Tuesday, September 25, 2012

KEPERLUAN ZAT PEMAKANAN & VITAMIN TAMBAHAN KETIKA HAMIL

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Saya kongsi dari artikel  Majalah Wanita keluaran September 2007 yang bertajuk Keperluan Zat Pemakanan dan Vitamin Tambahan Ketika Hamil. Keperluan ini meliputi :-

Karbohidrat yang berfungsi memberi tenaga. Apabila karbohidrat dicerna ia akan bertukar menjadi gula dalam darah. Gula akan dipecahkan menjadi molekul gula ringkas iaitu glukosa yang merupakan sumber utama kalori dalam tubuh manusia.
Sumber utama : Nasi, roti

Protein berfungsi untuk membina tubuh. Ia penting bagi pembentukan bayi.
Sumber utama : Susu, telur, kekacang, ikan dan daging.

Vitamin C
a) Meningkatkan penyerapan zat besi bagi pembentukan darah bayi dan ibu
b) Meningkatkan penyerapan asid folik dalam usus
c) Mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi semasa hamil
d) Meningkatkan paras antibodi dalam sistem imuniti
e) Mencantikkan kulit
f) Menambah jalinan kologen pada kulit
g) Mempercepatkan penyembuhan luka dan mengurangkan atau mengelakkan pembentukan kedutan.
h) Bersifat antioksida membantu mengurangkan serangan radikal bebas
Sumber utama : oren, brokoli, capsicum, tomata, bayam

Vitamin B6 membantu proses penghadaman dan pemecahan protein sekali gus membantu dalam membina tubuh. Dikatakan membantu mengurangkan loya da muntah dikalangan ibu hamil

Asid folik ini perlu di ambil setiap hari dan digabungkan ddengan vitamin C dan B12 bagi meningkatkan penyerapannya. Doktor akan mengesyorkan sekurang-kurangnya 600microgram asid folik.
Sumber utama : roti, ayam, hati, kekacang, buah-buahan.

Vitamin B2 fungsi pentingnya untuk mengeluarkan tenaga dari protein, lemak dan karbohidrat. Tanpanya pemecahan makanan dan penghasilan tenaga tidak akan terhasil. Ia dikatakan boleh membantu mengurangkan risiko tekanan darah tinggi ketika hamil. Ia juga berperanan mengekalkan keadaan mata, kulit rambut dan kuku yang sihat.
Sumber utama : Hati, susu, telur, kacang badam, cendawan, kacang soya, susu dan badam

Kalsium fungsi pentingnya bagi pengecutan jantung, otot, fungsi saraf, pembekuan darah dan ia membantu meningkatkan kesan tindakan enzim dalam badan. Tulang manusia merupakan pusat himpunan kalsium dan kekurangan kalsium dalam darah akan menyebabkan kerapuhan tulang. Sekiranya ibu hamil tidak mengambil kalsium yang cukup bayi yang dikandung pasti akan menghadapi masalah pembentukan gigi dan tulang apabila dewasa nanti.
Sumber utama : susu, keju, sayuran berdaun, kacang peas dan ikan sardin

Formula Lain adalah makanan tambahan semulajadi tentulah lebih tinggi nilainya berbanding makanan yang diproses. Tetapi pengambilan makanan ini seringkali tidak mencukupi dengan keperluan sewaktu hamil. Jadi dengan adanya pil vitamin ia membantu ibu hamil mendapat zat makanan yang secekupnya.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Shaklee juga mempunyai suplemen untuk ibu hamil bagi mengisi apa yang kurang dari makanan harian ibu. Ia terdiri daripada :-

B Complex yang terdiri daripada lapan vitamin B beserta Folic Acid dan Biotin.

Vitamin C ia berbentuk sustained release atau pelepasan masa iaitu ia akan release sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan. Ia juga tidak mengandungi pewarna dan perasa tambahan kerana ianya tidak mendatangkan kesan yang baik untuk tubuh kita. bersifat sustanse yang akan 'lepas' ke dalam tubuh ketika diperlukan.

Multivitamin (Vitalea) Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian.

Kalsium (Ostematrix) Tidak mengandungi lemak dan ia sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi.

Energizing Soy Protein (ESP)
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit.


Mahu mencuba ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.myRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...