Monday, August 6, 2012

Bagaimana Reaksi Anak Ketika Mula Berpuasa ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Umur berapa anda mengajar anak berpuasa ? Saya belum ada pengalaman mengajar anak berpuasa lagi. Cuma selalu bila keluar mesti dia minta singgah di mana-mana tempat makan, tetapi ketika Ramadhan saya bawakan bekal makanan dan minuman dalam kereta dan katakan pada dia bahawa ketika Ramadhan tiada kedai makan dibuka pada siang hari (walaupun dah sahlah restoren makanan segera dibuka). 

Dan apakah makanan dan minuman kesukaan anak anda ketika bersahur dan berbuka puasa ? Sudah semestinya kita sebagai ibu menyediakan sendiri atau membeli juadah kesukaannya digabungkan dengan makanan yang memenuhi keperluan zat tubuh badannya untuk aktif dan membesar dengan sihat. Ada sesetengah anak yang sukar untuk makan sayur dan memilih makanan. Lalu timbul pertanyaan oleh si ibu perlukah beri anak pemakanan tambahan lantaran anak yang sukar untuk makan dan memilih makanan kecuali apabila mereka mula berpuasa (itupun tak makan sayur). 

Terpulang kepada ibu, jika punya kemampuan untuk mendapatkan pemakanan tambahan bagi mengisi kekurangan zat yang diperlukan akibat habit anak-anak yang suka memilih makanan serta akibat kehilangan sebahagian kecil zat dalam makanan akibat proses memasak dan sebagainya. Pengambilan suplemen untuk anak ketika berpuasa atau hari biasa bukan bermakna menidakkan pengambilan makanan berzat untuk anak, tetapi ia lebih bersifat mengisi kekurangan zat dan membuka selera makan (bagi anak-anak yang sukar untuk makan) dan kita sebagai ibu perlu sentiasa mendidik dan menggalak anak untuk menerima kepelbagaian makanan yang baik untuk tubuh badannya.

Tertarik dengan testimoni ini, saya share di bawah.

Anda sebagai ibu yang mahu mencuba ? Hubungi saya ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...