Monday, April 8, 2013

Cara Selebriti Maintain/Kuruskan Berat Badan

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Detox. Usahakanlah untuk berry (nama manja bagi buang ayaq besaq) sekali sehari. Ini kena consistent sebab tak bagus untuk badan simpan toksik lama2.
Itu ANTARA salah satu tip diari Hanis Zalikha seorang model, blogger, pengacara dan pelakon untuk maintain/kuruskan berat badan. Boleh cari di blog beliau ye !

Saya percaya anda pun tahu betapa pentingnya membuang air besar setiap hari memandangkan kita makan setiap hari. Teringat cerita seorang teman yang hanya ke toilet 2 minggu sekali untuk membuang air besar. Itupun 'terpaksa' menyediakan surat khabar, majalah, novel dalam toilet untuk menghilangkan boring !

Panjang usus manusia dianggarkan antara 3 hingga 4 meter. Dalam jangkamasa panjang, usus mengandungi sisa makanan yang tidak terbuang dengan berat 3 hingga 11 kilogram dan mengeluarkan zat beracun di dalamnya.  Apabila toksin ini diserap oleh usus, kita bukan sahaja sukar untuk menguruskan berat badan, menghadapi masalah jerawat, badan dan nafas berbau tetapi ia juga boleh menjadi sumber segala penyakit bahaya.

Mengikut kajian, walaupun kita membuang air besar secara normal setiap hari, tetapi masih terdapat 6 hingga 10 paun najis terlonggok dalam usus. Ini menyebabkan keseluruhan usus besar terlonggok najis lama dan bahan kumuh yang mengeras. Ini disebabkan usus hanya membenarkan najis yang lembik dan kecil melalui saluran yang sempit.

Bagi anda yang menghadapi masalah ini, paling utama yang perlu diberi perhatian adalah minum air masak secukupnya mengikut formular 1 litter air untuk setiap 25kg berat badan kita.
Kedua, mengambil buah-buahan yang mencukupi, bagi memudahkan ambil pelbagai jenis buah mengikut saiz yang macam buah potong yang dijual tu! Buah yang baik untuk mengatasi masalah susah nak buang air besar ini mengikut pengalaman saya adalah pisang, jambu batu dan betik.

Diikuti suplemen yang membantu melancarkan proses itu iaitu LECITHIN, ALFALFA dan HERBALAX



Bagaimana 'mereka' bertiga ni bertindak ?

Lecithin
Bertindak sebagai pelembut najis yang berkesan, ia melembabkan usus dan meleraikan toksin dalam usus.Selain itu Lecithin juga berperanan sebagai agen untuk memecah lemak dan kolestrol.

Alfalfa 
Mengandungi saponin iaitu seperti span yang bertindak sebagai penyerap apa sahaja yang telah dicairkan dan dilembutkan oleh Lecithin. 

Herbalax
Apabila telah 'dicairkan', 'diserap' mestilah perlu diangkut keluar. Jadi fungsi Herbalax adalah untuk merangsang usus bagi mempercepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh. Tindakannya membersihkan usus secara lembut dapat mengembalikan proses semulajadi pergerakan usus dan secara langsungnya membantu masalah sembelit. Jika tiada lagi masalah sembelit, maka perut pun akan lebih kempis.

Serius, gabungan amalan minum banyak air masak, makan buah-buahan dan pengambilan suplemen ini berkesan buat saya walau tak de penghadapi masalah ke toilet !

Jika anda ada masalah melalui proses pembuangan air besar yang tidak sempurna, mengapa tak berbuat sesuatu !? Hubungi saya untuk membeli di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my.

Penghantaran Shaklee di Malaysia, Indonesia, China dan Taiwan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...