Saturday, May 5, 2012

Suplemen Untuk Ibu Hamil

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Sesetengah ibu hamil menghadapi masalah kulit ketika hamil, berjerawat, berjeragat dan pelbagai lagi, itu belum termasuk berat badan yang nampak menakutkan. Padahal itu normal. Oleh itu ibu hamil perlu tahu suplemen apa yang tidak boleh diambil. Berikut adalah suplemen yang tidak boleh diambil walau tetap berhajat untuk tampil jelita.
  • GLA
  • Vitamin E
  • Alfalfa
  • Vivix
  • Cinch
Ini kerana suplemen di atas mempunyai antioksidan yang tinggi dan boleh menyebabkan keguguran. Selain sesetengah suplemen di atas adalah untuk tujuan menguruskan berat badan.

Walaubagaimanapun, anda tetap mahu tampil cantik, tetapi dalam erti yang beza, cantik yang saya maksudkan disini adalah KESIHATAN ibu dan bayi. Berikut adalah suplemen yang boleh diambil.


SET 1 - 1st Termister
Vitalea @ Multivitamin
B Complex
Vitamin C
Ostematrix (Kalsium Magnesium)

SET 2 - 2nd Termister
Vitalea @ Multivitamin
B complex
Vitamin C
OMEGA GUARD 

Supplements lain jika selalu lemah dan tidak bertenaga ialah,
Energizing Soy Protein

Sedikit penerangan

B Complex
Terdiri daripada lapan vit B beserta Folic Acid dan Biotin. Perlu bagi urat saraf dan sangat penting bagi ibu hamil.

Vitamin C
Melindungi sel , penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat besi di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh.

Multivitamin (Vitalea)
Mengandungi 12 vitamin dan 7 galian. Tidak mengandungi pewarna dan ianya adalah produk pertama yang ditemui oleh founder Shaklee.

Omega 3 (Omega Guard)
Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari petingkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. Penting juga untuk si ibu sebab selalu terjadi ibu menjadi lupa-lupa selepas bersalin. Biasanya terjadi sehingga 3 bulan selepas bersalin. Malah dikatakan ibu yang menjalani proses bersalin secara caeser lebih berisiko menghadapi masalah lupa-lupa ini.

Kalsium (Ostematrix)Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki ransangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.

Energizing Soy Protein (ESP)
Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protien yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. Selain itu ia juga dikatakan dapat membantu masalah hb rendah yang dihadapi sesetengah wanita hamil.

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.myRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...