitamin B yang mudah rosak. Ia musnah akibat pencemaran, asap rokok -begitu juga bagi mereka yang menghisap rokok dan tinggal bersama dengan perokok sama-sama terdedah.
Vitamin C Shaklee ini adalah di antara agen antioksida kepada tubuh kita.

Namun, zaman dah berubah, sesuatu yang saya pelajari dalam kelas nutrisi Shaklee yang lepas, set Wellness ni sekarang cuma 3 sahaja.


Kenapa Omega Guard termasuk dalam Set Wellness ?

Sebab tubuh badan manusia tidak dapat membuat asid lemak dengan sendiri, jadi ia mesti di ambil daripada makanan.

Habit pemakanan kita hari ni banyak makan makanan bergoreng dan makanan segera yang tinggi kandungan lemaknya.

Selain ia baik untuk jantung dan otak, jangan tak tau Omega Guard membantu sel-sel berfungsi dengan normal kerana ia adalah nutrien terpenting yang 'berjalan' ke setiap membran sel tubuh manusia.

Ia juga berfungsi sebagai agen pelincir untuk meningkatkan fleksibiliti dan komunikasi antara sel dalam membantu fungsi gen dan metabolisme.

Omega Guard juga adalah  vitamin yang mencegah pertumbuhan sel abnormal. Apa itu sel abnormal ? Ia adalah sel yg tak sepatutnya tumbuh pada atau dalam organ kita contohnya jerawat, bisul, ketumbuhan, cyst dan sebagainya.

Jadi, dalam situasi gaya hidup Malaysia hari ini 3 Vitamin ini adalah set minima asas untuk mendapat kesihatan yang baik.

Berminat dengan 3 Vitamin ni ? Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my





 


kjk

Monday, November 16, 2015

Sesuatu Dari Sejarah Larian Marathon !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Marathon adalah nama seorang pemuda Greek yang telah di arahkan oleh rajanya untuk meminta bantuan kerajaan Sparta kerana negaranya akan di serang oleh Tentera Normandic.

Jarak antara Greek dengan Sparta macam dari Johor Bahru Ke Muar. 

Namun demi raja dan negaranya, Marathon tak banyak soal sanggup berlari berbulan-bulan untuk sampai ke Sparta. Sampai di Sparta dan setelah menghulurkan warkah Raja Greek kepada Raja Sparta, Marathon pun rebah dan meninggal kerana keletihan dan kelaparan.

Bila bantuan tentera dari Kerajaan Sparta sampai, Greek yang cuma terdiri dari petani dan peniaga yang memang tak ada asas ketenteraan berjaya tumpaskan tentera Normandic yang brutal dengan apa sahaja alatan yang mereka ada, tentunya alat pertanian menjadi senjata. 



Barangkali raja mereka menitahkan agar masyarakat Greek bertahan mempertahankan negara mereka sementara menanti bantuan.

Ada sesuatu dari kisah sejarah ini yang boleh kita ambil, setianya, kuatnya semangat  Marathon sehingga pada hari ini namanya digunakan dalam acara sukan. Kalau Marathon masih hidup mesti dia gelak guling-guling melihat jarak larian pada hari ini berbanding apa yang dia lakukan.

Begitu juga masyarakat Greek, padahal mereka bukan pakar dalam mengatur strategi perang pun. Mereka hanya tahu berniaga dan bertani.

Lagi satu yang boleh kita ambil pengajaran adalah jangan banyak soal ! Buat saja kerja yang diberi pada kita jika ia memang diketahui baik dan bermanfaat !

Nak beli Shaklee ? Oh ye ! Bulan ni bulan promosi Vitamin C.




Hubungi saya wassapp saya di 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my




Sunday, November 15, 2015

Vitamin C Mencegah Risiko Strok !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Selalu bila sebut Vitamin C ramai yang beranggapan ia adalah sekadar vitamin untuk PEREMPUAN sebab ia selalu dikaitkan untuk dapatkan kulit yang anjal, cerah dan cantik. Sebenarnya Vitamin C lebih daripada vitamin untuk kecantikan.

Nak tau tak, sebenar Vitamin C adalah vitamin untuk mencegah risiko strok yang pada hari ini ia bukan sahaja melanda orang-orang tua tapi mereka yang masih muda. Serangan strok ini selalu disebabkan oleh stress, darah tinggi, kolestrol tinggi, salur darah yang pecah dan satu lagi yang jarang kita tahu, ia disebabkan oleh salur darah yang telah mengeras akibat plak kolestrol di tambah dengan kekurangan Vitamin C ?

Saya petik dari blog Master Norita mengatakan Vitamin C membantu salur darah menjadi elastik dan ia juga membantu pengaliran darah menjadi lebih baik.

Jadi mereka yang mengalami salur darah yang pecah disebabkan salur darah yang tidak lagi elastik sebaliknya ia mengeras disebabkan oleh plak kolestrol yang makin menebal dan akhirnya membuatkan salur darah menjadi rapuh dan mudah pecah.

Jadi, selain untuk mendapatkan kulit yang cantik hasil pengamalan Vitamin C, ia juga membantu kita untuk memastikan salur darah kita elastik. 

Oh ye! Jangan lupa promosi Vitamin C bulan ni masih lagi berlangsung !

Nak dapatkan Vitamin C ? Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Saturday, November 14, 2015

Bagaimana Omega Guard Mencegah Amputasi Bagi Pesakit Diabetis !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Macam saya katalah pada entry sebelum ni, kelas nutrisi Shaklee tentang Diabetis umpama kelas ulangkaji yang tetap akan ada ilmu baru yang saya perolehi.


Satu ilmu yang saya dapat, betapa pentingnya Omega Guard dalam diet pesakit Diabetis ni. Selalu kita dengar suplemen yang baik untuk pesakit Diabetis ni adalah Vivix, Vitamin B, Vitamin C, ESP, Zink, GLA complex, tapi mengapa Omega Guard ?


Saya suka cara Nutrition Shaklee memberi penerangan, mudah untuk orang macam saya dan saya percaya untuk anda yang sampai ke blog saya ni faham.

Jadi, saya terangkan balik macamana Nutrition Shaklee terangkanlah ye!

Begini, bagi mereka yang menghadapi Diabetis kandungan gula dalam darah buat darah jadi lebih pekat dari orang yang sihat,darah yang pekat ini akan buat pengaliran darah tak lancar yang akan menyebabkan darah tak dapat mengalir dihujung-hujung jari.

Apa kesannya jika darah tak dapat mengalir dihujung-hujung jari ?
Pertama, mereka akan alami kebas-kebas dihujung-hujung jari yang buat kadang-kadang tak rasa apa-apa sebab saraf tak lagi peka.

Bila saraf tak lagi peka, bila terpijak sesuatu kita tak rasa yang sepatutnya bagi orang yang sihat rasa sakit ler, tapi bagi pesakit Diabetis tak rasa sakit langsung ! Begitu juga kadang-kadang peluh kat kaki sebab pakai stokin buat kita orang yang sihat rasa gatal-gatal tapi bagi pesakit Diabetis tak rasa apa-apa. Kesannya akan sebabkan bakteria masuk kat tempat-tempat yang luka tu dan boleh sebabkan amputasi.

Jadi,  Omega Guard ini membantu melancarkan peredaran darah bagi pesakit Diabetis supaya pengaliran darah baik termasuk dihujung-hujung jari untuk mencegah kebas dan masalah saraf tak peka.

Apa istimewanya minyak ikan Shaklee yang diberi nama Omega Guard ni yang menjalani proses penyulingan 3 molekul ?

* untuk mengekstrak asid lemak Omega-3 yg paling tulen dan pekat supaya kita sebagai pengamal dapat manfaat pada tahap optima.

* untuk singkirkan bahan-bahan bahaya yg terkandung dlm minyak ikan, contohnya plumbum, merkuri etc 

* kalau minyak ikan tu pekat jadi bau dan rasa ikan tu pun kuat, jadi melalui proses ini bau & rasa ikan jadi kurang berbanding dengan kepekatannya.

Nak beri Omega Guard pada yang tersayang ?

Hubungi saya ditalian di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Thursday, November 12, 2015

Selaut Ikan Kehidupan !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Ikan. Bagi penggemar ikan sangkar, mesti tak menolak ikan yang asalnya dari lautan. Tapi tak ramai orang yang gemar ikan sangkar. Rasanya memang tak sama dari ikan dari lautan.


Saya teringat satu kisah ikan ini ketika zaman sekolah dahulu yang disampaikan oleh Ustaz Fauzi. Maaf saya lupa nama penuh beliau siapa. 

Ketika saya menulis entry ini di mukabuku pada pukul 3 pagi, saya tujukan untuk seseorang yang saya amat yakin dan percaya dia 'on' di mukabuku dan membaca catitan saya ini.

Ceritanya, mengapa ikan yang hidup dilautan lebih sedap dari ikan yang dipelihara ?

Sebab ikan yg di lautan selain lebih bebas nak makan apa, terpulang pada usahanya mahu cari makanan di mana. Lagi satu ia jg perlu merempuh apa jua ranjau dan duri kehidupan untuk survive. Perlu berdepan dengan ombak, musuh-musuh tak kiralah dari hidupan yang lebih besar kat dasar laut atau manusia. Berbeza dengan ikan disangkar, ia mengharap belas ehsan manusia untuk makan.

Menariknya, walau ikan ini tinggal dalam air yang masin ia tidak sesekali membuatkan dagingnya masin, tapi dagingnya sedap penuh dengan rencah kehidupan di dasar lautan.

Selamat menempuh lautan kehidupan.

Oh ye! Nak dapatkan Shaklee ? Sila wassapp saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Monday, November 9, 2015

Diabetis Bukan Penyakit Keturunan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Kelas Shaklee kat Muar minggu lepas bertajuk Diabetis. Saya anggap ini adalah kelas ulangkaji, sebab kalau tak silap ini kelas tajuk yang sama kali keempat saya hadiri. Walaupun kelas ulangkaji, tetapi setiap kali kelas, ada aje ilmu baru yang saya perolehi.


Diabetis : Dulu-dulu saya ingat ia adalah penyakit keturunan yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi. Bermula dari moyang, nenek, emak dan saya.

Namun, kat kelas ni saya belajar bahawa faktor keturunan cuma mewakili 20% sahaja. Itu pun melihatkan satu teori macam Master Norita catitkan dalam blognya iaitu ; Bila nenek memasak, dia akan ajar mak memasak dengan cara yang sama ... maka kita akan makan MENU yang sama secara turun temurun.

Kalau nenek suka masak manis-manis maka, mak juga akan suka masak manis-manis dan kita juga akan suka masak manis-manis.

Jadi menu turun temurun akan jadi penyakit turun temurun secara tidak langsung.

Dalam Al-Quraan pun ada menyebut ;


Nanti saya kongsi lagi apa saya dapat dari kelas tersebut !

Oh ye ! Jangan lupa masih lagi berlangsung promosi Vitamin C sepanjang November 2015. 




 Hubungi saya di wassapp 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Wednesday, November 4, 2015

Vitamin C Mencegah Katarak !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Selalu kita dengar dan baca Vitamin C amat bagus untuk kecantikan dan kesihatan kulit, hilangkan alahan selsema dan bersin pada waktu pagi, tapi tau tak  Vitamin C juga penting untuk mata yang sihat dan cantik ? 

Melalui pembacaan saya, kandungan kepekatan vitamin C agak tinggi dalam secair bola mata iaitu dalam Aqueous dan Vitreous Humour serta kanta mata. Kekurangan vitamin C dalam badan boleh menyebabkan katarak terutama mereka yang menghidap diabetis.


imej dari google

Selain itu, Vitamin C juga membantu menganjalkan kulit kat sekeliling mata kita yang ramai orang tahu kulit disekeliling mata adalah lebih tipis dan tanda pertama berkedut.

Jadi, bagi pengamal Vitamin C, ia bukan setakat untuk kecantikkan aje, tapi banyak bonus kesihatan lain yang anda akan dapat.

Oh ye! Offer menarik bulan ni jangan lupa !

 

Nak jadi ahli ? Nak tanya pasal produk boleh wassap kat saya di talian 012-6816979 atau email noorazrinnapalil@yahoo.com.

Tuesday, November 3, 2015

Istimewa Twin Pack Untuk November 2015

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



 Saya untuk dihubungi di nombor 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...