Wednesday, July 31, 2013

Perut 'Stres' Di Bulan Raya

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Itu adalah isu dalam Majalah ISihat bulan Ogos 2013. Masih belum sempat baca. Sekadar belek-belek. Tapi saya tertarik dengan gambar di bawah lalu saya 'snap'. Sebab saya rasa perut saya juga stres ketika bulan raya. Walau makan tak banyak mana.


Shaklee di muar azrinna-kiosk
Hari raya memang banyak jenis makanan yang lazat-lazat. Dari kuih muih, rendang, pulut/lemang, satey dan macam2 lagi.

Tapi jangan lupa, ambil beberapa suplemen kat bawah ni :-

LECITIN dan Omega untuk bakar lemak !!!!!

Garlic - cairkan darah.

Alfalfa - cuci darah dan angkut keluar lemak emulsi.

Untuk memastikan semua yang lazat-lazat tu tak memudaratkan.

Hubungi saya untuk pembelian di nombor 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnaplail@yahoo.com.my

Testimoni Shaklee GLA Complex

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Betul ke berkesan ?"
"Kalau tak berkesan macamana ?"

Itu antara yang customer tanya. Namun harus diingat suplemen adalah wasilah. Dan sebagai hambanya banyakkan bergantung kepadaNYA. Mintalah pertolongan denganNya, kerana Dia Maha Mendengar rintihan hambanya.











Untuk membaca lagi tentang Shaklee GLA Complex boleh buka link di bawah.
  1. mahu dapatkan kulit cantik dalam masa yang singkat
  2. fungsi GLA untuk mendapatkan kulit yang cantik
  3. GLA juga untuk lelaki
  4. Sekian lama teringin bergelar ibu 
  5. Shaklee tak ada EPO tapi ada GLA

Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my














Tuesday, July 30, 2013

Suplemen Untuk Sang Arjuna

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

"Suami selalu keletihan, saya nak bagi suami saya suplemen, tapi tak mau yang banyak-banyak, ada tak ?"

Persoalan yang biasa si isteri berikan. Suplemen paling mudah adalah CoQ10. Ambil sebiji setiap hari pada waktu pagi. Selain baik untuk degupan jantung, ia juga baik untuk memberi tenaga terutama suami yang kerap kerja luar.

Selain itu, saya tertarik dengan testimoni dari blog ibunda saya di anakkuwiraku ini.

Mahu dapatkan CoQ10 ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Kepentingan Sahur/Sarapan Menurut Sains

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

Saya teringat kata-kata Soo Wincci mengenai puasa. Katanya dengan"berpuasa ia mengajar saya akan pentingnya bersahur dan bersarapan ketika tidak berpuasa". Kerana ketika berpuasa tahun lepas beliau jarang bersahur. 



Alangkah ruginya mereka yang tak bersahur ketika berpuasa walau seteguk air. Pentingnya bersahur/bersarapan bukan sahaja dalam Islam, tetapi kajian sains membuktikan manfaat bersarapan kepada kita. Hasil kajian mereka saya share kat bawah.

  • Kajian oleh Dr Mark Pereira dan rakannya dari Pusat Perubatan Harvard mendapati mereka yang tidak bersahur atau bersarapan pagi berisiko tinggi menjadi gemuk, sakit jantung dan diabetis
  • Kajian itu juga menunjukkan mereka yang sentiasa bersarapan pagi menanggung risiko 50 peratus lebih rendah diserang masalah kesihatan berkaitan lebihan gula dalam darah berbanding yang jarang sarapan pagi.
  • Kajian menunjukkan apabila glukos dalam darah menurun selepas bangun tidur dan keadaan ini berterusan dengan tidak bersarapan pagi.
  • Satu kajian di Universal Scholl Breakfast Pilot Programme yang mengambil masa 3 tahun di sekolah rendah Minnesota, Amerika Syarikat menunjukkan kanak2 yang bersarapan dengan semangkuk bijirin dan susu setiap pagi dapat menumpukan lebih perhatian di sekolah. ini dibuktikan dengan peningkatan markah pelajar yang bersarapan sebanyak 6 peratus bagi matematik dan 10 peratus bagi membaca.
  • Kajian oleh Dr. Theresa Nicklas dari Kolej Perubatan Baylor dan rakannya ke atas 700 orang pelajar di Louisiana, menunjukkan mereka yang tidak bersarapan pagi menanggung risiko 2 kali ganda mengalami kekurangan zat besi dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan penyakit anemia.
Bagi anda yang sukar untuk bangun bersahur, ayuh bangun bersahur ! Jika rasa tak tertelan nak makan ketika sahur, boleh ambil tripple Gem untuk kekal produktif sepanjang berpuasa. Pengambilan kurma akan menambah sinergi dan stamina anda.

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk pembelian.

Monday, July 29, 2013

Pengedar Sah Shaklee Di Muar

Saya pengedar Sah Shaklee di Muar. Sesiapa nak COD dihubungi saya ditalian 012-6816979. Saya juga akan courier mana yang jauh2.

Sunday, July 28, 2013

Mengapa Popeye Suka Bayam ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Ingat tak kartun popeye masa zaman kita kecik-kecik dulu ? Popeye dan spinach/bayam bukan aneh demi menentang kejahatan Bluto. Berbeza dengan kartun sekarang, susah nak tengok kartun sekarang yang 'makan sayur'.Tahu tak kenapa poyeye ambil bayam untuk kuat?

Shaklee di Muar azrinna-kiosk
Sebab Poyeye tahu bayam punya kandungan zat besi yang tinggi serta ia dapat meningkatkan tenaga serta menguatkan badan.

Selain bayam, antara sumber makanan yang banyak kandungan zat besi adalah roti berserat tinggi, daging, tiram, tauhu, kekacang dan tiram. 

Ada beberapa perkara tentang zat besi/iron yang perlu kita tahu :-

  • Zat besi memainkan peranan penting terutamanya dalam sistem biologi dan perjalanan oksigen dalam tubuh manusia oleh sebab itu ia digelar zat penyegar darah
  • Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia, meningkatkan risiko kanser dan hepatitis
  • Khasiat zat besi tidak akan rosak sekiranya dimasak bersama makanan masam mahupun sekiranya terkena matahari tetapi ia tetap akan berkurang sebanyak 20 peratus akibat proses memasak
  • Wanita lebih banyak memerlukan zat besi berbanding lelaki sebab wanita melalui proses menstrual dan hamil. Wanita hamil memerlukan lebih zat besi kerana ia perlu mengeluarkan sel darah merah untuk memastikan kesihatan bayi yang dikandung serta memastikan bayi yang dikandung serta memastikan fetus yang menyokong kedudukan bayi daam perut sentiasa dalam keadaan baik dan mempunyai oksigen yang mencukupi. Bagi wanita selepas bersalin pula memerlukan zat besi bagi mempercepatkan luka bersalin sembuh.
  • Zat besi merupakan salah satu daripada 6 nutrien yang didapati sering kurang dalam tubuh manusia.
  • Zat besi berperanan dalam proses pengeluaran dan pembebasan tenaga dalam badan.
  • Kafein menganggu proses penyerapan kandungan zat besi dalam badan. Jadi elak memakan makanan yang mempunyai zat besi bersama kafein. Contohnya teh mengandungi asid tonik yang menghalang penyerapan zat besi.
  • Vitamin C meningkatkan penyerapan zat besi, jadi makanlah buah-buahan segar, sayur-sayuran dan jus tetapi sumber besi terbanyak adalah dari haiwan iaitu 20 hingga 40 peratus berbanding dari tumbuhan iaitu 5 hingga 20 peratus.
  • Zat besi yang terkandung dalam kulit kentang lebih tinggi dari isinya.
  • Keperluan zat besi yang diperlukan oleh kita tidak sama berdasarkan umur, jantina dan situasi kita samada sedang hamil, menyusukan atau ketika selepas bersalin atau menjalani pembedahan.
**************************************
Selain pengambilan makanan seimbang sebagaimana tubuh kita perlukan, jalani kehidupan aktif lagi sihat, menikmati kemanisan beribadat, tak salah ambil suplemen untuk menambahbaikkan keperluan iron dalam tubuh, Shaklee ada 2 jenis suplemen zat besi. Pertama dalam bentuk bancuhan. Bermakna boleh juga dibancuh bersama minuman coklat asalkan bukan minuman bersusu anda.
Anda juga boleh mengambil dalam bentuk tablet. Boleh jugak dibancuh dalam air samada jus, coklat asal jangan susu.



Jika anda perlukan penambahbaikkan iron dalam keperluan nutrisi anda, hubungi saya ditalian 012-6816979 untuk pembelian dan konsaltansi.




Saturday, July 27, 2013

Bila ibu menyusu perlukan 'booster' ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Anda mengepam atau memerah susu untuk bayi setiap 2 jam tetapi tak ada peningkatan hasil perahan atau hasil perahan lambat keluar ?

Adakah anda juga dalam golongan ini :-
  • Mempunyai stok susu yang sedikit sebagai persediaan untuk kembali bekerja
  • Ibu yang baru mula nak menyimpan stok
  • Ibu yang ingin relaktasi / induce relactation
  • Ibu yang punya anak kembar
Beberapa tip boleh yang WAJID anda tahu dan amalkan.
  • Memerah atau mengepam setiap 2 jam atau jika anda tak dapat mengepam mengikut jadual perlu ganti pada seebelah malam.
  • Minum air masak/suam mengikut formular 1 liter untuk 25kg berat anda
  • Tidak skip pengambilan makanan. Maknanya anda ambil hidangan utama seperti sarapan, perlu makan tengahari dan makan malam dengan hidangan nasi berlauk. Sekiranya anda mahu mengurangkan berat badan pengambilan hidangan ini tetap perlu ambil tapi kurangkan nasi dan abaikan minuman manis.Tiada istilah hanya makan roti dari pagi hingga dalam dalam situasi anda yang sedang menyusukan bayi.
  • Sentiasa bertenang dan yakin akan kemampuan diri untuk menyusukan bayi. Yakin dengan susuibu anda mampu mengenyangkan bayi. Yakin susuibu mampu membantu tumbesaran bayi lebih dari susu formula. Pokoknya kena benar-benar yakin dengan apa yang anda putuskan untuk menyusukan bayi.

Bagi ibu yang mahu mengambil suplemen untuk masalah penyusuan di atas, set yang saya cadangkan Vitalea/ multivitamin lengkap dengan zat besi, Vitamin B, Vitamin C, Kalsium, Alfalfa dan ESP. Set ini mengandungi '3 milk booster' iaitu alfalfa, osteomatrix/kalsium dan ESP. 

Shaklee di Muar azrinna-kiosk


Apakah peranan Set 3M ini ? 
  • Membantu membaiki kekurangan  zat dari pemakanan yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali. Sebab suplemen ini mengandungi komposisi yang sama dalam susu ibu seperti protein, kalsium dan nutrisi-nutrisi penting. Penambahbaikkan kandungan nutrisi Insyaallah membantu dalam memudahkan penghasilan susuibu apalagi bila digandingkan dengan perkara yang wajib ibu buat di atas.
  • Pengambilan makanan tertentu dan dalam masa yang sama ia mampu menghadirkan hormon gembira, rasa tenang, bahagia yang membantu memudahkan penghasilan susu dengan lebih baik lagi. Sebagaimana menurut marksdailyapple.com pengambilan makanan tertentu samaada dalam bentuk makanan harian atau suplemen membantu membentuk hormon ini. Apatah lagi jika disertai dengan kemanisan beribadah kepada Allah.
  • Membantu ibu yang menghadapi masalah berkaitan kesihatan seperti keputihan, sakit belakang dan sakit tumit.

Jika anda antara ibu yang memerlukan Set 3M, pastikan anda hubungi saya ditalian 012-6816979 untuk pembelian

Friday, July 26, 2013

Mengapa ESP Untuk Kulit Bebas Dari Jerawat ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

" Dah macam-macam pencuci pakai, tapi jerawat tetap tumbuh melata !"

Apa kata anda cuba amalkan ESP secara konsisten, tujuan ESP adalah untuk memastikan sel-sel sihat untuk menyerap suplemen untuk mengatasi jerawat seperti Vitamin E, B, C, Zink dan GLA. Selain itu ia juga dapat membantu memudarkan parut jerawat yang ada.

Lagi satu maklumat yang nak saya share melalui satu kajian dari American Journal of Clinical Nutrition terbitan Julai 2007 menunjukkan kaitan antara makanan yang rendah dengan Indeks Glimik(GI) dan pembaikan jerawat. 

Shaklee di muar azrinna-kiosk

Menurut kajian itu, mendapati dalam tempoh 12 minggu, jerawat berjaya dikurangkan dengan lebih baik di kalangan kumpulan peserta yang mengambil makanan dengan kandungan glisemik gula(GI) rendah berbanding kumpulan yang mengambil makanan yang tinggi dengan karbohidrat.

GI adalah satu bentuk ukuran untuk menentukan sesuatu makanan berkarbohidrat itu beri kesan kepada paras gula dalam badan seseorang, tahap GI yang rendah membantu mengekalkan paras gula dalam darah yang optimum. 

Senang cerita, karbohidrat yang bertukar menjadi glukos dengan cepat mempunyai GI yang tertinggi manakala GI yang rendah pula adalah memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukos ke dalam sistem badan. 

Contoh makanan yang punya GI yang rendah adalah buah-buahan dan sayuran kecuali kentang dan tembikai, roti berserat dan kekacang.

Manakala makanan yang punya GI yang tinggi adalah nasi putih, kentang, tembikai, makanan ringan dan roti putih.

Bercerita tentang perlunya GI yang rendah untuk mengatasi jerawat, ESP juga adalah salah satu suplemen yang punya kandungan GI yang rendah.

Jadi, selain fungsi asal ESP untuk memastikan sel-sel kulit berada dalam keadaan sihat bagi memastikan ia dapat menyerap segala vitamin dan mineral yang diperolehi melalui makanan dan suplemen, ia juga baik untuk mengurangkan jerawat. Bukan itu sahaja, ia juga dapat mengekalkan ketahanan tenaga lebih lama dan konsisten, ia juga buat kita kurang rasa lapar.


Shaklee di Muar azrinna-kiosk

Banyakkan kelebihan ESP ? Yang penting ambil secara konsisten dan mengikut sukatan yang betul.

Mahu cuba ?

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

GLA Menguruskan Badan Ketika Tidur ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Mari membakar lemak sambil tidur"

Itulah salah satu penangan Shaklee GLA Complex yang saya suka. Caranya ambil GLA sebelum tidur. Selain ia menjadikan kulit kita anjal dan lembab sebaik bangun dari tidur ia juga adalah egen pembakar lemak ketika kita tidur.

Shaklee di Muar azrinna-kiosk


Ekstra bestnya kandungan Vitamin E dalam GLA ni juga membantu kita untuk mengurangkan berat badan. Sebab Menurut University of Michigan Health System, vitamin E membekalkan kesihatan muskular yang penting dalam pembakaran lemak.

Sebenarnya Vitamin E membantu secara tidak langsung bagi mereka yang mahu menguruskan berat badan selain menjaga pemakanan dan senaman berkala. Bercerita tentang bersenam, tahu tak bahawa membersihkan rumah selama 1 jam mampu membakar 100-200 kalori.

Lain-lain manfaat GLA boleh rujuk sini.

Shaklee di muar, azrinna-kiosk



Jadi, bagi anda yang nak cuba GLA sempena pesta GLA sepanjang Julai 2013 ini apa kata dapatkan satu dan rasa keberkesanannya.

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk pembelian dan konsaltansi




Thursday, July 25, 2013

Mengantuk Ketika Memandu ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bila lepas sahur atau selepas berbuka kemudian memandu, mesti rasa mengantuk !
Dan solusinya adalah hentikan kereta ditempat yang selamat lalu ambil masa beberapa minit untut tidur.


Shaklee di muar azrinna-kiosk

Itu adalah pengalaman saya sendiri. Tapi jika anda memang tak tidur semalaman, memang patutlah mengantuk. Tapi jika tidur anda berjadual mengantuk juga kena tengok apa menu bersahur dan berbuka kita. Sebab pengambilan banyak makanan berkarbohidrat akan mengubah tahap 'serotonin' yang akan memberikan rasa tenang dan boleh menyebabkan rasa mengantuk.

Tapi pagi tadi dalam pukul 6 pagi saya memandu tak pula rasa mengantuk (kali pertama memandu selepas Subuh pada bulan Ramadhan), padahal tidur agak lewat malam tadi dan bangun awal untuk menyediakan sahur.Rahsianya saya ambil Shaklee performance Drink. Alhamdulillah!

Jika anda golongan yang mudah mengantuk ketika memandu, cuba amalkan PD sebelum dan sesekali teguk PD ketika sedang memandu (jika bukan berpuasa). Ia berfungsi memberi tenaga tanpa mengubah kandungan gula dalam darah (memang tak manis pun). Mudah-mudahan perjalanan anda selamat tiba ke destinasi.

Hubungi saya untuk pembelian Performance Drink di noorazrinnapalil@yahoo.com.my atau telefon 012-6816979

Testimoni Shaklee Performance Drink

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Mengantuklah nak memandu lepas sahur!"
"Letihlah nak pergi terawikh !"
Itu antara keluhan yang biasa kita dengar ketika berpuasa

Alhamdulillah, antara sedar dan tak sedar Ramadhan sudah berada dipertengahan. Ramadhan bukan sahaja bulan yang amat hebat, tetapi puasa itu juga amat baik untuk kesihatan kerana tubuh kita dicipta oleh Allah dengan satu mekanisme regulasi semulajadi yang akan diaktifkan semasa berpuasa iaitu lemak badan akan digunakan sepenuhnya. - bagus juga untuk menurunkan berat badan!

Namun puasa bukan bererti bulan untuk berehat, merasa lesu, tidur sahaja hanya kerana tidak makan, sedangkan ketika kita berpuasa, satu mekanisme regulasi semulajadi akan diaktifkan iaitu lemak badan akan digunakan sepenuhnya. Oleh itu, puasa sepatutnya menjadikan kita lebih hebat seperti banyaknya peristiwa penting ketika zaman Rasullah S.A.W. 

Setiap kali berpuasa pilihan suplemen utama adalah Performance Drink. Malah ada yang menambah kebaikannya dengan protein ESP dan Meal Shakes atau Tripple Gem. Pengambilan bersama makanan sunnah membantu anda mendapat super duper stamina.
Shaklee di Muar azrinna-kiosk

Saya kongsi hasil pengalaman mereka yang jadikan Performance Drink sebagai minuman ketika bersahur dan berbuka.

 Shaklee di Muar azrinna-kiosk
 
Anda mahu jadikan Performance Drink sebagai sumber tenaga untuk mengejar bulan 1001 rahmat ni ? Hubungi saya ditalian 012-6816979

Asal Usul perkataan Vitamin

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Aku rasa letihlah, orang kata kurang vitamin, jom teman aku pergi farmasi !"

Perkataan vitamin pada hari ini bukan luar biasa kedengarannya. Malah pada hari ini terdapat macam-macam pilihan vitamin di pasaran.

Tapi, tahukah anda perkataan vitamin asalnya dari perkataan "Vitalize-Mineral" sebelum di singkatkan kepada Vita-min di cipta dan diasaskan oleh Dr Forest Shaklee 90 tahun dahulu. Vita-min ini merujuk kepada Vita-Lea iaitu multivitamin dan mineral pertama dicipta didunia. Pada awal ciptaannya ia dalam bentuk cecair sebelum ditukarkan kepada bentuk tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.

Pada bahagian luarnya berwarna hijau bukan pewarna tiruan tetapi ia adalah spirulina. Tak percaya cuba anda gengam Vita-Lea pada suhu bilik, tiada pewarna yang akan tertinggal pada tapak tangan anda.

Begitu juga jika kita rendam dalam air ia tidak akan mengubah air dari warna putih kepada hijau. Malah dalam masa lebih kurang 7 minit dalam air ia akan hancur sepenuhnya tanpa mengubah warna dan rasa air tersebut. Vita-Lea adalah multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Jadi jika anda tak suka makan vitamin yang besar-besar, boleh saja bancuh dalam jus kecuali susu, teh dan kopi.
Shaklee di Muar azrinna-kiosk


Vita-Lea adalah elemen paling penting pada sel tubuh kerana ia ibarat 'makanan sel' yang menyediakan asas nutrisi kepada sel dan memastikan sel hidup. Sel yang hidup dengan baik membantu tubuh badan memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori untuk fokus kepada aktiviti harian seperti bekerja dan belajar.

Ujian klinikal juga membuktikan pengambilan Vita-Lea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65% *. Vitalea juga telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best Multivitamin dalam Public Interest pada tahun 2000.
Menjaga kesihatan adalah lebih murah belanjanya daripada merawat, jadi jika anda punya baget untuk membeli pakaian baru dan cantik apa salahnya mengeluarkan sedikit belanja untuk kesihatan seperti makanan yang berkhasiat dan supemen yang hebat.

Mahu dapatkan Vita-Lea ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

 

Wednesday, July 24, 2013

Nota Kaki Shaklee GLA Complex

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya merajinkan diri membuat nota kaki umpama zaman-zaman study dulu sempena bulan GLA Complex. 

Apa pun GLA bukan untuk wanita sahaja. Sebab GLA sama penting seperti asid amino yang tidak dihasilkan oleh tubuh manusia sebaliknya perlu diperolehi daripada makanan.

Nota kaki manfaat GLA Complex.


Hubungi saya untuk pembelian di noorazrinnapalil@yahoo.com.my atau 012-6816979

Tuesday, July 23, 2013

Belum Bercerai Susu

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


"Eh! Tak cerai susu lagi rupanya !"

Begitulah reaksi masyarakat kita bila melihat kita minum susu segar atau susu tepung. Anehnya tak pula mereka kata begitu ketika kita minum teh + susu pekat manis, kopi + susu pekat manis !
 
Seorang teman nutrition memberitahu saya, bahawa kanak-kanak di Malaysia kebanyakkannya berhenti minum susu pada usia 7 tahun. Kita pula para ibu rasanya kembali minum susu ketika hamil.

Hakikatnya kita kena minum susu disepanjang hayat. Pengambilan suplemen di anjurkan untuk menampung ketidakcukupan keperluan kalsium dalam badan.

Jika kita mahu pengambil suplemen pastikan juga ia perlu lengkap dengan magnesium, fosforus, Vitamin D, zink, kuprum, magnesium dan boron bagi memastikan ia menyerap dan mengelakkan risiko terkena batu karang.

Pilihan saya adalah Osteomatrix. Apa manfaat dari pengambilan Osteomatrix ni ?


azrinna-kiosk shaklee di muar
Nak dapatkan Osteomatrix ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Sunday, July 21, 2013

Kurang Minum Air Masak Membuatkan Berat Badan Naik ?

Sekadar saya berkongsi hasil pembacaan dari Majalah Rapi keluaran 15 Julai 2013. Menurutnya selain boleh menyebabkan dehidrasi, kadang-kadang kurang air ini boleh menyebabkan kita rasa lapar sedangkan anda hanya inginkan air putih. Jika kita rasa lapar, apakata kita cuba minum segelas air putih. Jika rasa lapar itu hilang, bermakna kita hanya dahaga.


Oh ya ! Masih lagi berlangsung PESTA Shaklee GLA Complex. 

Hubungi saya untuk pembelian di 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Keperluan Protein Kepada Ibu Hamil

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Saya hamil first trimester, suplemen mana satu yang patut saya ambil ?"

Bagi ibu hamil pada first trimester, suplemen yang perlu adalah :-
Vitalea@multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Osteomatrix
Shaklee di Muar azrinna-kiosk



Selain itu, ibu boleh menambah protein ESP dalam senarai suplemen. ESP ini boleh di ambil oleh ibu hamil pada first trimester dan second trimester sebab ibu hamil memerlukan lebih kurang 60gm protein sehari, dari jumlah itu:
  • 10gm diperlukan oleh bayi dikeseluruhan trismeter pertama
  • 10gm diperlukan pada setiap minggu pada trismeter kedua kehamilan
  • 10gm setiap hari pada penghujung trimester kehamilan.
Khasiat protein kepada ibu hamil adalah :-
  • Selain membantu dalam menghasilkan sel-sel baru kepada bayi, protein amat penting kepada ibu hamil kerana, ia membantu perkembangan otak bayi yang mula berkembang seawal persenyawaan lagi. Jika anda nak tahu, otak juga berasal dari sel-sel, dan sel-sel itu terbina dari protein.
  • Selain dari itu, protein amat diperlukan untuk pembentukan otot bayi dan ibu. Bagi ibu pembentukan otot ini penting  sebagai persediaan menghadapi kelahiran dan bagi membantu proses pengurangan berat badan selepas bersalin nanti.
  • Protein juga membantu meningkatkan sistem imun badan si ibu dan bayi, selain vitamin C ramai tak tahu protein juga sangat bagus untuk menguatkan sistem imun, malah ia lebih mudah untuk dihadam oleh ibu dan kemudian disalurkan kepada bayi.
  • Bagi ibu hamil yang kerap merasa letih, pengambilan protein yang kemudian dihadam menjadi salah satu asid amino iaitu tyrosine (asid amino tak perlu) yang fungsinya membantu meningkatkan tenaga dan kesegaran mental.
  • Biasa tak kita dengar ibu hamil yang kerap rasa lapar lalu mengambil banyak makanan walaupun ia dikategorikan sebagai makanan rapu? Lalu menghadapi masalah untuk menurunkan berat badan selepas kehamilan. Pengambilan protein sedikit sebanyak membantu menangani kerap lapar kerana ia boleh merangsang hormon leptin untuk membantu rasa lebih kenyang.
Sumber protein ada banyak, antaranya ikan, ayam, daging, makanan yang berasaskan soya seperti tauhu, tempe dan sebagainya. Semua itu adalah sumber protein yang amat baik, namun proses memasak makanan itu telah mengubah KUALITI protein berkenaan yang menyebabkan ia kehilangan atau telah terkurang 9 asid amino penting dalam sumber protein berkenaan yang amat kita perlukan tetapi ia tidak boleh dibuat oleh badan. Sebab protein sangat sensitif dengan suhu yang tinggi, apatah lagi budaya masayarakat kita yang memasak sesuatu makanan sehingga mendidih. Contohnya jadual kat bawah adalah cara memasak ikan yang sepatutnya:-

Shaklee di muar by azrinna-kiosk

Namun, sesetengah kita lagi garing goreng ikan lagi sedap! (Termasuk yang menulis ni). Lalu, walau tak hamil saya tetap mengambil 14gm suplemen protein yang bernama ESP setiap hari sebagai sokongan kepada kualiti yang terkurang itu! Sebab tu cara membancuh ESP perlu menggunakan air sejuk atau air suam, tidak dengan air panas mendidih.

Salam sayang !

Jika anda mahu membeli suplemen, mahu menjadi bisness patner saya, hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my



Friday, July 19, 2013

Erti Vitamin E Untuk Mereka Yang Bergelar Ibu

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Vitamin E ni untuk awet muda "
"Jadik hanya untuk wanitakah ?"

Vitamin E sebenarnya seperti suplemen Shaklee yang lain, tidak dikhusus untuk lelaki atau perempuan. namun kita sedia maklum Vitamin E ni adalah vitamin awet muda dan biasa yang prihatin dengan perkara ini adalah wanita.

Tak kiralah samada anda sudah berkahwin atau belum mesti amat mementingkan kecantikkan. Dan makna kecantikan itu bersifat absrak. Tak sama pada setiap orang. Bagi seorang ibu, apatah lagi surirumah makna kecantikan itu tentu berbeza definasinya. Namun, paling penting kesihatan itu paling utama kerana ia menyerlahkan kecantikan sebenar.

Shaklee di muar azrinna-kiosk

Bagi seorang ibu dan isteri, sebab 'tugas' vitamin E melangkau dari garisan cantik luaran, antara manfaat vitamin E adalah :-
  • Manfaat vitamin E adalah untuk merendahkan peluang anda untuk mendapat penyakit kanser kerana kekurangan vitamin E akan menyebabkan kita 10 kali ganda berisiko untuk mendapat kanser terutama kanser payu dara.
  • Viatamin E juga mengurangkan risiko kita untuk mendapat penyakit paru-paru kerana vitamin E membantu melindungi sistem pernafasan
  • Vitamin E juga melindungi jantung dengan mengembangkan saluran darah yang akan membolhkan darah banyak berdar ke jantung. Vitamin E juga membantu otot dan urat saraf berfungi dengan kadar oksigen yang rendah kesannya ia dapat meningkatkan tenaga dan mengurangkan keletihan. Terutama apabila di ambil bersama ostematrik
  • Vitamin E juga dikenali sebagai anti inflammation, jadi bila sakit gigi dengan gusi bengkak, pengambilan vitamin E membantu meredakan. Begitu juga jika ibu yang menyusu menghadapi blocked duct atau bengkak susu pengambilan vitamin E dapat membantu.
  • Bagi ibu yang baru melahirkan terutama yang menjalani proses C-section vitamin E dapat mencantikkan kesan parut pembedahan
  • Pengamalan yang berterusan juga dapat membantu menghilangkan tanda stretch mark pada bahagian perut, paha, punggung kesan ketika hamil
  • Bagi ibu yang menghadapi masalah sakit tumit terutama selpas melahirkan, pengambilan vitamin E dan kalsium dapat membnatu masalah ini. Selalu kita dengar sakit tumit dkaitkan dengan masalah dibahagian peranakan oleh itu pengambilan vitamin E dapat mengatasi dan salah satu tanda badan kekurangan vitamin adalah melalui sakit tumit, oleh sebab itu ostematrik atau kalsium diperlukan
  • Masalah 'dingin' terutama kepada ibu yang lepas melahirkan dapat dibantu dengan pengambilan vitamin E dan alfalfa.
Banyakkan manfaat vitamin E ini ? Jika anda berminat untuk mendapatkan maklumat hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Thursday, July 18, 2013

Meal Shakes Kembali Lagi !


Kehabisan stok Meal Shakes !
 
Itulah yang terjadi selepas tamat promosi Meal Shakes pada bulan lepas. Namun kini ia kembali lagi dengan khasiat dan manfaat yang masih sama untuk kanak-kanak hingga orang dewasa.


Hubungi saya untuk mendapatkan bekalan Meal Shakes anda di talian 012-6816979.

12 'Magic' Sedekah


Ketika menunggu Subuh pagi tadi saya belek-belek Majalah anis Julai 2013. Sekadar berkongsi tentang 'magic' sedekah.
  • Mendapat kasih sayang Allah
  • Benteng dari api neraka
  • Memanjangkan umur dan mati dalam husnul khatimah
  • Penyembuh penyakit
  • Penghapus dosa
  • Didoakan oleh Malaikait
  • Beroleh naungan Allah di padang Mahsyar
  • Menghilangkan kepanasan kubur
  • Pembuka pintu rezeki
  • Bernaung di bawah lembayung naungan sedekahnya di akhirat nanti
  • Ganjaran pahala dilipatgandakan sehingga 700 kali ganda
  • Bukti keimanan 

Apalagi bila kita bersedekah pada di bulan puasa seperti sabda Rasullah SAW
"Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan" (Riwayat Tirmizi)

Namun ada baiknya kita dahulukan ibu bapa kita dalam pemberian sedekah. Begitu juga dengan saudara mara yang lebih memerlukan bantuan.
Waalahualam.

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Wednesday, July 17, 2013

Mahu Dapatkan Kulit cantik Dalam Masa Yang Singkat ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Mahu kelihatan cantik ketika raya ?
Mahu tampil jelita ketika hari persandingan lepas raya?


Shaklee di muar azrinna-kiosk

Sempat tak ?
Boleh tak ? 
Sejujurnya tiada jalan singkat untuk mendapatkan kulit yang cantik dalam masa 24 jam. Tetapi cuba berikan masa 2 minggu pertama selepas penggunaan untuk melihat hasilnya. Berikut adalah suplemen yang boleh anda ambil untuk mendapatkan kulit yang cantik.
  • GLA
  • Vitamin B
  • Vitamin C
  • ESP
Kenapa saya tidak memilih vitamin E ? Sebab GLA memberi kesan yang lebih cepat berbanding vitamin E sesuai dengan tajuk kat atas Mahu Dapatkan Kulit Yang Cantik Dalam Masa Yang Singkat ? Pengalaman saya dan kawan-kawan rapat yang mengambil GLA beri kesan yang lebih cepat berbanding vitamin E.


Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Pengedar Sah Shaklee Di Muar


"Berminat dengan vitamin ni, tapi tak mau beli online. Nak tengok orangnya yang jual jugak !"
Itulah yang ayat biasa saya alami. 

Okey Saya Pengedar Sah Shaklee di Muar dengan ID number 819447. Jika nak beli dari saya boleh hubungi saya ditalian 012-6816979. atau mungkin memang anda tinggal di Muar macam saya, tapi kadang-kadang saya tak boleh nak COD jadi anda boleh hubungi downline saya.

Shareena 012-6082426

Hilangkan Parut Hodoh !

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

"Saya ada banyak parut kudis lama kat kaki, boleh hilang tak ?"
"Saya ada banyak bekas-bekas jerawat, boleh hilang tak ?"
Itu adalah sms yang kerap saya terima tentang suplemen untuk hilangkan parut. 

Parut tu umpama kotoran akibat kita minum atau makan tertumpah di tudung atau baju. Ingat tak zaman kita sekolah dulu bila tertumpah minuman pada tudung atau baju cepat-cepat sapu bedak (sempat tu bawak bedak letak dalam kertas dan lipat letak dalam wallet). He3! tak pun gi bilik air carik sisa-sisa sabun mandi yang tertinggal dan gosok. (entah sabun mandi sapa, belasah ajelah!). Sebab bila dibiarkan lama kelamaan semakin sukar untuk dihilangkan. Maklumlah tudung sekolah warna putih.



Begitu juga dengan parut-parut ni, semakin lama ia terbentuk semakin lama tempoh di perlukan untuk menghilangkan. Punca terjadinya parut adalah akibat kekurangan protein dalam badan untuk menyingkirkan sel-sel kulit lama ke sel-sel baru.


Menurut satu artikel dari sesawang http://www.livestrong.com/article/149536-vitamins-for-healing-scars secara umumnya maksud parut adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka, jerawat atau kudis. Penyembuhan parut adalah berbeza mengikut tahap keseluruhan anda kesihatan, saiz parut dan keturunan. Tiada parut yang boleh dipadamkan sepenuhnya dan berlaku secara ajaib dalam sekelip mata. Semua berlaku secara perlahan-lahan. - JADI KENA BERSABAR DAN KONSISTEN !

Secara peribadi saya juga ada banyak parut-parut jerawat yang bermaharaja di wajah sejak usia penghujung remaja. Walau jerawat telah hilang beberapa tahun lepas tetapi bekas jerawat memaksa saya sering menggunakan fondation dalam bentuk cecair dan padat untuk menutupinya. Memang seksa bila mahu mencuci muka untuk bersolat, dalam handbag perlu ada make-up remove dan pencuci muka juga.

Namun, sejak amalkan beberapa suplemen secara konsisten, Alhamdulillah baru nampak hasilnya. Walaupun parut tidak pudar lagi sepenuhnya, kini saya tidak perlu memakai fondation yang berlapis-lapis lagi. Malah memang tidak berbedak pun. Hanya memakai krim yang mengandungi SPF 20 sahaja.Maklumlah bila usia telah memasuki angka 3series perlu lebihkan penjagaan kulit berbanding mekap bagai.

Suplemen yang saya maksudkan adalah ESP, Vitamin B, Vitamin C dan Vitamin E. Fungsi setiap satu adalah :-
Protein ESP yang memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit dan penyembuhan parut kerana parut yang sukar dipulihkan kerana kekurangan protein dalam tubuh untuk memperbaharui sel yang telah mati atau rosak.

Vitamin C adalah vitamin antioksida dan membantu badan kita menghasilkan protein kolagen yang diperlukan oleh kulit untuk membentuk tisu pada parut dan menyembuhkan.

Vitamin E juga adalah vitamin antioksida yang membantu mengurangkan keradangan pada kulit yang luka  dan baik untuk penyembuhan parut.

Vitamin B yang mengandungi B3 berfungsi untuk meningkatkan asid lemak pada kulit, merangsang eksfoliasi atau pengelupasan kulit mati dan buat kulit anjal. Selain kandungan B9 dalamnya baik untuk mengatasi jerawat.

Sempena promosi GLA bulan ni, boleh juga tambah dengan GLA atau selang seli antara GLA dengan Vitamin E, kerana GLA juga memberi kesan dalam membantu memperbaiki tona tak seimbang kulit kita, mengatasi kulit berminyak dan masalah berkaitan PMS seperti jerawat dan senggugut.

Parut terbahagi dua, pertama parut kekal dan satu lagi parut bukan kekal. 

Bagi yang mengalami parut kekal pengamalan suplemen hanya membantu memudarkan parut sahaja, tapi secara keseluruhannya vitamin ini bukan sahaja bagus untuk penyembuhan parut, tetapi ia juga membantu meningkatkan tahap kesihatan kita. Bukankah seperti artikel diatas salah satu yang mempercepatkan penyembuhan parut adalah 'mengikut tahap keseluruhan kesihatan kita' ?

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Tuesday, July 16, 2013

Fungsi GLA untuk mendapatkan kulit yang sihat ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

"Banyaknya jerawat muka ko ni ?"
Bisik seorang teman.
"Tiap kali datang bulan makin banyak jerawat aku tumbuh"

Itu adalah perkara yang kerap dialami oleh perempuan terutama remaja. Setiap orang mahukan kulit yang sihat. Warna kulit tidak membataskan maksud cantik itu, kerana maksud cantik ini adalah wajah yang bebas jerawat dan jeragat.

Namun, kulit yang cantik ini bukan diwajah sahaja, tetapi meliputi seluruh anggota badan.Jangan tak tau, selain jerawat dan jeragat, Ekszema dan psoriasis juga termasuk dalam masalah kulit.

 Shaklee di muar azrinna-kiosk

Menurut kajian, mereka yang menghadapi masalah kulit contohnya jerawat, jeragat, ekszema, psoriasis lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Secara umum badan memang boleh menukarkan asid linoleik yang didapati dari minyak sayuran tetapi banyak faktor yang mengganggu proses ini, contohnya makanan segera yang kaya lemak dan garam, gaya hidup, faktor usia melambatkan proses ini. Jadi pemakanan tambahan perlu untuk membantu mengatasi masalah kulit berkenaan.

Selain itu, kandungan omega-3 dan omega-6 penting untuk mengekalkan kecantikan dan keremajaan kulit. Asid-asid lemak perlu ini diperlukan untuk menguat dan meningkatkan kebendaliran membran sel kulit. Membran sel merupakan pelindung kulit, mengeluarkan toksin dan memberi lembapan serta nutrien. Ia juga meningkatkan pengaliran darah dengan mencairkan darah dan memperbaiki keanjalan sel darah merah supaya lebih banyak oksigen yang membantu menyubur dan melembap yang penting untuk keremajaan kulit. 

Selain itu kandungan omega-3 juga dikatakan membantu mengendalikan hormon berlebihan yang menyebabkan JERAWAT menyerang.

GLA, omega-3 dan omega-6 ada dalam GLA Shaklee Complex. ISTIMEWANYA Shaklee GLA Complex adalah kandungannya yang menggunakan minyak borage (yang punya kepekatan lebih tinggi dari Everning Primerose Oil - bila dah lebih pekat maka keberkesanannya juga akan jadi lebih) minyak biji bunga matahari, vitamin E serta Shaklee Guard sebagai sistem anti pengoksida semulajadi yang dipatenkan secara ekslusif bagi memastikan kestabilan dan kesegaran kandungannya. 

Jadi, bagi mereka yang memang menghadapi masalah berkaitan kulit boleh dapatkan Shaklee GLA Complex. Bagi mempercepatkan proses penyerapan vitamin, ambil sekali ESP kerana fungsinya baik untuk menghasilkan sel-sel yang sihat bagi tujuan berkenaan.
Pastikan anda istiqamah dalam mengamalkan, Insyaallah akan mendapatkan hasil yang diharapkan.

Jika mahu tahu lagi, boleh hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Suplemen Untuk Perokok Aktif/Pasif

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Anda rasa selamat sebab tidak merokok ? Tapi dalam rumah anda ada ramai yang menghisap rokok. Tahu tak bahawa anda dikategorikan sebagai perokok pasif ? Iaitu mereka yang tidak merokok tapi tinggal dalam lingkungan perokok malah risiko anda lebih tinggi dari perokok itu sendiri.

Jika seorang seorang perokok dikatakan menghadapi risiko pengoksidaan dan radikal bebas yang bertrilion banyaknya dalam setiap sedutan bermakna perokok pasif menghadapi risiko lebih dari perokok sendiri.

Shaklee di Muar azrinna-kiosk


Malah kajian menunjukkan sebatang rokok buat perokok tegar atau pasif kehilangan 25 hingga 30mg vitamin C dalam tubuh. Menurut kajian juga, jika perokok menghisap 20 batang rokok ia menyebabkan tiada atau hampir tiada vitamin C dalam tubuh si perokok.

Jadi antara vitamin yang perokok ini boleh ambil adalah vitamin C. 

Shaklee di muar azrinna-kiosk

Tapi adalah lebih baik juga jika mengurangkan risiko kehilangan vitamin C melalui pengurangan jumlah sedutan. 

Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Monday, July 15, 2013

Mana Satu Pilihan Anda !

Pepatah Arab ada menyatakan bahawa kesihatan ialah asas letaknya kebahagiaan hidup seseorang dan ia juga menjadi kekuatan sesebuah negara.

Negarawan dan pengarang Inggeris Sir William Temple pula pernah berkata kesihatan umpama jiwa yang akan membawa keseronokan dan kebahagiaan dalam kehidupan manakala hidup pula akan menjadi tawar saat kehilangannya.

Untuk mendapat kesihatan yang baik, perlu jaga pemakanan dan aktiviti sihat. Bagaimana dengan pengambilan suplemen ? Suplemen bukan alat untuk tidak amalkan pemakanan sihat dan aktiviti sihat. Ia adalah PENYOKONG kepada pemakanan dan aktiviti sihat kita.

Sebab kajian 30 tahun lalu terhadap lobak mendapati ia telah kehilangan
zat sebanyak 45% berbanding 10 tahun sebelumnya. Itu 30 lalu..
Sekarang? Tentu semakin kurang !

Tanda keletihan, kurang daya ingatan, dan pelbagai masalah kesihatan adalah berpunca dari gagalnya kita menyediakan nutrisi optimum buat tubuh kita. 

Anda ingin nak ambil suplemen tapi tak tau mana yang bersesuaian. Kat bawah adalah set yang saya sediakan.

Set Optimum
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C

Set Penyusuan Asas
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Alfalfa

Set 3M Optimum
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Alfalfa

Set Eu Four Pack
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Osteomatrix/kalsium

Set Bersalin/Pembedahan
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Zink

Set Kecantikan kulit/kesuburan
Vitamin B
Vitamin C
Vitamin E

Set Penjagaan Dalaman Wanita
Vitamin E
Alfalfa

Set Resdung/alahan/athma/ekszema
Vitamin B
Vitamin C
Alfalfa

Sistem imun badan
Nutriferon

Set ibu hamil
Trismeter 1
Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Osteomatrix

Set ibu hamil
Trismeter 11

Vitalea/multivitamin
Vitamin B
Vitamin C
Osteomatrix
Omega Guard

Mana satu pilihan anda ? 

Anda juga boleh membeli tanpa mengikut set. 

Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk konsaltansi, pembelian dan menjadi ahli.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...