Thursday, July 5, 2012

Penting Ke Zat Besi Selepas kehamilan ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Zat besi berfungsilah untuk menghasilkan sel darah merah yang sihat dan ia merupakan komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen keseluruh badan untuk kelangsungan hidup. Jika tubuh kekurangannya, kita akan jadi mudah letih dan tidak bertenaga. Keadaan akan jadi bertambah rumit, jika anda hamil sebab zat besi perlu untuk anda dan bayi. Sebab itu ketika hamil wanita memerlukan tambahan 50 peratus lebih banyak zat besi iaitu15mg/dl kepada 27mg/dl sehari.

Tetapi, adakah ketika hamil saja wanita memerlukan zat besi ? Saya tertarik dan mahu berkongsi dengan jawapan Dr Premitha Damodaran dari Hospital Pantai Kuala Lumpur dalam artikel berkaitan zat besi yang disiarkan oleh Metro bertarikh 2 Julai 2012. Katanya, " Wanita bukan saja perlu mengambil zat besi yang cukup ketika hamil, tetapi ia juga penting sebelum proses mendapatkan zuriat. Kepentingan zat besi semakin bertambah selepas melahirkan anak dan sepanjang tempoh penyusuan bayi. Wanita perlu terus mengambil makanan kaya dengan zat besi dan pemakanan tambahan sehingga mereka berhenti menyusukan bayi atau selama enam bulan selepas melahirkan jika tidak menyusukan " 

Secara peribadi saya tiada pengalaman kekurangan zat besi alam tubuh ketika hamil, tetapi  saya ada pengalaman mudah rasa pening-pening, lesu dan letih ketika melengkapkan tempoh penyusuan. 3 tahun membawa beg pam ? bukan 2 tahun ke ? Nanti saya akan ceritakan pada entry lain. Sudahlah masa berpantang saya langsung tak ambil vitamin walau dibekalkan oleh hospital. Sebab pada saya selepas kehamilan tidak perlu lagi sebarang suplemen, rupanya saya silap, sepatutnya teruskan pengambilan kerana ketika itu tubuh 'sedang membaikpulih'. Bila saya mengenal Shaklee ketika anak berusia setahun dua bulan dan tanda-tanda kemeruduman telah bermula baru saya tahu punca pening-pening dan keletihan saya itu.

Sebab itu suplemen pertama yang saya beli adalah Vitalea, Vitamin B, Vitamin C, dan Alfalfa diikuti kalsium pada minggu berikutnya. Saya gembira dengan hasilnya, paling utama tiada rasa pening-pening setiap kali lepas mengepam. Gabungan vitamin B dan kalsium buat rasa penat dan keletihan berkurangan. Sebagai manusia rasa penat dan letih adalah biasa, tetapi keletihan di awal pagi sebaik membuka mata, ada yang tak kena tu ! Bukankah tidur itu untuk melehatkan tubuh badan dan minda ? Paling seronok, jika sebelum itu setiap kali selsema hasil pengepaman pasti 'terkurang', tapi kali ini maintain sahaja. Seperti yang saya pernah cerita pengambilan Vitamin C dan Alfalfa dalam tempoh yang lama buat saya jarang dijangkiti selsema. Alhamdulillah!


Jadi, jika kita rasa pengambilan suplemen zat besi TAK PERLU selepas kehamilan dan hanya menumpukan kepada suplemen penyusuan, silap tu ! Nak ke nanti tiba-tiba orang menegur, " Mekap you tebal, tapi masih nampak pucat ! Sakit ke ?" Sebab zat besi digelar penyegar darah kerana fungsinya yang membantu pengedaran oksigen ke seluruh tubuh badan dan secara tak langsung ia membantu mempertingkatkan tahap kecergasan, imuniti dan kesihatan secara menyeluruh. 

Mahu cuba ? Hubungi saya di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...