Sunday, June 30, 2013

Awet Muda Tu Apa ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Lama tak jumpa, nampak awet mudalah !
Kita biasa dengar ayat macam tu kan?


Awet muda tu apa ?

Mula-mula kena kena tengok apa itu radikal bebas, ia terjadi melalui 2 cara :-
PERTAMA sumber dalaman 
iaitu yang dihasilkan oleh tubuh ketika proses metabolisme biasa, ada kalanya sel sistem imun tubuh secara sengaja mewujudkan radikal bebas untuk meneutralkan virus dan bakteria
KEDUA Sumber luaran pula contohnya faktor alam sekitar yang tidak bersih, asap rokok, makanan yang tidak sihat dan pendedahan terlalu lama kepada matahari.an cepat diubah menjadi sumber yang tidak lagi membahayakan tubuh.

Sebenarnya ia tidak berbahaya tetapi, apabila radikal bebas sempat bertemu dengan enzim atau asid lemak tak tepu, ia merupakan petanda awal kerosakan sel lain dan menjemput pelbagai jenis penyakit sama.

Tengok pula antioksida ? Antioksida ini bertindak menuetralkan radikal bebas dengan 'mendermakan' salah satu elektronnya dan menamatkan tindak balas 'mencuri' elektron. Iyela dari biar orang mencuri, baik kita derma kan ? Jadi kesan 'pendermaan' ini tidak akan jadi radikal bebas kerana keadaannya begitu stabil dalam apa jua bentuk.

Shaklee di muar Azrinna-kiosk
Selain itu, Antioksida bertindak sebagai 'pemburu', membantu mencegah kerosakan selular dan tisu yang boleh membawa kerosakan sel dan penyakit. Ia juga menggalakkan pertahanan semulajadi melawan proses penuaan pra matang dan melanjutkan hayat.

Kat situ kita boleh kaitan dengan proses penuaan dan awet muda, proses penuaan ini adalah seperti kulit tidak lagi anjal, berkedut dan bintik-bintik pigmen kecoklatan di kulit. Secara semulajadinya manusia mengalami penurunan seiring dengan peningkatan usia akibat radikal bebas itu sendiri, ia tetap akan berlaku walau anda ambil vitamin antioksida, tetapi bezanya ia akan berlaku perlahan-lahan dan tidak secara drastik. Itulah yang dinamakan awet muda. Bukan bererti kita tak tua langsung dengan ambil vitamin antioksidan. Salah tu!

Di antara suplemen yang bertindak sebagai antioksida adala, Vitamin C, GLA, Corotomax dan Vitamin E.
shaklee di muar azrinna-kiosk
Nak tau lebih lanjut, hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

* Gambar kat atas tu adalah gambar saya dan sepupu saya. He! He! He!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...