Thursday, November 6, 2014

Anak-Anak Kita - Kelaparan Tersembunyi !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Kelaparan tersembunyi merujuk kepada kekurangan vitamin dan mineral yang anak-anak kita perlukan untuk membesar dan berkembang dari segi jasmani, emosi, mental dan fizikal.

Shaklee Di Muar


Kelaparan tersembunyi itu akan menyebabkan tumbesaran anak-anak terbantut. satu kajian dilakukan menunjukkan satu daripada 10 kanak-kanak Malaysia terbantut dan tidak sesuai dengan usia kanak-kanak.

Menurut Cadangan Pengambilan Nutririen (RNI) menunjukkan seorang daripada dua kanak-kanak mengalami kekurangan Vitamin D seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Selain itu ramai kanak-kanak Malaysia tidak cukup kalsium dalam diet harian mereka sedangkan ia merupakan elemen penting untuk perkembangan fizikal dan pertumbuhan tulang yang sihat.

Kelaparan tersembunyi ini bukan sahaja akan mengganggu tumbesaran dari segi jasmani, emosi, mental dan sosial tetapi ia akan mengganggu perkembangan otak dan kapasiti intelektual kanak-kanak.

Dan, kita sebagai ibu bapa dicadangkan untuk memberikan  2-3 sehari hidangan buah-buahan, sayuran pelbagai warna dan susu bagi memastikan anak-anak kita mendapat kritikal nutrisi yang mereka perlukan. Contoh nutrisi kritikal yang mereka perlukan selain kalsium dan Vitamin D adalah :-


Namun, selalu terjadi tak semua buah-buahan dan sayuran anak kita suka dan akan makan. Semakin besar anak-anak kita semakin mereka menjauhkan diri dari susu sebab banyak minuman lain yang lebih menarik perhatian. Selain faktor masyarakat kita yang menjadikan MINUM SUSU satu bahan lawak dengan ayat " Dah besar masih minum susu ?". Jadi tak mustahil jika anak-anak kita telah BERHENTI minum susu selepas mereka berumur 7 tahun.

Tapi yang paling menarik perhatian adalah makanan dan minuman yang terpapar di media elektronik !

Sebab tu saya tambah Meal Shakes dalam minuman anak saya. Supaya dia dapat nutrisi seimbang yang diperlukan tanpa meminggirkan makanan sebenar !

Anda berminat nak beri Meal shakes pada anak-anak anda ?

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...