Friday, December 28, 2012

Bedak Bercapuk-Capuk

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Ingat tak masa kita sekolah-sekolah dulu bawa bedak dalam kertas dan lipat elok-elok. Bila dah nak balik masing-masing sibuk mencantikkan diri dengan bedak yang dibawa dalam lipatan kertas tu. Hasil campuran peluh dan bedak maka terhasillah teori muka bercapuk-capuk.

Bila dah dewasa persoalan bedak bercapuk-capuk ni juga tak lekang dek zaman dengan masalah kulit yang pelbagai, mekap tak sekata. Kadang-kadang muka berpeluh pada sebahagian tempat diwajah. Saya pernah ditegur oleh seseorang kerana kerap berpeluh disekitar hidung, katanya seorang yang mudah pemarah, hairanya jika tidak menyapu pelembab tak ada pula peluh di hidung. Adakah bila pakai pelembab jadi pemarah dan tak pakai pelembab jadi tak mudah marah. APAKAH? he! he! he!

Sebenarnya ia ada berkaitan dengan kulit wajah yang tak sekata dek faktor usia dan persekitaran. Selain penjagaan luaran wajah dengan produk yang bersesuaian, perlu juga penjagaan dalaman. Satu yang saya suka bila ambil Shaklee Collogen ni walau tidak setiap hari, ia membantu mengurangkan peluh di kawasan hidung yang bila berbedak jadi bercapuk-capuk. Malah melalui ujian klinikal yang Shaklee jalankan iaitu penggunaan selama 8 minggu secara konsisten, antara kesan pengambilan Shaklee Cologgen Powder ini ialah menunjukkan peningkatkan keserian, tona dan warna kulit sehingga 50 peratus. Malah masalah muka bercapuk-capuk akibat bedak atau mekap ini dapat di atasi dengan pengambilan kologen kerana ia membantu pengekalan mekap sebanyak 60 peratus.

Bagi wanita yang hamil dan sedang menyusukan bayi, kologen juga boleh diambil tetapi hanya sebagai masker. Melalui cubaan saya sendiri tak ada kesan berpeluh di sebahagian kawasan, contohnya sekitar hidung walau anda hanya menyapu pelembab serta kulit jadi lebih halus. Malah jika selepas memakai pelembab anda mahu berbedak nipis, sapuan menjadi lebih mudah sehingga ia meninggalkan efek natural pada wajah. BERMEKAP ? Saya jarang bermekap. Tapi jika sapuan bedak sudah cukup mudah tak mustahil jika anda kaki mekap ia menjadikan mekap lebih cantik.

Namun jika anda masih kategori remaja adalah tidak sesuai mengambil kologen, cukuplah anda mengambil vitamin asas untuk kulit seperti vitamin B, C dan E selain penjagaan luaran kulit seperti mencuci, penyegar dan pelembab yang bersesuaian dengan kulit.

Cara saya makan kologen adalah dengan bancuh dengan jus oren.


Anda nak mencuba ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...