Wednesday, November 7, 2012

Betul Ke Shaklee Ada Produk Hilangkan Parut ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Itu adalah persoalan yang selalu saya terima melalui sms atau email. Produk utama yang dimaksudkan adalah protein ESP*.  Menurut satu artikel di sesawang http://www.livestrong.com/article/149536-vitamins-for-healing-scars secara umum parut adalah sebahagian daripada proses penyembuhan luka, jerawat atau kudis. Penyembuhan parut adalah berbeza mengikut tahap keseluruhan anda kesihatan, saiz parut dan keturunan. Tiada parut yang boleh dipadamkan sepenuhnya dan berlaku secara ajaib dalam sekelip mata. Semua berlaku secara perlahan-lahan.

Secara peribadi saya sejak saya amalkan protein ESP* secara konsisten ia membantu saya memudarkan parut jerawat yang bermaharaja di wajah sejak usia penghujung remaja. Walau jerawat telah hilang beberapa tahun lepas tetapi bekas jerawat memaksa saya sering menggunakan fondation dalam bentuk cecair dan padat untuk menutupinya. Memang seksa bila mahu mencuci muka untuk bersolat, dalam handbag perlu ada make-up remove dan pencuci muka juga.

Namun, sejak amal protein ESP dan beberapa suplemen lain selama beberapa bulan secara konsisten baru nampak hasilnya. Walaupun parut tidak pudar lagi sepenuhnya, kini saya tidak perlu memakai fondation yang berlapis-lapis lagi. Malah memang tidak berbedak pun. Hanya memakai krim yang mengandungi SPF 20 sahaja.Maklumlah bila usia telah memasuki angka 3series perlu lebihkan penjagaan kulit berbanding mekap bagai.

Mungkin ada yang bertanya-tanya apa kaitannya protein ESP dan suplemen lain dalam proses menghilangkan parut. Sedikit pembacaan saya kongsikan. 

Protein yang memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit dan penyembuhan parut kerana parut yang sukar dipulihkan kerana kekurangan protein dalam tubuh untuk memperbaharui sel yang telah mati atau rosak.

Vitamin C adalah vitamin antioksida dan membantu badan kita menghasilkan protein kolagen yang diperlukan oleh kulit untuk membentuk tisu pada parut dan menyembuhkan.

Vitamin E juga adalah vitamin antioksida yang membantu mengurangkan keradangan pada kulit yang luka  dan baik untuk penyembuhan parut.

Vitamin B yang mengandungi B3 berfungsi untuk meningkatkan asid lemak pada kulit, merangsang eksfoliasi atau pengelupasan kulit mati dan buat kulit anjal. Selain kandungan B9 dalamnya baik untuk mengatasi jerawat.

Tapi secara keseluruhannya vitamin ini bukan sahaja bagus untuk penyembuhan parut, tetapi ia juga membantu peningkatkan tahap kesihatan kita. Bukankah seperti artikel diatas salah satu yang mempercepatkan penyembuhan parut adalah mengikut tahap keseluruhan kesihatan kita ?

Walaupun ESP (sehingga artikel ini saya tulis) habis dalam pasaran Malaysia selepas offer hebat bulan lepas, anda jangan bimbang sebab saya masih menyimpan beberapa canister untuk pelanggan saya. Offer bulan ini adalah alfalfa. Apa kebaikkannya ? Saya kongsi pada entry akan datang.

Mahu cuba ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...