Saturday, May 12, 2012

Suplemen Berpantang - Lengkap Suplemen Elak Sembelit Selepas Bersalin

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Bagi mereka yang bakal bergelar ibu dan bapa mesti rasa tak sabar untuk membuat pelbagai persedian.Salah satu persediaan yang perlu adalah suplemen ketika menjalani proses berpantang. Bukan baik untuk ibu itu sendiri, tetapi baik juga untuk bayi. Berikut adalah 4 suplemen asas yang membantu ketika proses berpantang:

Vitalea/multivitamin - kerana didalamnya dilengkapi iron yang membantu mengatasi masalah kekurangan darah 
Zink - Ia berperanan mempercepatkan penyembuhan luka sama ada melalui proses bersalin normal atau C-Section.
Vitamin B - 'B' bukan sahaja untuk beautiful tapi ia memberi ketenangan kepada ibu yang baru lepas bersalin
Vitamin C -  mempercepatkan proses pemulihan luka

Suplemen di bawah adalah add-on yang bukan sahaja baik untuk melalui proses berpantang tetapi juga melalui tempoh penyusuan.

Vitamin E - Untuk mencantikkan kesan parut pembedahan. Ia juga dapat membantu ibu yang menghadapi blocked duct atau bengkak susu perbaiki sengambilan vitamin E dapat membantu.

ESP - Membantu memulihkan luka dan memulihkan 'dirinya ' sendiri dari dalam kerana fungsi ESP adalah memperbaiki rosak dan mengganti sel yang telah mati akibat proses hamil dan melahirkan, mencantikkan dan menegangkan kembali kulit, mempercepatkan proses pengeluaran susuibu. 

Ostematrix - Selain baik untuk tulang ia juga membantu ketika proses penyusuan. Ramai ibu menghadapi masalah sembelit selepas bersalin, salah satu fungsi kalsium adalah membantu menghadaman.
Apa punca sembelit selepas bersalin ? Bagi mereka yang menjalani proses bersalin melalui C-section sembelit terjadi akibat proses pembedahan itu telah mengganggu laluan makan ke usus buat sementara waktu. Kesannya penghasilan gas akan dirembeskan secara berlebihan dan ini akan mengakibatkan sembelit.
Bagi yang bersalin normal sembelit terjadi akibat kekurangan minum air, kerana proses berpantang itu adalah permulaan penyusuan bayi selain pengeluaran darah nifas yang memerlukan banyak air. Selain ostematrix asa beberapa panduan kat bawah untuk dikongsi bersama :-
  • Banyakkan berjalan walaupun sekadar disekeliling rumah. Aktiviti ini dapat menyelesakan usus agar proses penghadaman dapat berjalan dengan lancar.
  • Makanan makanan berserat seperti bijirin, mil penuh, sayur dan buah-buahan
  • Minum air secukupnya. Formular 1litter air untuk 25kg berat badan anda
  • Boleh amalkan sebiji kurma pagi dan sebiji lagi waktu petang
  • Minum jus prun sewaktu perut kosong diikuti beberapa gelas air suam
Selamat berpantang dan menyusukan bayi.

Saya untuk dihubungi ditalian 012-6816979 atau email di noorazrinnapalil@yahoo.com.my
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...