Thursday, June 7, 2012

Jangan Makan Manis-Manis, Nanti........

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Anda suka makanan manis ?

Dalam sehari berapa kali anda minum minuman manis ?

Kalau kat pejabat berapa kali anda keluar minum samaada pada waktu rehat atau bersama klien ? - kalau keluar minum takkan minum air kosong kan ?

Biasa sangat kita dengar suka makan dan minum manis-manis nanti kena kencing manis kan ? Pernah tak anda dengar suka makan manis-manis nanti jadi PELUPA ?

Sebab, menurut kajian penyelidik dari University California Los Angeles (UCLA), gula boleh mengurangkan daya ingatan kita, malah jika makan manis-manis dalam jangkamasa yang lama boleh mengubah keupayaan otak untuk belajar dan mengingati maklumat.

Walaupun kajian ini tidak dilakukan ke atas manusia, tetapi tikus dijadikan kajian dan tidak mengatakan kemungkinan yang berlaku kepada manusia, tetapi kajian ini membuktikan wujudnya kesan terhadap ingatan dan tubuh.

Melalui kajian itu, sekumpulan tikus dibahagikan kepada 3 kumpulan, diberikan senarai cecair dibawah sebagai minuman selama 6 minggu.

Melalui kajian yang dijalankan menunjukkan kumpulan tikus yang diberi fruktosa telah menunjukkan kesan gangguan insulin dalam keupayaan sel menggunakan dan menyimpan gula yang perlu untuk memproses ingatan dan emasi.
Melalui artikal yang saya baca ini menggalakkan peminat gula mengambil Omega dalam makanan bagi mengurangkan kemusnahan akibat gula ini. Omega boleh diperolehi tentunya dari ikan. Jika anda tak suka makan ikan, kata sesetengah orang ikan itu hanyir maka suplemen adalah pengganti ikan itu.

Saya petik kata-kata salah seorang penyelidik tersebut yang bernama Profesor Fernando Gomez-Pinilla "Penemuan kami menggambarkan apa yang dimakan memberikan kesan kepada pemikiran dan ingatan"
Jadi kalau tuan-tuan dan puan-puan selalu lupa-lupa, semak gaya pemakanan anda, banyakkah gula dalam makanan atau minuman kita, maka ambillah Omega jika rasa memang tak lalu dengan ikan.

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...