Friday, December 7, 2012

Bagaimana Kologen berfungsi ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

KOLOGEN dari bahasa Yunani yang bermakna bersifat lekat atau menghasilkan pelekat. Sebab kologen adalah salah satu protein yang menyusun tubuh manusia. Jumlahnya lebih kurang 33 peratus dari seluruh protein yang terdapat dalam tubuh. Ia ada di kulit, tulang rawan, tulang, kuku dan rambut. Kologen merupakan serat protein yang memiliki daya tahan kuat terhadap tekanan. Jadi di mana ada protein di situ ada kologen. Bahkan seluruh tubuh manusia hampir semuanya berasaskan protein.

Daripada jumlah 33 peratus jumlah kologen dalam protein, lebih kurang 80 peratus kologen terdapat pada sel-sel kulit kulit yang berfungsi untuk *meningkatkan penghasilan sel baru, *membantu memelihara keremajaan kulit, *melembutkan dan *buat kulit lebih bercahaya, *berkesan untuk menghilangkan kedutan dan proses penuaan serta *tona kulit lebih sekata.

Walaubagaimanapun, menurut kajian sains telah menunjukkan bahawa bermula usia 25 tahun, kulit akan kehilangan kologen secara berperingkat pada kadar 1.5 peratus setiap tahun. dan kita akan kehilangan 50 peratus kologen dari usia 25 tahun hingga 60 tahun. Bermakna separuh dari kologen kita telah hilang ! Jadi tidak hairanlah semakin bertambah usia kita kulit semakin kurang anjal, garis-garis penuaan kian memenuhi ruang kulit. Jadi sambutan hari lahir bermakna menyambut ketuaan kita.

Selain dari faktor usia, faktor alam sekitar yang tercemar, terdedah pada cahaya matahari terlalu lama, penggunaan kostetik yang mengandungi bahan kimia yang tinggi, tekanan kehidupan dan sering melahirkananak juga menyebabkan pengurangan penghasilan kologen.

Kat bawah ini ada gambar ilustrasi struktur kologen. Gambar kiri adalah ilustrasi kulit yang sihat . Manakala sebelah kanan pula yang telah rosak akibat tanda-tanda penuaan.
Jadi untuk memulihkan keadaan kologen pada ilustrasi sebelah kanan, kita perlu ambil kologen. Samada dalam bentuk makanan harian seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan ikan atau pengambilan suplemen tambahan.
Sumber Rujukan : Majalah Rapi 15 Januari 2012
                               Metro 4 Januari 2012

**********************************************************************************
Shaklee juga mempunyai kologen yang diberi nama Shaklee Collogen Powder(SCP).

Antara bahan utama SCP ini adalah sisik ikan merah yang diekstrak. Mengapa ia dari sumber haiwan bukan tumbuhan ?  Kerana sumber kologen terbaik adalah dari sumber haiwan kerana ia lebih mudah diserap oleh tubuh.
Walaupun harganya agak mahal dari yang ada dipasaran tetapi untuk hasil yang terbaik apa salahnya berbelanja mahal demi kesihatan jangkamasa panjang.
 
Mahu dapatkan kologen ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...