Friday, September 7, 2012

Apa Itu Family Wellness Programme

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.Anda tercari-cari suplemen untuk seisi keluarga ?
Dari kanak-kanak sampai dewasa boleh ambil suplemen yang sama?
Mudahkan untuk anda baget keperluan suplemen keluarga anda dalam sebulan ?

Mengapa tidak ambil suplemen bawah Family Wellness Programme atau Program Kesejahteraan Shaklee yang memberikan nutrien yang diperlukan lagi berkhasiat untuk seisi keluarga. Ia adalah suplemen asas bagi mereka yang mahu menjaga kesihatan. Malah ia boleh dikongsi oleh siisi keluarga dari kanak-kanak sampai ke usia warga emas.

Suplemen yang saya maksudkan adalah :
ESP
Vita-Lea @ multivitamin
Vitamin C
Vitamin B


ESP
Paling utama ialah protein atau ESP kerana fungsi utamanya adalah untuk menggantikan sel-sel yang telah mati atau rosak tepat pada waktunya iaitu bagi sel muka adalah 21 hari dan sel lain adalah 90 hari hingga 120 hari. Tujuan sel yang sihat adalah untuk memudahkan ia dapat menyerap vitamin dan mineral yang kita ambil. Penyerapan yang bagus sudah pasti untuk melindungi badan terhadap penyakit melalui antibodi dan dan menguatkan sistem imun badan. Selain itu ia juga berperanan untuk mengawal proses badan bagi sesetengah hormon, mengangkut bahan-bahan seperti lipid, vitamin, mineral dan oksigen ke seluruh badan.

Untuk siapa ?
Ia boleh diambil dari bayi yang berumur setahun ke atas hingga usia emas, tetapi sukatan pengambilan adalah berbeza. 

Cara menyediakan
ESP ini boleh dicampurkan dengan minuman kegemaran kita samada sejuk atau suam kecuali kopi dan teh.

VITA-LEA
Sel-sel ini juga memerlukan 'makanan' bagi memastikan ia kekal sihat untuk menjalankan fungsinya. Lantaran itu Vita-Lea diperlukan bagi menampung akibat kekurangan dari diet pemakanan kita selain ia bertindak untuk seimbangkan kekimiaan badan. Vita-lea mengandungi 12 vitamin dan 7 jenis mineral yang diperlukan oleh badan seperti yang disarankan oleh USRDA.

Untuk siapa ?
Sesuai juga untuk kanak-kanak yang berusia 6 tahun ke atas. Jika anak-anak 'takut' nak telan sebab Vitalea ni saiznya besar, kita bancuh selama 6 hingga 7 minit dengan jus buah-buahan atau minuman kegemarannya kecuali yang bersusu, kopi dan teh. Ia tidak tidak boleh dibancuh bersama minuman bersusu kerana ia akan menyebabkan kandungan iron dalam Vitalea tidak dapat diserap oleh badan. 

VITAMIN C
Setelah mendapat 'makanan' sel-sel badan kita memerlukan 'perlindungan' dari radikal bebas. Salah satu suplemen asas yang punya antioksidan bagi menentang radikal bebas adalah Vitamin C. Pada hakikatnya memang tidak boleh dinafikan kepentingan memakan buah-buahan sebagai sumber vitamin C dan serat yang amat bagus untuk kesihatan kita, tetapi Vitamin C mudah rosak. Ia musnah akibat pencemaran, asap rokok apatah lagi jika tinggal bersama-sama mereka yang menghisap rokok.

Selain itu ia penting untuk meningkatkan sistem imun, membantu penyerapan zat besi serta membina kologen atau 'gam' bagi memastikan sel-sel dapat melekat antara satu sama lain.

Sebab itu perlunya Vitamin C dalam bentuk pelepasan masa, kerana ia meresap secara perlahan-lahan dan berterusan mengikut keperluan tubuh. Selain ia mengandungi bioflavonoid yang menghampiri oren sebenar tetapi tidak berserat.
Untuk Siapa ?
Seisi keluarga boleh ambil vitamin C dan sesuai juga untuk anak-anak kita yang berusia 7 tahun ke atas.

VITAMIN B
Vitamin B Complex dalam Family Wellness Programme boleh diibaratkan sebagai 'penggerak sel' kerana tanpa Vitamin B Complex glukos tidak dapat ditukar kepada tenaga untuk kita lebih kekal aktif dan bertenaga. Ia juga penting sebagai penggerak kerana terlibat dalam perjalanan oksigen ke tisu malah pembentukan sel darah merah juga dengan bantuan B Complex.Kekurangan vitamin B buat kita cepat letih, pemarah dan sukar menumpukan perhatian pada sesuatu perkara yang ingin kita lakukan. 
Untuk Siapa ?
Boleh diambil seisi keluarga dan bagi kanak-kanak boleh diambil bila berusia 7 tahun ke atas.
Jika anda mahu sertai  Family Wellness Programme hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...