Wednesday, December 19, 2012

Asal Usul Perkataan Vitamin

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Pada hari ini terdapat macam-macam pilihan vitamin di pasaran. Tahukah anda perkataan vitamin asalnya dari perkataan "Vitalize-Mineral" sebelum di singkatkan kepada Vita-min di cipta dan diasaskan oleh Dr Forest Shaklee 90 tahun dahulu. Vita-min ini merujuk kepada Vita-Lea iaitu multivitamin dan mineral pertama dicipta didunia. Pada awal ciptaannya ia dalam bentuk cecair sebelum ditukarkan kepada bentuk tablet dan dikenali sebagai Vita-Lea.

Pada bahagian luarnya berwarna hijau bukan pewarna tiruan tetapi ia adalah spirulina. Tak percaya cuba anda gengam Vita-Lea pada suhu bilik, tiada pewarna yang akan tertinggal pada tapak tangan anda.

Begitu juga jika kita rendam dalam air ia tidak akan mengubah air dari warna putih kepada hijau. Malah dalam masa lebih kurang 7 minit dalam air ia akan hancur sepenuhnya tanpa mengubah warna dan rasa air tersebut. Vita-Lea adalah multivitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Jadi jika anda tak suka makan vitamin yang besar-besar, boleh saja bancuh dalam jus kecuali susu, teh dan kopi.


Vita-Lea adalah elemen paling penting pada sel tubuh kerana ia ibarat 'makanan sel' yang menyediakan asas nutrisi kepada sel dan memastikan sel hidup. Sel yang hidup dengan baik membantu tubuh badan memberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental sekaligus membantu sistem memori untuk fokus kepada aktiviti harian seperti bekerja dan belajar.

Ujian klinikal juga membuktikan pengambilan Vita-Lea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65% *. Vitalea juga telah dipilih oleh Center for Science di Amerika Syarikat sebagai The Best Multivitamin dalam Public Interest pada tahun 2000.
Menjaga kesihatan adalah lebih murah belanjanya daripada merawat, jadi jika anda punya baget untuk membeli pakaian baru dan cantik apa salahnya mengeluarkan sedikit belanja untuk kesihatan seperti makanan yang berkhasiat dan supemen yang hebat.

Mahu dapatkan Vita-Lea ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...