Saturday, October 25, 2014

Makan Vitamin B Buat Saya Gemuk ! Serius ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Vitamin B sering dikatakan sebagai vitamin buat cepat lapar dan buat jadi gemuk !

Vitamin B adalah antara vitamin awal yang saya ambil, dan sehingga kini tak pernah miss. Malah ketika menyiapkan tugas-tugas perakaunan saya pernah ambil 5 biji sehari. Sebab tension punya pasal!

Dan kalau nak dikatakan BETUL makan Vitamin B buat jadi gemuk, confirm sekarang saya dah berada dalam kategori obesiti ! Sebab, Vitamin B memang tidak boleh menggemukkan badan kita.

Betul ambil Vitamin B akan rasa cepat lapar sebab Vitamin B membakar glukos untuk menghasilkan tenaga. Rasa lapar itu adalah body sign yang menunjukkan tubuh memerlukan gula untuk ditukarkan kepada tenaga. Kita perlu makan, tapi bukanlah sampai kenyang. Cukup untuk alas perut.

Lagi satu, barangkali ia bodysign menunjukkan kita kekurangan air ketika proses tersebut. Sebab tubuh tak dapat membezakan antara rasa lapar dengan kekurangan air. Jadi jangan lupa minumlah air masak sedikit demi sedikit juga !

Sesuatu yang saya belajar dan belajar nak amalkannya dalam dunia suplemen adalah untuk menguruskan rasa lapar selepas waktu breakfast, lunch dan dinner adalah dengan ambil buah-buahan, kismis, kurma, biskut tawar dan jangan lupa air masak . Bukan kembali kepada hidangan berat untuk menawan rasa lapar. Sebab Cikgu Shaklee saya kata, bila kita dapat menguruskan rasa lapar dengan baik, kita dapat menguruskan minda kita dengan baik, dan lapar bukan hanya perlu diisi dengan makanan.


Mereka yang amalkan Vitamin B seorang yang ceria, tak mudah merajuk, kulit berseri-seri, tak mudah berdebar-debar. 

Jika anda kerap merajuk, mudah marah, mudah berdebar-debar bila hadapi situasi tertentu, kerap merajuk tak pasal-pasal, bad mood sepanjang hari, mudah melenting, kulit kusam, tak ceria... itu tanda-tanda anda kurang Vitamin B.

Vitamin B Shaklee lengkap dengan 8 jenis Vitamin B dalam nilai yang seimbang yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Kalau anda tak mahu dipandang lebih tua dari usia, ambillah vitamin terutama Vitamin B sebab ia akan buat anda ceria, tak mudah marah-marah, bertenaga sepanjang hari ! Bukankah orang cakap marah-marah nanti cepat tua !

Nak cuba tak ?

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...