Monday, January 21, 2013

Mengapa Anuar Zain Ambil Suplemen Kalsium ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda perasan dalam rancangan Wanita Hari Ini (WHI) bertarikh 9 Januari 2013 ada membincangkan topik bertajuk Pemakanan Tambahan Dan Vitamin dan di antara tetamu jemputan adalah penyanyi Anuar Zain yang mendedahkan pengambilan beberapa jenis suplemen bagi mengekalkan pesonanya pada usia 43 tahun itu. Suplemen yang di ambil adalah :-

1) Vitamin C
2) B Complex
3) Kalsium
4) Fish Oil

Dalam banyak-banyak vitamin yang Anuar ambil, mengapa agak-agaknya beliau memilih Kalsium ? Ada kaitankah kalsium dengan tujuan mengekalkan kesihatan dan pesona ?


Secara umumnya hampir semua orang tahu bahawa fungsi utama kalsium adalah untuk menguatkan tulang. Selain itu ia juga membantu memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas, melegakan migrain, mengatasi gastrik jika diambil bersama vitamin B

Bagaimana pula peranannya dalam membantu mengekalkan pesona seseorang, senang cakap awet muda ? Saya kongsi:-

Wajah kita mempunyai beberapa otot, antaranya :-
  •   Kumpulan otot pipi digelar meseter fungsi untuk mengunyah
  •   Otot bersiul dan meniup pula dinamakan buccinators
  •   Otot dibahagian dagu dinamakan mentalis
Bagi membolehkan otot muka tersebut bekerja dengan baik beberapa perkara penting seperti kalsium kena cukup. Sebab kesan kekurangan kalsium ini dapat dilihat pada usia meningkat melebihi 40-an, apabila wajah kita tidak simetri iaitu senget sebelah.

http://ensiklopedia-kecilku.blogspot.com/2012/01/otot.html

Jika anda nak tahu, kalsium juga membantu mengembalikan kulit yang kusam, letih dan bernoda kerana ia berfungsi untuk menggantikan sel yang dirangsang oleh enzim protein kinase C sehingga kulit menjadi lebih lembut dan segar. Kadar kalsium yang tinggi dalam jaringan epidermis berfungsi sebagai lapisan antioksida dari radikal bebas, seperti yang kita tahu antioksida sangat penting untuk awet muda serta mencegah kerosakan DNA yang dapat mempengaruhi tekstur kulit.

Kalsium juga berperanan untuk meminimakan kerosakan kologen, jadi disarankan anda yang memiliki kulit kering mencuba suplemen kalsium kerana ia sangat efektif untuk mengurangkan kekeringan kulit dan menjaganya agar tetap terhidrasi.

Selain itu pengambilan kalsium juga dapat menghalang obesiti di hari tua kerana kalsium adalah mineral alkalin yang memastikan imbangan PH tubuh yang akan menghalang obesiti diwaktu tua.

Kalsium juga membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi yang berfungsi untuk menyingkirkan himpunan toksid yang terkumpul di dalam tubuh badan kita terutamanya di hati, kolon, ginjal, darah dan sistem limfotik akibat dari sisa-sisa makanan yang tertinggal, apalagi dalam perut kita banyak lipatan yang berlainan ukuran pada dinding usus.

Jadi faham kan kita mengapa Anuar Zain ambil suplemen kalsium untuk mengekalkan personalitinya ?!

--------------------------------------------------------------------------------------------
Shaklee juga mempunyai suplemen kalsium yang diberi nama Osteomatrix. Istimewanya Osteomatrix ini isinya paling seimbang bagi memastikan kadar serapannya adalah 99 peratus.

Formularnya yang unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari laut Mati mengandungi kalsium, magnesium, fosforus dan vitamin D, zink, kuprum, manganes dan boron.

Nutrien-nutrien yang tersenarai di atas perlu diambil bersama bagi memudahkan penyerapan oleh tubuh dan menghalang endapan sesetengah mineral yang akan mengundang masalah kesihatan pada hari yang mendatang.

Jika anda mahu juga kekalkan kesihatan dan pesona, boleh jadikan Osteomatrix sebagai amalan harian. Kerana kesihatan yang baik akan memancarkan pesona selain doa yang khusyuk.

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...