Monday, October 6, 2014

Semakin berumur Semakin Kurang Ketinggian !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Perasan tak, semakin kita berumur kita menjadi semakin rendah walaupun dulunya kita tinggi sebenarnya. Dan jika kita dah memang rendah, semakin berusia semakin rendah kita.
Shaklee di MuarBila saya baca status begini dalam laman sosial seorang rakan Shaklee terdetik juga berapa ketinggian saya sekarang. Kalau dulu 163cm, sekarang ? 

Penting sangatkah soal ketinggian ni ? Soalnya bukan ketinggian itu sebab nanti ada yang kata, ada apa dengan ketinggian, bukan saya model atau retis, jadi ketinggian bukan masalah !

Sebenarnya kehilangan ketinggian ini disebabkan tanda-tanda proses osteoporosis yang telah bermula iaitu badan menjadi rendah serta bongkok akibat kepatahan tulang belakang (spinal ). Ini bermakna tulang belakang tidak lagi mampu untuk menyokong berat badan.

Kesannya lama kelamaan akan menyukarkan kita untuk menjalani kehidupan termasuk soal beribadah terutama apabila menjelang hari tua. Sebab semua orang nak melalui hari tua dalam keadaan sihat tanpa menyusahkan orang-orang disekeliling kita.  

Cuba baca artikel comel kat bawah ni !


Cara yang paling mudah nak mencegahnya adalah melalui pengambilan kalsium iaitu 1200mg sehari melalui susu dalam anggaran 4 gelas susu. Tapi benarkah kita mengambil susu atau makanan berkalsium dalam jumlah yang disarankan sebab seorang rakan bertugas dalam bidang dietetik di sebuah hospital mengatakan dalam konteks penduduk Malaysia pengambilan susu terhenti bila kanak-kanak berumur 7 tahun ?!

Selain dari pengambilan sumber kalsium yang kurang, terdapat juga faktor yang menghalang kalsium yang kita ambil dari terus diserap oleh badan, antaranya banyak sangat ambil minuman berkafein, banyak sangat ambil makanan bergaram, lagi... banyak tak suka bersenam walau cuma berjalan kaki.

Jadi, pengambilan suplemen seperti Osteomatrix membantu 'kekurangan' sumber kalsium yang kita ambil. Nak lagi bagus ambil Osteomatrix bersama susu dan badam ! Osteomatrix dicipta dengan kandungannya yang seimbang supaya memastikan penyerapannya adalah 99% oleh badan. 
Jadi, mulai sekarang nak tak ubah tanggapan kita terhadap kepentingan kalsium ni ? Walaupun ia bukan suplemen yang direct untuk kecantikan tetapi ia mainkan peranan lebih penting untuk 'kecantikan' tulang kita yang terletak jauh di dalam sana.

Nak dapatkan Osteomatrix ?

Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...