Friday, January 18, 2013

Uniknya ESP

  * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Bila sebut soya maka akan terbentang dalam fikiran kita tentang macam-macam suplemen kesihatan dan minuman yang berasaskan soya. Namun, bila saya mula mengenali Shaklee, ESP jua yang menawan di hati. Bagi yang baru pertama kali mengenali ESP, saya kongsi uniknya ESP di bawah ni.
 
ESP dihasilkan dari kacang soya yang bebas dari GMO (Genetically Modified Oganism). Kebiasaanya kacang soya akan dihasilkan melalui GMO bagi memastikan ia rintang terhadap penyakit dan serangan makluk perosak yang akan menjejaskan kuantiti pengeluaran soya . Tetapi dalam masa yang sama GMO menurut Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian Government Scientist berdasarkan kajiannya menunjukkan "toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan" Malah bagi memastikan kacang soya ini benar-benar bebas dari GMO, ia telah dipantau dengan ketat dan dikawal sejak dari proses menanan, menuai hingga diproses oleh IPP (Identity Preservation Program).
ESP ini mengandungi 9 asid amino yang diperlukan oleh badan kita untuk menghasilkan hormon, penghadaman, antibodi dan enzim. Jika kekurangan salah satu dari 9 asid amino yang tertera di bawah maka ia sedikit sebanyak akan mengganggu fungsi tubuh badan kita.
 
Bagi memastikan 9 asid amino ini terus kekal dalam ESP, ia tidak diproses melalui suhu yang panas kerana asid amino sensitif dengan suhu yang panas yang akan menghilangkan 50 peratus manfaat asid aminonya.
Selain itu, ia tidak dicuci menggunakan alkohol yanga kan menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, sebaliknya ia dicuci dengan air bagi mengekalkan isoflavon genistein dan daidzein. Fungsi isoflavon adalah sebagai antioksidan bagi mengurangkan risiko kanser dalam jangkamasa panjang dengan mencegah kerosakan DNA. Isoflavon genistein adalah antioksidan terkuat dalam keluarga isoflavon dan diikuti oleh daidzein. Jika tidak masakan Dr Nasr dari  Medical Care & Diagnostic Center, Lake Villa, Il Berkata : " You can feel so very good about Shaklee’s soy protein, and how we can help so many people who are looking for ways to improve their health".
Fungsi utama ESP adalah untuk memastikan sel-sel dalam badan dapat diperbaharui mengikut kitarannya. Ia juga membantu sel-sel baru yang tumbuh dalam keadaan yang 'cantik' bagi menjalankan fungsinya untuk menyerap dengan baik nutrien yang kita perolehi melalui makanan atau dalam bentuk suplemen.
Penyerapan nutrien dengan baik akan membuatkan kita rasa lebih bertenaga dan sihat. Secara tak langsung ia akan menyerlah pada luaran kita, contohnya kita akan kelihatan awet, mengurangkan kedutan, mengembalikan kepejalan otot, mempercepatkan sembuhan luka dan menghilangkan parut-parut lama perlahan-lahan.
Sebagai seorang ibu yang bekerjaya, saya pasti mulakan hari saya dengan secawan ESP. Kadang-kadang hanya minum ESP kosong, kadang-kadang campur dengan oat dan malt. Asal bukan kopi dan teh sudahlah!  Saya rasa lebih bertenaga, terutama selepas minum ESP dan ambil vitamin B, walau kadang-kadang tak sempat makan sarapan.

Keunikan ESP tidak akan anda nikmati jika tidak mencuba. Hubungi saya untuk mencuba ESP di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnaplail@yahoo.com.my
 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...