Sunday, July 7, 2013

Set Bersalin/Berpantang

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
 

Soalan :
Boleh tak saya ambil Set Berpantang ni dengan jamu ? Boleh tau apa ada dalam Set Berpantang yang asas dan suplemen sampingan yang glomour ?

Jawapan :
Boleh, tak ada masalah untuk di ambil bersama jamu, cuma jarakkan pengambilannya sekurang-kurangnya dua jam.Malah alangkah bagus jika puan mematuhi amalan berpantang dulu-dulu yang bersesuaian seperti bertungku, berbengkung dan berurut selain menjaga pemakanan mengikut adat dan budaya masyarakat.

Set suplemen berpantang ini adalah untuk membantu menambahbaikkan keperluan nutrien yang diperlukan oleh ibu kerana ketika berpantang tidak semua makanan dan minuman dapat ibu nikmati. Set asas adalah :-

a) Vita-Lea Iron Formula/ Multivitamin
 • Ia mengandungi 12 vitamin dan 7 galian penting termasuk iron yang diperlukan untuk membina darah.
 • Membantu proses metabolisme yang dilakukan oleh vitamin B yang membuatkan tubuh sentiasa berada dalam keadaan hangat. 
 • Sesetengah doktor menggalkan pengambilan zat besi bagi ibu yang menyusukan bayi bagi menggelak dari mudah pitam.
b) B Complex
 • Fungsi utama b complex adalah 'memetabolismekan' atau dalam erti kata lain menukarkan karbohidrat, lemak dan protein kepada tenaga - kesannya badan akan sentiasa rasa hangat kerana proses tersebut. Bukankah ibu-ibu dalam pantang memerlukan keadaan yang sentiasa hangat?
 • Selain itu kesan dari metabolisme ini akan menyebabkan ibu merasa lebih bertenaga bagi menghindari kemurungan yang kerap berlaku kepada ibu yang baru lepas bersalin.
 • Rasa bertenaga ini mampu memudahkan proses penyusuan ibu kerana ada sesetengah bayi yang ketika baru lahir tidak pandai menyusu dan ia menuntut kesungguhan ibu untuk mengajar bayi menyusu.
 • Vitamin b compleks juga akan membuatkan wajah ibu nampak cantik berseri dan tidak kusam.
 • Selain itu sesetengah ibu baru lepas bersalin menghadapi masalah rambut gugur, vitamin B ini mampu menjadi penawar sebagai sebahagian usaha untuk mengelak dan mengatasi rambut gugur kerana 5 daripada 8 kandungan vitamin B ini adalah untuk rambut.
c) Vitamin C
 • Penting sebagai antioksidan dan meningkatkan kandungan antibodi dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu.
 • Selain itu ia juga membantu untuk menyelesaikan masalah puting melecet, luka berdarah teruma bayi yang baru lahir kerana ketidakbolehan bayi untu menyusu dengan betul.
 • Vitamin C juga dapat membantu pembentukan kolagen yang lebih baik seperti yang kita tahu ia berfungsi untuk memastikan kulit tidak mengelabir.
 • Selain memberi kesan kulit semakin berih, cerah dan cantik.
d) Zink
 • Ia berfungsi untuk mempercepatkan baiknya luka bersalin.
 • Tahukah anda, 'gabungan padu' di antara zink dan B compleks membantu menggelakkan dari keguguran rambut selepas bersalin?Namun, puan juga boleh menambah set berpantang di atas mengikut baget ibu. Paling glomour, puan akan menambah ESP, Osteomatrix dan Lecithin.

ESP berfungsi untuk membantu memulihkan luka kerana ia untuk memperbaiki dan menggantikan sel yang rosak kesan dari proses hamil dan melahirkan, mencantikkan dan menegangkan kembali kulit, mempercepatkan proses pengeluaran susuibu dan kurangkan risiko rambut gugur.

Selain itu boleh tambah Ostematrix / kalsium yang berfungsi untuk menjaga otot, mengelakkan dari sembelit dan termasuk juga dalam 'booster' kepada susuibu.
Lecithin pula membantu membantu mengurangkan dari risiko sembelit, membantu mengurangkan berat badan, ia juga membantu menangani clogged dugt atau mastitis. Bagaimana cara Lecithin clogged dugt atau mastitis ? Saya petik dari artikel ini http://kellymom.com/bf/concerns/mother/recurrent-mastitis/#lecithin
 

Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...