Monday, October 1, 2012

ESP dan Jambu Batu

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sesiapa yang jadi friend di facebook saya mungkin perasan saya taip kat wall pada awal pagi adalah :-
" Sarapan pagi dengan ESP dan jambu batu......."

Tak pedih perut ke ? Tak de lah. Bukan tak makan apa-apa. Itu cara saya 'alas' perut waktu pagi. Tapi serius minum ESP rasa kenyang untuk sejam dua, (pada sayalah !). (Jambu batu tu tinggi kandungan fibernya selain vitamin C. Jika kita punya masalah susah mahu ke toilet, amalkan makanan tinggi serat terutama buah-buahan serta jangan lupa air masak yang banyak, lagi satu Osteomatrix juga membantu, Insyaallah mudah ke toilet !)
Minum ESP pada waktu pagi dan malam sebelum tidur memang amalan saya sejak menyusukan bayi dulu. Tapi jangan lupa pengambilan ESP seperti vitamin lain iaitu perlu minum air yang mencukupi. Cara kiraan setiap 25kg berat kita memerlukan 1 liter air masak.
'Kegilaan' saya dengan ESP kini dikongsi bersama anak. Cuma biasanya dia minum sebelum tidur, dan saya sembunyi-sembunyi letakkan sedikit Mealshake dalam cawan dia. Sukatan antara kita orang dewasa dengan anak kecil memang tak sama. Yang sama adalah khasiat yang diperolehi oleh kita dan anak, iaitu protein adalah makanan utama sel. Protein yang mencukupi dan baik membantu menghasilkan sel yang sihat. Sel yang sihat dapat menyerap vitamin dengan lebih baik. Bagi yang hanya mengambil vitamin, apa kata tambah dalam 'menu suplemen' anda ESP dan rasakan perbezaannya.

Dibawah ini adalah peranan protein yang saya ambil dari http://www.utusan.com.my/utusan/Kesihatan/20120902/kn_02/Keajaiban-protein :-
  • Menggantikan sel-sel dan tisu yang rosak
  • Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein)
  • Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan
  • Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan
  • Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.

Oh ya! Selepas satu jam minum ESP dengan jambu batu saya makan 2 biji karipap buatan sendiri sebelum ke pejabat. Baru terasa lapar pukul 12 dan dah lunch pun.

Ada sesuatu yang menarik tentang offer dari Shaklee jika anda berminat nak cuba ESP ni, iaitu BELI 6 CANISTER ESP PERCUMA 1 CANISTER. Apa ? Banyaknya kena beli. Taklah sebanyak itu. Anda berminat mahu tahu bagaimana caranya ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau emailkan di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...