Wednesday, January 8, 2014

Scrub dan Masker Dari Alfalfa

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Alfalfa jadi scrub ? Alfalfa jadi masker ? Bukan untuk telan aje ke ? 

Shaklee di muar
Tulah dia yang saya share kat wall FB, "testing masker dari Alfalfa". Sebab Alfalfa ni dibuat dari daun Alfalfa bukan akar atau batang. Kat daun dia ada banyak sumber vitamin dan mineral. Dari vitamin B, C, E dan K ke Kalsium, Magnesium, Kalium, Fosforus dan Zat Besi, Flourida, Protein, Mineral Surih, Serat, Asid Lemak dan Antioksidan. So, saya fikir kalau letak kat kulit, mesti best! Tak cuba tak tau kan ? Hik3! Lagipun ada banyak kat google tentang masker alfalfa ni.

Ok, how nak buat masker dan merangkap scrub dari alfalfa ni. Baru sekali pakai, tapi tak sabar nak share jugak ! LOL!. Ok, saya guna 2 biji alfalfa sekali pakai. Tumbuk sampai hancur. Ikut suka nak tumbuk dengan apa, tapi saya guna lesung batu. Kalau lesung tu kita guna buat tumbuk lada, masukkan alfalfa dalam plastik dulu, baru tumbuk. Better tumbuk banyak-banyak sikit sebab boleh simpan.

Ambil sedikit, campur dengan air, kepekatan ikut suka. Sapu kat seluruh muka dan leher, kecuali keliling mata. Pastikan sebelum tu muka telah dibersihkan ye! Biarkan sampai separuh kering. lepas tu gasok-gosoklah kat muka dan leher sebelum cuci bersih. Dan bagi yang ada penyegar, sapu menyegar.

Bila biarkan dedaun alfalfa tu kat muka, rasa macam hirup udara segar, sebab alfalfa tu kan bau macam pudina. Tak rasa apa-apa kat muka, macam pedih ke apa. Atau mungkin sebab muka saya tak de jerawat, atau mungkin kulit bukan jenis sensitif jadi tak rasa pedih.

Bila dah hampir kering, saya gosok-gosok kat sekitar muka dan leher. Saya rasa ia tak kasar walau fungsi macam scrub. Jadi saya berpendapat Alfalfa Shaklee sesuai jika nak pakai setiap hari. Sebab bila kita sebut scrub siapa pun tahu TAK SESUAI PAKAI HARI-HARI sebab boleh merosakkan kulit!

Lagi, bila lepas scrub kulit tak rasa tegang. Tapi lebih lembab. Pada saya mungkin ia tak menarik lembapan keluar dari kulit, sebaliknya ia beri extra lembapan pada kulit. 

Lagi satu, biasa kalau kita pakai scrub, kita rasa liang pori kulit macam membesar kan ? That why kena sapu penyegar. Tapi scrub dan masker Shaklee Alfalfa tak nampak atau rasa liang roma kelihatan. Jadi KONKLUSI dari testing ni, bila kekotoran dan sel-sel mati dipermukaan kulit dinyahkan, maka kulit rasa jadi lebih cerah dan lebih lembut, malah bila sapu pelembab rasa macam pelembab lebih senang menyerap.

Mungkin setiap kulit tak sama, tapi ini adalah testing atas kulit saya sendiri, jadi mungkin tak sama dengan kulit anda. Anda kena cuba sendiri baru boleh bercerita.

Bulan ni offer Alfalfa kan ? Kalau nak makan kongsi dengan suami, dan buat scrub dan masker, boleh beli lebih. Nak beli yang saiz besar pun boleh. Sebab bukan selalu alfalfa ni buat ada sale.

Nak cuba, hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...