Thursday, September 6, 2012

Antara Semulajadi dan Organik

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Bila kita membeli sesuatu vitamin kebanyakan kita memilih untuk membeli produk yang tertera perkataan SEMULAJADI atau ORGANIK demi kesihatan kita pada masa panjang. Tahu tak kita sebenarnya proses penghasilan vitamin di antara SEMULAJADI dan ORGANIK adalah berbeza ? Ketika mula-mula mengenali Shaklee dulu, antara yang saya belajar adalah mengenai proses penghasilan suplemen. Bagi yang telah membaca blog ini dari mula saya pasti ada membaca mengenainya. Jika belum, kita ulangkaji semula.

Pemprosesan suplemen yang berteraskan SEMULAJADI dilakukan seminima mungkin dan kepekatan nutrien adalah dalam keseimbangan yang menghampiri kepada keadaan ia ditemui dalam alam sekitar. Contohnya dalam penghasilan vitamin C, ia diperolehi dari eksra bahan-bahan semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Oleh sebab itu ia memerlukan pelaburan yang tinggi kerana memerlukan bahan mentah yang berkualiti. Oleh kerana ia 'dekat' dengan alam sekitar maka ia mudah disimpan dalam tisu badan dan lebih mudah ditukarkan oleh badan bagi menjalankan kepelbagaian fungsinya. 

Pemprosesan suplemen berteraskan ORGANIK pula dengan cara nutrien yang khusus dipencilkan dari satu sumber semulajadi, biasanya dengan menggunakan haba, tekanan tinggi atau pelarut kimia yang keras. Proses ini yang melibatkan haba yang berlebihan serta biasanya produk petroleum digunakan akan menyebabkan kemungkinan besar Ko-faktor seperti "boaflavinoids" atau "biodegradable" yang ada pada nutrian lesap atau rosak tanpa ganti. 

Jadi apa pilihan kita ? Jadi jika anda rasa memerlukan vitamin yang menghampiri alam sekitar, hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...