Tuesday, June 5, 2012

1st Termister Pregnancy : Suplemen Apa Yang Sesuai ?

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Biasakan kita dengar orang hamil mengidam pelik-pelik ? Tahu tak punca salah satu mengidam pelik-pelik di sebabkan oleh kekurangan sesetengah jenis zat makanan, yang penyebab rasa mengidam.Contohnya jika mengidam mahu makan pasir, sabun ia seringkali dikaitkan dengan kekurangan zat besi dalam tubuh. Jika mahu makan coklat bermakna tubuh kekurangan mineral magnesium. Jika mahu makan daging menunjukkan tubuh kekurangan protein. Jika mengidam buah-buahan seperti pic atau lobak merah dalam kuantiti yang banyak bermakna tubuh memerlukan beta karotena.

Bagaimana pula jika morning sickness ? Ada pendapat mengatakan ia akibat kekurangan kalsium dalam badan si ibu atau bapa. Bapa ? Sebab ada sesetengah bapa yang mabuk teruk, tapi si ibu relax aje kan ? Jadi pastikan bapa juga mendapatkan bekalan kalsium yang mencukupi.

Sesetengah ibu yang sudah beberapa kali hamil akan kehilangan gigi. Orang tua kata gigi bagi kat anak. Betul ke ? Sebenanya kalsium yang diberikan pada anak tidak diganti oleh ibu melalui pengambilan kalsium yang mencukupi. Mahu ke kita belum berusia 40 tahun tapi dah kehilangan gigi ? Gigi bahagian depan pula tu ! Tak mahu kan ?

Banyak lagi simptom pelik-pelik yang bermula dari termister pertama kehamilan lagi. Jadi apa kata ibu yang hamil mengamalkan suplemen dari Shaklee seperti yang di bawah ini.

Vitalea @ Multivitamin
B Complex
Vitamin C
Ostematrix (Kalsium Magnesium)

Tapi kalau masih mengidam juga, mesti memang betul-betul mahukannya dan tidaklah mengidam yang pelik-pelik atau jika masih mabuk-mabuk juga, tidaklah sebegitu teruk

Saya untuk dihubungi di talian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...