Saturday, April 20, 2013

Suplemen Bekalan Untuk Mengerjakan Umrah/Haji

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Umrah dan mengerjakan haji adalah sesuatu yang amat sinonim dengan umat Islam walau di mana pun kita berada. Sesuatu yang amat diidamkan oleh setiap umat Islam untuk menjejaki kaki ke sana. Sekali mahu ke sana, pasti kerinduan untuk mengulangi kemanisan beribadah di sana sentiasa bertamu di hati.

Selain persediaan kemahuan, kewangan dan ilmu yang mencukupi, jangan lupa bekalan kesihatan yang baik perlu juga menjadi keutamaan. Bagi yang menghidap penyakit pastikan tidak melupai nasihat pakar perubatan terutamanya yang membabitkan soal ubat dan diet sebelum bertolak di Bumi Anbiya'. Bagi yang sihat pun tak boleh lari dari menjaga diet seharian. Bagi yang tercari-cari suplemen apa yang patut di amalkan sekarang bagi memastikan tubuh fit dan boleh dibawa ke sana, sedikit cadangan suplemen yang sangat sesuai, iaitu Vitamin B, Vitalea/Multivitamin, Osteomatrix/Kalsium, Performance Drink dan Nutriferon.


  
Fungsi utama Vitamin B adalah menukarkan apa yang kita makan yang terdiri daripada lemak, karbohidrat dan protein menjadi tenaga yang akan membantu mengurangkan keletihan dan kelesuan.

Vitalea/Multivitamin mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral untuk melengkapkan keperluan nutrisi yang terkurang seharian selain ia membantu memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus ia membantu sistem memori untuk fokus kepada ibadah.

Osteomatrix sedia maklum jika berada di sana kita amat memerlukan 'kaki' untuk berjalan bagi beribadah, jadi pengambilan Osteomatrix membantu memperkasakan tulang, membantu tekanan darah yang baik, membantu penguncupan otot dengan baik untuk memudahkan pergerakan.

Faktor cuaca yang panas di Mekah ada baiknya kita sediakan Performance Drink (PD) untuk mengimbangi keperluan air dalam tubuh bagi mencegah penyahhidratan, mengurangkan rasa kehausan dan mengelakkan kulit menjadi kering. Selain itu, ia juga membantu meningkatkan daya ketahanan otot dengan memberi tenaga kepada otot dan sel dengan cepat terutama dalam keadaan kita yang sentiasa aktif berjalan.

Walaupun masih tiada Vitamin C dalam pasaran, ambillah Nutriferon yang  berfungsi untuk meningkatkan sistem imun kita melalui sumber semulajadi.

Selebihnya kita berdoa agar perjalanan bagi menunaikan ibadah ini berjalan dengan lancar. Amin.

Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...