Tuesday, July 30, 2013

Kepentingan Sahur/Sarapan Menurut Sains

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya teringat kata-kata Soo Wincci mengenai puasa. Katanya dengan"berpuasa ia mengajar saya akan pentingnya bersahur dan bersarapan ketika tidak berpuasa". Kerana ketika berpuasa tahun lepas beliau jarang bersahur. Alangkah ruginya mereka yang tak bersahur ketika berpuasa walau seteguk air. Pentingnya bersahur/bersarapan bukan sahaja dalam Islam, tetapi kajian sains membuktikan manfaat bersarapan kepada kita. Hasil kajian mereka saya share kat bawah.

  • Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard mendapati mereka yang tidak bersahur atau bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan diabetis
  • Kajian itu juga menunjukkan mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan gula dalam darah berbanding yang jarang sarapan pagi.
  • Kajian menunjukkan apabila glukos dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan dengan tidak bersarapan pagi.
  • Satu kajian di Universal Scholl Breakfast Pilot Programme yang mengambil masa 3 tahun di sekolah rendah Minnesota, Amerika Syarikat menunjukkan kanak2 yang bersarapan dengan semangkuk bijirin dan susu setiap pagi dapat menumpukan lebih perhatian di sekolah. ini dibuktikan dengan peningkatan markah pelajar yang bersarapan sebanyak 6 peratus bagi matematik dan 10 peratus bagi membaca.
  • Kajian oleh Dr. Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 orang pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko 2 kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia.
Bagi anda yang sukar untuk bangun bersahur, ayuh bangun bersahur ! Jika rasa tak tertelan nak makan ketika sahur, boleh ambil tripple Gem untuk kekal produktif sepanjang berpuasa. Pengambilan kurma akan menambah sinergi dan stamina anda.

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk pembelian.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...