Monday, September 10, 2012

Protein

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Perkataan protein berasal daripada perkataan Yunani iaitu 'PROTOS' yang bermaksud 'pertma muncul atau mengambil tempat pertama' kerana tubuh badan kita terdiri daripada protein. Contohnya tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ dan plasma diperbuat daripada protein manakala antibodi, enzim dan hormon terbentuk daripada protein.

Peranan penting protein adalah :-
  • Menggantikan sel-sel dan tisu yang rosak
  • Mengawal proses badan (sesetengah hormon tetapi bukan semuanya adalah protein)
  • Mengekalkan jumlah dan komposisi cecair badan
  • Mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan
  • Melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan menguatkan sistem imun badan.

Salah satu sumber protein adalah kacang soya. Ia adalah legume berprotein tinggi (keluarga Fabaceae) yang ditanam sebagai makanan bagi manusia dan ternakan. Perkataan soy diambil daripada perkataan bahasa Jepun shoyu (kicap).
Kacang soya dianggap sebagai sumber protein lengkap, contoh, protein yang mengandungi sejumlah besar kesemua asid amino penting yang diperlukan oleh tubuh manusia kerana ketidakupayaan badan manusia bagi menghasilkannya. Dengan sebab ini, kacang soya amat penting bagi kebanyakan pemakan sayuran atau vegan. Protein kacang soya pada asasnya sama dengan biji legum lain (pulses). Bijiran bukan legum yang lain mempunyai profil yang setanding dengan kacang soya adalah bijiran, oat {Avena sativa} dan kemungkinannya kuinoa.

Protein terdiri daripada blok-blok binaan yang dinamakan asid-asid amino. Ada 22 jenis kesemuanya samada asid amino perlu atau tidak perlu, dan ia perlu bercantum dalam pelbagai cara untuk membentuk protein. Asid amino perlu ada 9 jenis badan tidak boleh membuatnya , maka kita perlu ambil daripada pemakanan kita. Manakala asid Amino tidak perlu mempunyai 13 jenis dan badan boleh membuatnya berdasarkan  9 asid asid amino perlu itu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Shaklee juga mempunyai protein yang diberi nama ESP. Ia mengandungi 9 asid amino perlu itu yang terdiri daripada :-


Selain itu ia juga tidak mengandungi perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet. ESP juga mengandungi kalsium, 5 jenis vitamin B, iron dan karbohidrat untuk buat kita rasa bertenaga.

Nikmati kebaikkan dengan pelbagai versi, samada bersam minuman kegemaran kita yang sejuk atau suam tetapi tidak untuk teh dan kopi.
Mahu mencuba kebaikan ESP ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...