Thursday, February 21, 2013

Perlu Tak Ibu Menyusu Omega

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sebenarnya seseorang ibu patut mendaptkan Omega sejak trimester ke2 kehamilan kerana. Selain dari pengambilan suplemen yang asas, menurut American Pregnancy Association 2011 omega-3 juga adalah untuk kesihatan minda dan mood(angin) ibu bagi mengurangkan risiko tekanan selepas melahirkan atau dalam budaya kita di sebut meroyan.

Menurut seorang rakan saya berbangsa Cina dalam masyarakatnya pengambilan Omega amat digalakan ketika wanita hamil, tetapi pengambilan perlu diberhentikan sebulan sebelum melahirkan sehingga sebulan selepas melahirkan bagi menggelakkan pendarahan yang terlalu banyak yang akan buat ibu menjadi terlalu letih.

Pengambilan asid lemak dalam tempoh penyusuan susu ibu sebenarnya amat baik bukan sahaja untuk si anak tetapi si ibu juga. Ramai ibu yang menghadapi masalah 'lupa-lupa' selepas bersalin. Walaupun ia cuma dalam tempoh yang pendek, tetapi kena ingat amat meresahkan. Selain itu ia juga bagus untuk kulit dan rambut ibu, kerana sifatnya yang melembabkan kulit dan mencegah daripada kekeringan dan berkuping.

Untuk si bayi pula ia dapat menggalakkan pengembangan otak dan mata anak. Ia juga dibuktikan secara saintifik bahawa neoron lebih mudah berhubung apabila apabila kandungan Omega 3 lebih banyak dalam otak. menurut kajian lagi tidak ramai kanak-kanak yang diberi susuibu mempunyai masalah fungsi otak seperti gangguan hiperaktif dan masalah tumpuan (ADHD) atau autisme. 

Jadi, apakata tambah Omega Guard dalam set suplemen penyusuan bayi anda. Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
  

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...