Thursday, June 25, 2015

Vitamin C Berikan Tenaga Dan Kawal Stress

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Biasa kita baca vitamin C untuk kulit yang tampil mulus.


Tetapi ada banyak lagi manfaat Vitamin C ni yang boleh kita selongkar. Antaranya ia membantu memberi tenaga pada badan kita. Sedikit pembacaan saya mengenainya mengatakan Vitamin C akan mensintesis bahan yang dipanggil L-Carnitine yang bertanggungjawab memindahkan molekul lemak ke dalam sel-sel yang lain untuk menjana tenaga tubuh dan pembinaan otot-otot badan. Jadi, kesannya ia buat kita rasa lebih bertenaga setiap hari.

Lagi satu, ia membantu kita mengurangkan stress, iyelah kehidupan hari ini mana yang tak stress. Kalau tak banyak sedikit mesti ada. Ada kalanya baik stress tu, sebab ia macam satu booster untuk kita buat sesuatu, tapi yang tak bestnya kita gagal kawal stress tu. Sudahnya jadi murung dan buat perangai pelik-pelik. Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol iaitu sejenis hormon yang mengawal stress.

Selain itu jangan bergantung pada suplemen sahaja, perlu juga makanan seimbang, jalani kehidupan yang sihat dan selalu kembali kepadaNya ketika melalui waktu sukar atau senang.

Jumpa lagi !


Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...