Friday, March 29, 2013

Punca Kaki Kram/Kejang Ketika Sedang berjalan


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Pada suatu hari ketika anda sedang berjalan, tiba-tiba kaki anda kejang, kat bahagian betis terasa otot mengeras, malah jejari kaki anda statik tak boleh bergerak. Lalu anda duduk dan mengurut betis dan cuba menggerakkan jejari kaki anda dengan tangan. Setelah beberapa minit, ia hilang, tapi masih terasa sakit pada bahagian itu. Kerapkali anda alami ? Apa anda nak buat ? Terlebih dahulu kena tahu puncanya dahulu baru mencari jalan penyelesaiannya. Saya nak kongsi hasil dapatan dari sebuah majalah tentang puncanya.


  • Kasut atau selipar yang kita pilih tak sesuai dengan kita. Mungkin sesuai untuk orang lain, tetapi tidak untuk kita.
  • Bahan yang digunakan untuk menghasilkan selipar atau kasut itu.Mungkin terlalu keras atau terlalu lembut.
  • Ketika akibat gerakan jalan kita yang tak betul.Terutama tak selari dengan kasut yang dipakai, contohnya berlari sambil memakai kasut tumit tinggi.
  • Tubuh kekurangan kalsium, magnesium atau vitamin B

Kesannya otot-otot di bahagian kaki dipaksa bekerja tanpa rehat untuk menyesuaikan dengan situasi anda. Kasihan kaki kita, walau duduknya di bawah ia amat penting untuk membawa kita kemana-amana dengan arahan sang minda.

Jadi, pakailah kasut yang sesuai destinasi kita, material yang baik dan pilihlah kasut yang sesuai dengan diri kita. Dapatkan juga suplemen untuk menyokong pemakanan seharian kita demi kaki anda. Contohnya Set Eu For Pack yang mengandungi : Kalsium/Osteomatrix, Vitamin B, Vitamin C dan Multivitamin/Vitalea.
Berminat untuk membeli dan menjadi ahli ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau noorazrinnapalil@yayoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...