Tuesday, October 30, 2012

Nak Tip Kempiskan Perut ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Perut buncit amat memalukan. Kadang-kadang badan kurus tapi perut buncit. Mungkin juga disebabkan ada masalah dengan penghadaman kita. Bagi ibu pula, kehamilan akan menyebabkan otot perut menjadi lemah. Senaman abdomen dengan cara yang betul mampu anjalkan kembali otot.

Saya petik sedikit nota cara nak kempiskan perut dari Majalah Rapi keluaran 1 November 2012.
  1. Kualiti senaman untuk perut lebih penting dari kualiti. Jadi tak usah memaksa diri buat beratus kali sit up dan sebagainya setiap hari. Memadai satu atau dua sesi dalam seminggu tapi konsisten.
  2. Pelbagaikan lagi latihan perut anda. Tidak terhad kepada satu senaman sahaja. Sebab bila dah terlalu biasa dengan satu latihan sahaja otot pun dah imun jadi kurang berkesan.
  3. Semasa latihan, fokuskan kepada otot perut. Pastikan bahagian itu yang digerakkan dan bukannya otot bahagian lain.
  4. Latihan perut yang baik tidak akan membantu kita mengempiskan perut selagi ada lemak antara kulit dan otot.
  5. Pemakanan paling penting untuk memastikan keberkesanan latihan anda. Elak makanan berminyak dan bergaram. Minum banyak air untuk melancarkan usus kita.

Selain itu ada cara mudah yang boleh di buat secara 'sambil-sambil'. Sambil masak barangkali. Saya ambil dari blog upline saya di http://www.anakkuwiraku.com/2012/10/tips-mudah-kempiskan-perut.html


'Setiap kali teringat tentang perut atau apabila melihat cermin kelihatan perut buncit cuba amalkan kempiskan perut dalam 60 saat sambil menahan nafas. Amalkan banyak kali dalam sehari. Percayalah dengan amalan ini, otot dibahagian perut akan bekerja dan anda akan dapati perut anda makin mengempis.'
Jika nak lebih baik amalkan makan lecithin/ omega, alfalfa dan herb lax*

  
Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my untuk mendapatkan produk Shaklee anda. Jangan lupa offer BELI 6 CANISTER ESP PERCUMA 1 CANISTER ESP sepanjang Oktober ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...