Tuesday, February 5, 2013

Gula Dan Keupayaan Otak

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


"Penemuan kami menggambarkan apa yang dimakan memberikan kesan kepada pemikiran dan ingatan" - Profesor Fernando Gomez-Pinilla

Jadi apa yang kita makan setiap hari selain bersih, berkhasiat dan semestinya halal akan terlahir pada buah fikiran dan terluah dari kata-kata kita. Kenyataan Profesor Fernando Gomez-Pinilla dari University California Los Angeles (UCLA) juga sebenarnya merujuk hasil kajian ke  mengenai GULA sebenarnya boleh mengurangkan daya ingatan kita. Pengambilan gula yang berlebihan dalam jangkamasa panjang boleh mengubah keupayaan otak untuk belajar dan mengingati maklumat.

Walaupun kajian ini dilakukan ke atas tikus dan tidak mengatakan kemungkinan berlaku kepada manusia, tetapi kita boleh jadikan ia sebagai ingatan supaya mengurangkan gula dalam hidangan seharian. Menurut satu kajian lain pengambilan gula sehingga lapan senduk makan per hari akan mengurangkan kemampuan sel darah putih dalam membunuh kuman.

Lalu Profesor Fernando Gomez-Pinilla telah mencadangkan untuk mengambil ikan yang tinggi kandungan omeganya bagi membantu mengurangkan kemusnahan yang diakibatkan oleh pengambilan gula yang berlebihan ini.

Namun dengan pengambilan ikan yang kaya dengan Omega atau suplemen Omega ini bukan bererti boleh sepuas hati kita ambil makanan manis-manis. Orang kata sediakan payung sebelum hujan adalah lebih baik supaya tak basah kuyup ditengah hujan. Jadi sebelum terjadi sesuatu penyakit akibat gula, seperti konsep penjagaan kesihatan yang semua sedia maklum, jaga pemakanan, selalu bersenam, sentiasa berfikiran positif dan tokok sedikit dengan pemakanan tambahan.

Mungkinkah anda nak tambah Omega Guard by Shaklee dalam list suplemen seharian ? Sedikit info mengenainya. Ia diekstrak dari ikan air sejuk di perairan Jepun yang terdiri dari ikan sardin, mackerel, herring dan anchovies. Paling istimewa ia bukan dari minyak hati ikan tetapi dari ikan itu sendiri yang ketumpatannya lebih pekat berbanding hati ikan.

Hubungi saya untuk pembelian di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...