Saturday, January 18, 2014

Kenapa Ibu Hamil Perlu ESP ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Biasa yang orang kata, ibu hamil kena banyak minum susu, sebab kurang minum susu, baby tak membesar dan nanti ibu senang kehilangan gigi, apatah lagi bila hamil bukan kali pertama dan umur telah melepasi 30 tahun.

Shaklee di Muar



Namun, jarang orang sebut ibu hamil kena juga ambil protein, kerana ia juga penting untuk ibu dan bayi yang dikandung. Sebab, ibu hamil memerlukan lebih kurang 60gm protein sehari, dari jumlah itu:
  • 10gm diperlukan oleh bayi dikeseluruhan trismeter pertama
  • 10gm diperlukan pada setiap minggu pada trismeter kedua kehamilan
  • 10gm setiap hari pada penghujung trimester kehamilan.
Sebab apa ia penting untuk ibu dan bayi ?
  • Membantu dalam menghasilkan sel-sel baru kepada bayi, protein amat penting kepada ibu hamil kerana, ia membantu perkembangan otak bayi yang mula berkembang seawal persenyawaan lagi. Jika anda nak tahu, otak juga berasal dari sel-sel, dan sel-sel itu terbina dari protein.
  • Protein amat diperlukan untuk pembentukan otot bayi dan ibu. Bagi ibu pembentukan otot ini penting  sebagai persediaan menghadapi kelahiran dan bagi membantu proses pengurangan berat badan selepas bersalin nanti.
  • Protein juga membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu dan bayi, selain vitamin C ramai tak tahu protein juga sangat bagus untuk menguatkan sistem imun, malah ia lebih mudah untuk dihadam oleh ibu dan kemudian disalurkan kepada bayi.
  • Bagi ibu hamil yang kerap merasa letih, pengambilan protein yang kemudian dihadam menjadi salah satu asid amino iaitu tyrosine (asid amino tak perlu) yang fungsinya membantu meningkatkan tenaga dan kesegaran mental.
  • Biasa tak kita dengar ibu hamil yang kerap rasa lapar lalu mengambil banyak makanan walaupun ia dikategorikan sebagai makanan rapu? Lalu menghadapi masalah untuk menurunkan berat badan selepas kehamilan. Pengambilan protein sedikit sebanyak membantu menangani kerap lapar kerana ia boleh merangsang hormon leptin untuk membantu rasa lebih kenyang.
Sumber protein ada banyak, antaranya ikan, ayam, daging, makanan yang berasaskan soya seperti tauhu, tempe dan sebagainya. Semua itu adalah sumber protein yang amat baik, namun proses memasak makanan itu telah mengubah KUALITI protein berkenaan yang menyebabkan ia kehilangan atau telah terkurang 9 asid amino penting dalam sumber protein berkenaan yang amat kita perlukan tetapi ia tidak boleh dibuat oleh badan. 

Protein ni sangat sensitif dengan suhu yang tinggi, namun budaya kita  memasak sesuatu makanan perlu hingga mendidih.

Jadi, pengambilan suplemen protein contohnya ESP penting untuk menampung kekurangan kualiti dari pengambilan protein makanan yang kita ambil tu.

shaklee di muar


Istimewanya ESP dihasilkan dari non-GMO dari peringkat penanaman hingga penghasilannya dengan kawalan ketat. Selain itu ia diproses tanpa menggunakan alkohol, tanpa pendidihan. Sebaliknya menggunakan air bertapis bagi mengekalkan bahan penting seperti isoflavones, genistein dan daidzein bagi embolehkan tubuh mendapat sepenuhnya kebaikkan soya.

Lagipun ESP telah lama dipasarkan setelah penghasilannya pada tahun 1961 oleh Doktor Shaklee, dan sehingga hari ini masih ada. Kita selalu beginikan "Jenama ni bagus, dari dulu dah ada !" Begitu juga dengan ESP.

Bagaimana nak dapatkan ?

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...