Friday, November 2, 2012

Al-Fal-Fa

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Orang Arab menamakan tumbuhan ini dengan nama Al-fal-fa, yang bermakna "raja kepada segala makanan" kerana ia sumber tumbuhan yang terkaya bagi kebanyakan vitamin dan mineral. Iaitu dengan 15 mineral,10 vitamin, protein dan fiber.

Mengapa alfalfa raja segala makanan ? Kerana akarnya yang panjang boleh menjalar sejauh 20-30 kaki dalam tanah untuk mencari zat galian dalam tanah.

Image from google

Paling banyak kandungan vitamin, mineral, protein dan fiber adalah daun alfalfa. Ia kaya dengan protein, kalsium, fosforus, magnesium dan mineral surih seperti zat besi, boron, kromium, molibdenum, mangan dan kalium. Ia juga adalah sumber beta karotena,vitamin E dan K serta kumpulan vitamin C dan B yang larut air. Malah ia juga membekalkan 8 enzim yang membantu penghadaman lemak karbohidrat dan protein.

Image from google

Secara umum ia membantu :
* Melawaskan usus
* Mengurangkan sembab
* Kelesuan
* Masalah pencernaan
* Membantu proses pengurusan berat badan
* Mengatasi masalah badan berbau
* Keputihan
*Memperbanyakkan susuibu (dengan mengepam mengikut jadual)

************************************
Shaklee juga mempunyai alfalfa yang didatangkan daripada sumber terbaik alfalfa iaitu hanya dari daun alfalfa tanpa akar dan batang. Ia juga ditanam tanpa semburan bahan kimia.

 Mahu dapatkan alfalfa ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...