Monday, April 22, 2013

Persediaan Untuk Hamil

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tajuk di atas dipetik dari sebuah artikel yang saya baca semalam dalam ruangan kesihatan. Kita biasa mendengar tentang Persediaan 3 Bulan Sebelum Menjelang Perkahwinan, Persediaan Untuk Menyambut Cahaya Mata,namun jarang orang menitikberatkan Persediaan Untuk Hamil, bukan ?

Persediaan utama adalah dengan pengambilan makanan yang seimbang.  Bila difikir, mengapa perlu mengambil diet seimbang, bukankah sewaktu hamil aje kena diet seimbang, sebab perlu untuk bayi dan ibu, jika tak hamil ? Antara keperluan adalah asid folik, seperti dalam artikel ini.


Salah satu sebabnya adalah pengambilan diet seimbang adalah sebagai persediaan menghadapi segala kemungkinan ketika hamil. Contohnya ketika hamil, kita menghadapi 'hiperemesis gravidarum' atau muntah berlebihan semasa hamil, terutama pada minggu ke 10 hingga ke 12 kehamilan. Lalu biasa kita di sarankan ambil makanan yang buat kita boleh makan tanpa muntah, dan elak dari makan apa yang buat kita muntah. Lalu bagaimana jika makanan yang berkhasiat yang sepatutnya ibu hamil perlu makan tapi kita termuntah ? Sebaliknya menjadi kegilaan kita untuk makan makanan yang rapu lagi merepek ? Sebab sementara kita berkeadaan begitu, bayi kita akan memperolehi zat-zat yang dari simpanan zat-zat dalam badan anda. Seperti petikan artikel ini.


Jika tiada simpanan zat-zat bagaimana ? Kasihankan bayi kita.

Lalu jika selama ini bakal pengantin amat menitikberatkan keperluan luaran untuk majlis yang akan berlangsung hanya beberapa jam, mengapa tidak memperuntukan sedikit masa untuk menyediakan makanan yang seimbang dan disokong dengan sedikit perbelanjaan untuk mendapatkan suplemen. Bukan sahaja dapat membantu menghilangkan kelesuan akibat sibuk bekerja dan membuat persiapan, kulit juga lebih cantik ketika majlis, tapi sebagai persiapan menjadi seorang ibu.

Jika anda rasa banyak sangat suplemen yang ada, mana satu nak cuba, cukup dengan mengambil set paling asas iaitu :-
ESP - Menyediakan sumber protein yang mengandungi 9 asid amino yang penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh serta mengandungi 5 jenis vitamin dan 4 sumber mineral berfungsi untuk menghasilkan sel-sel yang sihat. Selain itu ia juga membantu meninggalkan kulit yang sihat dan parut yang pudar.

B Complex - Mengandungi 8 komponen penting vitamin B termasuk biotin dan asid folik.

Vitalea - Mengandungi 12 vitamin dan 7 mineral penting termasuk iron.

Osteomatrix - Adalah kalsium sebagai sumber sokongan kepada sumber kalsium harian anda.

Keempat-empat suplemen ini juga boleh anda teruskan pengambilan walaupun hamil sehingga proses berpantang.

Mahu dapatkannya ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...