Friday, May 9, 2014

Tempe Bermandi Berempah

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sangat sedap di makan panas-panas. Terpulang mau bikin sebagai lauk atau minum petang. Cecah rasmi untuk tempe berempah adalah sambal kicap. Kedua-duanya daripada soya. 

Shaklee Di Muar
Sorry gambar tak cantik!

Resepi mudah tempe ni kat bawah ;
Tempe di hiris layang
Kunyit 
Ketumbar
Jintan (sikit aje)
Garam
Tepung gandum
Tepung beras
Bawang putih seulas
Halia 

Cara nak buat:
Tumbuk halia, bawang putih, ketumbar, jintan, garam dan kunyit. Kemudian campur sedikit air letak tepung beras dan sedikit tepung gandum cmapur rata baru masukkan tempe. Than, goreng dengan minyak dah panas.

Korang jangan tanya pulak kedua-duanya adakah soya non-GMO ke soya GMO. Tak pernah daku kaji pulak ye ! Sebab hari ni sukar nak mencari makanan yang benar-benar non-GMO, tengoklah tembikai biji putih, anggur tiada biji - itu semua adalah ciri-ciri GMO. Cuma dari apa yang saya baca, rupa makanan non-GMO (bukan soya aje tau!), MEMANG TAK CANTIK dan tak akan menarik perhatian kita, sebab dikatakan rupanya kecil-kecil dan kemek-kemek tak seperti makanan yang telah di'GMO'kan, ia akan buat kita tengok pun tertarik ! Wallahualam !

Tempe ni memang banyak khasiat yang boleh kita tanya En. Google dari segi kesihatannya, maklumlah asalnya daripada soya . Glemernya tempe sampai menarik perhatian penyelidik dari Universiti North Carolina Amerika Syarikat dan hasil kajian mereka menunjukkan genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada tempe dapat mencegah kanser prostat, payudara dan penuaan (aging).

Disamping kita makan apa-apa yang menjadi 'jiwa' dalam masyarakat kita, kita mesti nak dapatkan lebih khasiat. Contohnya tempe lah ! Ia sumber protein yang bagus. Namun, protein ni sangat sensitif dengan suhu panas yang tinggi, kerana ia akan mengurangkan kualiti protein tersebut. That why kita ambil satu lagi sumber protein yang 'jauh' dari suhu kepanasan yang akan menjejaskan kualiti proteinya. Lumrah badan kita 'tamak', kalau ada 9 asid amino perlu dalam protein tu, sembilan-sembilan kita mahu demi kesihatan badan kita.

Sebab tu saya dan keluarga ambil ESP sebagai menambahbaik keperluan protein yang diperlukan oleh badan kita. Non-GMO Soy. Cukup 3 sudu makan sehari bersamaan 14gram untuk mengisi keperluan yang terkurang tu tanpa meminggirkan makanan harian kita!

Apa yang kita rasa bila ambil ESP dari testimoni pengguna ?
* Rasa lebih kenyang
* Rasa lebih cergas bila bangun pagi
* Kulit kelihatan lebih sihat
* Bagi ibu yang menyusu pengeluaran susu adalah lebih cepat 
* Parut-parut lama semakin pudar
* Bertambah cun (yang ini adalah testimoni perahsan)
Shaklee Di Muar

Anda nak cuba kebaikkan ESP ? 

Boleh hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my nak jadi keluarga Shaklee saya pun boleh, saya alu-alukan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...